Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Pod Tatrami to bol z oboch strán tvrdý a bojovný basketbal. Svit aj Prievidza majú stále o čo hrať, preto boj o dva body nepriniesol príliš ofenzívne ladený zápas. Hostia preukázali väčšiu taktickejšiu vyzretosť, odmenou bola pre nich výhra 74:63 a fakt, že v Iskra aréne uspeli v tejto sezóne len ako tretí tím.

„Medvede“ mali jasný cieľ – ukončiť trojzápasovú sériu bez víťazstva. Dopomôcť k tomu mal aj navrátilec do zostavy Goran Vučičevič. V prvej štvrtine sa darilo plniť plán, Prievidza síce otvorila duel šnúrou 7:2, ale Svit odpovedal siedmimi bodmi v rade. Aj preto po tejto časti vyhrávali zverenci trénera Michala Madzina 17:14. „Mali sme čo vracať Svitu, keďže sme s nimi dvakrát prehrali. Mali sme dosť času, aby sme sa pripravili. Dobre sme ich naskautovali, hrali sme tímový basketbal, loptu sme si dobre posúvali a padali nám otvorené strely. Môžem povedať, že sme hrali fakt dobre,“ začal s hodnotením stretnutia krídelník Prievidze Richard Körner.

V druhej 10-minútovke sa však karta obrátila, Svit sa síce dostal do menšieho trháku, ale potom prišla razantná odpoveď hostí. Na takmer päť minút nepustili domácich k žiadnu bodu, sami ich pri tom zaznamenali 15. To znamenalo nielen zmazanie manka, ale aj zisk komfortného vedenia. „Myslím si, že sme mohli hrať lepšie v obrane. Hlavne v druhom polčase sme im dovolili, aby sa dostali do svojho rytmu a hrali tak, ako sú zvyknutí hrať. My sme sa nedostali do nášho tempa, nedostatočne sme na nich tlačili. V druhej štvrtine sme stratili koncentráciu. Ak sa nevrátime k tomu, čo vieme hrať najlepšie, tak proste súper bude diktovať hru, nie my,“ uviedol rozohrávač Svitu Andrew Guillory.

Stretnutie sa po tejto sekvencii zlomilo v prospech tímu z Hornej Nitry. Prievidžania chytili potrebné sebavedomie a po väčšinu času diktovali tempo zápasu oni. Iskra mala svoje svetlé chvíľky, ale tie mali len krátke trvanie, respektíve k výraznejšiemu tlaku ich súper nepustil. Navyše v druhom polčase prišlo na domácej strane k citeľnému oslabeniu, keďže pre zranenie musel odstúpiť z hry Saša Avramovič. „Možno únik z našej strany, že sme dobre ubránili. Padalo nám to, vytvárali sme si dobré pozície a dokázali sme dostať strelcov do otvorených pozícií. Obranu sme mali fakt dobrú. Nedať im šancu dať ľahké koše, aby sa nedotiahli naspäť. Stále sme to kontrolovali na približne desiatich bodoch. To bolo najdôležitejšie, nedovolili sme im žiadnu šnúru. Celkovo si myslím, že máme trochu viac sebavedomia. Sme radi, že sme konečne zdolali Svit,“ prezradil Körner recept na úspech.

Svit sa len ťažko spamätával z tejto rany, okrem toho sa len ťažko vyrovnával s fyzickou hrou Prievidze. „Prievidza hrala tvrdú a dobrú obranu. To však vychádza z príchodu nového trénera, ktorý urobil zmeny v defenzíve. Mnohé veci, ktoré robili v zápase s nami, boli nové,“ zamyslel sa rozohrávač Iskry.

Výhra BC zamotala situáciu na horných priečkach. Na jednej strane, sa môžu tešiť Levičania, keďže Iskra stráca na druhú pozíciu už dve víťazstvá. Na strane druhej, Prievidza sa priblížila práve tretiemu Svitu na rozdiel jedinej výhry. Zverenci trénera Michala Madzina navyše musia riešiť nepríjemné starosti, čakanie na výhru sa predĺžilo už na štyri stretnutia. „Musíme sa z tohto celého poučiť, pozerať videá, aby sme videli, na čom treba zapracovať. Treba sa vrátiť k tomu, čo sme robili po väčšinu doterajšej sezóny – hrať našu hru. Je to pre nás situácia, v ktorej sme ešte neboli,“ zakončil Guillory hodnotenie.

Highlighty zo zápasu Svit – Prievidza:

Foto: Daniel Faix