Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Basketbalisti PP & TV Raj Žilina pokračujú v pozitívnych výkonoch, v 16. kole Slovenskej basketbalovej ligy urobili rýchly proces s hráčmi MBK Rieker Com-Therm Komárno, keď zvíťazili nad nimi 93:73. Pre zverencov trénera Ivana Kurillu to bolo tretie víťazstvo za sebou, doma dokonca triumfovali v šiestom stretnutí po sebe.

Kým prvá štvrtina mala vyrovnaný priebeh, tak druhá a tretia časť bola jednoznačne v réžii hráčov v bielo-červenom drese. Svojmu súperovi dovolili len 21 bodov a pred poslednou štvrtinou viedli 63:42. „Obuvníci“ sa v záverečnej 10-minútovke zmohli na dramatizáciu, keď manko stiahli na rozdiel desiatich bodov, ale koncovku si bezpečne Žilinčania postrážili. Zaujímavosťou duelu je, že domáci zaznamenali 70 z celkových 93 bodov z priestoru pod košom.

„O našej výhre rozhodla obrana, v nej sme predviedli vynikajúci výkon. Dobre sme vyriešili aj zónu súpera, k tomu sa pridala aj kolektívna útočná hra. Celkovo hráme variabilne, takže som si ani neuvedomil, že sa nám až tak darilo pod košom súpera. Je to dobré, lebo to znamená, že sme sa vedeli nájsť v podkošovom priestore. To je vždy dobrý signál. Nie je to však len o hre pod košom, ale aj o hre krídel a uvoľňovaní spoluhráčov,“ hodnotil duel tréner domácich Ivan Kurilla.

Komárno tak pokračuje v nevyrovnaných výkonoch, hlavne na palubovkách súperov sa kopíruje scenár z predchádzajúcej sezóny. Zo siedmich stretnutí uspeli len v jednom prípade.

„Nezačali sme zle, viedli sme. Boli sme dobre pripravení, hru súpera sme mali zmapovanú. Potom sa to zmenilo, nedarilo sa nám premieňať strelecké pokusy, zle sme doskakovali. Keď už sme prehrávali o 25 bodov, vedeli sme, že už to bude ťažké otočiť. Aj keď sa nám ešte podarilo náskok znížiť, na výhru to samozrejme nemohlo stačiť,“ povedal hráč Komárna Saša Jankovič.

Žilina tak stále potvrdzuje, že výsledky z prvej štvrtiny základnej časti neboli ojedinelým javom. „Bielo-červeným“ patrí v tabuľke štvrté miesto a postupne si začínajú vytvárať náskok na dolnú časť tabuľky. Výsledky môžu tešiť o to viac, že sa im to darí s trojicou Slovákov v základnej zostave. Evidentný progres totiž zaznamenáva Róbert Rožánek, Jakub Merešš a Oliver Tot.  

„Každý z nich prispieva svojim spôsobom ku kvalite družstva. Uvedomili si, že sa musia podriadiť tímu napriek tomu, že by radi v každom zápase vyčnievali najviac. Najdôležitejší je pre nich tímový výsledok. V každom súboji niekto z nich podá lepší výkon ako druhý a my na to vieme zareagovať. Spomenul by som aj kapitána tímu Michala Podhorského, ktorý tiež výborne plní svoje úlohy v družstve. Je dôležité, aby hráči pochopili, že tímová obrana je základom hry,“ skonštatoval Kurilla.

Trénerská výmena v Komárne zatiaľ neprináša želaný efekt, družstvo totiž stále podáva nevyrovnané výkony. Doma dokážu zdolať aj top tímy, ale vonku ťahajú momentálne sériu šiestich prehier za sebou.

„Určite sa cítime lepšie na domácom ihrisku. Povzbudzujú nás diváci, dávame do toho viac energie. Neviem presne vysvetliť, prečo nevieme kvalitný výkon zopakovať aj na ihrisku súpera. Musíme s tým niečo urobiť. Ešte pred play off to budeme musieť zmeniť, lebo potrebujeme ísť do vyraďovacích bojov z čo najlepšieho miesta,“ zakončil Jankovič.

Highlighty zo zápasu Žilina – Komárno:

Foto: Jakub Ruman