Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Oba celky majú vyššie ambície, oboch však trápia výkyvy vo forme. Aj preto išlo vo vzájomnom súboji Handlovej so Spišskou Novou Vsou o cenné dva body. Tie napokon zostali doma, „Baníku“ totiž pomohla výmena na trénerskej lavičke, svojho rivala zdolali 88:84.

Po nevydarenom hornonitrianskom derby sa rozhodlo vedenie Handlovej k výmene, Peter Torda sa posunul na post asistenta trénera a staronovým koučom tímu sa stal Branko Maksimovič. S družstvom bol len krátky čas, ale hneď v prvom stretnutí bola viditeľná pozitívna zmena. Po drvivú väčšinu času boli totiž domáci vo vedení. „Zápas to bol dobrý, bola to bitka od úvodu do konca. Dôležité bolo, že sme zostali pokope ako tím, posúvali sme si loptu, bojovali sme o lopty a doskoky a tiež dodržiavali nové pokyny od trénera. Nový kouč odviedol výbornú robotu pri drobných detailoch, na ktoré sme sa museli sústrediť, ako dobré clonenie, spacing a pohyb na palubovke. Nehrali sme sebecky, čo vyhovuje môjmu štýlu hry. Cítil som, že môžem mať pozitívny prínos v tomto stretnutí. Veľa sme striedali, na konci tak mal každý dostatok minút,“ nešetril pozitívnymi dojmami zo zápasu domáci Nikolas Skouen.

Spišská Nová Ves opäť potvrdila, prečo má najhoršiu defenzívu v súťaži. Často nechala odskočiť súpera na 10-bodový rozdiel, preto stálo síl, aby zverenci trénera Georgiosa Bitzanisa živili šancu na víťazstvo. „V istých momentoch zápasu sme bojovali, ale nebolo to konzistentné. V obrane sme mali priveľké množstvo chýb. Potrebujeme v defenzíve lepšie komunikovať a robiť tie správne veci. V týchto dvoch veciach musíme odviesť lepšiu robotu. Boli tam úseky, keď hrali lepšie ako my a tým sa dostali do trhákov,“ povedal k zápasu hosťujúci Joe Rocca.

„Novovešťania“ však nestrácali nádej, aj za nepriaznivého manku sa dokázali nie raz dotiahnuť. Lenže viaceré opory nemali svoj strelecký deň (Florveus, Juríček a Nottage), spolu so slabšou úspešnosťou streľby za dva body tak mohli len ťažko pomýšľať na obrat. „Tréner urobil dobre, keď som zápas začínal z lavičky. Čokoľvek odo mňa tím potrebuje, to som pripravený urobiť. V zápase ma dobre bránili, donútili ma k ťažkým strelám. Hrali fyzicky, za to si zaslúžia uznanie,“ uviedol 12-bodový kanadský krídelník.

Ani Handlová sa nevyvarovala hluchým momentom, často svojimi chybami umožnila súperovi dotiahnuť sa. V koncovke však domáci celok nespanikáril, navyše sa mohol oprieť o produkciu Djordjeho Tresača a Michala Čekovského. „Keď to už bolo takmer vyrovnané, tak sme zostali koncentrovaní na to, čo môžeme v zápase kontrolovať tak, aby to vyšlo v náš prospech. Cítili sme, že to ide správnym smerom. Posúvali sme si loptu a vytvárali tak na súpera v obrane, ale aj v útoku. Snažili sme sa minimalizovať straty, komunikovať a robiť správne rozhodnutia,“ dodal Skouen.

Výsledkom bolo napokon tesné víťazstvo domácich nad tabuľkovým susedom. Handlová sa tak opäť mierne dotiahla na Spišskú Novú Ves. Spišiakov stále trápia výkyvy formy, keď majú svoj deň, tak dokážu potrápiť kohokoľvek v lige. Keď sa im nedarí, tak ľahkovážne rozdávajú cenné body. „Ešte nás čakajú ťažké zápasy, musíme na túto prehru zabudnúť. Treba vyhrať nad Lučencom. Musíme hrať konzistentne, poučiť sa z našich chýb. Každý deň tomuto tímu verím, že má na to, aby na konci sezóny priniesol úspech,“ zakončil Rocca.

Highlighty zo zápasu Handlová – Spišská Nová Ves:

Foto: Lenka Molnárová