• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre nezaujatého diváka musel byť duel Levíc so Svitom príjemným na pozeranie. Hral sa totiž atraktívny a ofenzívne ladený basketbal, nebola núdza o zvraty, či evidentne vysoké nasadenie v priamom súboji o druhé miesto. Víťazne z toho vzišiel domáci celok, ktorý triumfoval 94:85, no hostia sa nemusia za svoj výkon vôbec hanbiť.

Pre Patriotov to bolo štvrté stretnutie v priebehu siedmich dní, z toho tretie za sebou pred domácim publikom. Podobne ako v predošlých prípadoch, tak aj tentoraz uhájili vynikajúcu bilanciu, v aktuálnom ročníku prehrali jediné súťažné stretnutie pred svojimi priaznivcami. Pre drobné zranenie nezasiahol do hry za Levice Boris Bojanovský, Svit pricestoval bez Gorana Vučičeviča.

Iskra síce v stretnutí ani raz neviedla, ale „žlto-zeleným“ bola viac ako vyrovnaným súperom. V úvode síce takmer okamžite dovolila odskočiť domácim na stav 9:2, ale potom sa po drvivú väčšinu prvého polčasu držala na dostrel. Nebyť niekoľkých menších bodových šnúr, tak by levický náskok po prvom polčase nemusel byť len 10-bodový. „Chcel by som pogratulovať Leviciam, bolo to dobré zahrať u nich pred výbornou atmosférou. Vedeli sme už pred zápasom, že to budeme mať ťažké. Do prvej štvrtiny sme nevstúpili ideálne, hneď sme prehrávali 2:9. To isté sa zopakovalo pri vstupe do druhého polčasu, keď sme inkasovali deväť bodov za sebou. Proti Leviciam je už potom ťažké hrať, keď prehrávate o 10 – 15 bodov. Ukázali sme však charakter, vrátili sme sa späť do zápasu,“ vyhlásil po stretnutí hosťujúci Davorin Kuntič.

 

Patrioti mali stretnutie evidentne pod kontrolou, po polčasovej prestávke ušli takmer okamžite do 20-bodového vedenia. Dokonca v jednom momente to bolo o 25 bodov, čo už naznačovalo debakel Svitu. Podobne ako v predchádzajúcich zápasoch počas tohto týždňa (so Škrljevom a Komárnom), tak aj tentoraz prišlo z ich strany až prílišné poľavenie. „Myslím si, že sme väčšinu zápasu kontrolovali. Obrana bola ako tak dobrá. Vedeli sme, že hrajú rýchlo, to musíme kontrolovať lepšie, ako sme to robili. Po ofenzívnej stránke to bolo z našej strany dobré stretnutie, ale v obrane to môže byť oveľa lepšie. Trénujeme dobre, ale sú tu drobné detaily, ako napríklad, že sme až príliš poľavili z môjho pohľadu. Viedli sme o 20 – 25 bodov, poľavili sme a súper nemal čo stratiť. Popadali im následne strely. Keď vyhrávame takým rozdielom, tak nerobíme niečo extra. Keby to bol vyrovnaný zápas, tak tam to extra z našej strany príde. Musíme nájsť spôsob, ako sa koncentrovať počas celého priebehu duelu, aby sme boli v tomto smere pripravení na play off. Toto nie je prvýkrát, čo sa takéto niečo udialo. Niečo podobné sa udialo aj proti Handlovej. Treba prísť na to, čo sa deje. Nemôžeme poľaviť,“ povedal domáci Dino Pita.

Hostia už totiž bez tlaku zacítili šancu na menší zázrak, v záverečnej štvrtine sa priblížili dokonca len na rozdiel deviatich bodov. Levická obrana bola v týchto momentoch mimoriadne priepustná, hlavne rýchle protiútoky nevedela zastaviť. V správnom momente však na domácej strane zaplo duo Nikola Gačeša a Šimon Krajčovič. „Levice patria k top tímom na Slovensku, je preto normálne, keď sa pokúsia pritlačiť na vás v defenzíve a hrať s veľkou energiou. Boli sme však na to pripravení. Bola to dobrá príprava pred play off. Dôležité bolo, že sme preukázali charakter. Manko sme dokázali stiahnuť. Chýbal nám však Goran Vučičevič, je dôležitým hráčom do rotácie. So sedmičkou hráčov bolo ťažké proti Leviciam hrať,“ zamyslel sa Kuntič.

Napokon sa žiadna dráma nekonala, „žlto-zelení“ postrážili výhru a nabitý týždeň zvládli s bilanciou 3 výhier a 1 prehry. Triumfom nad Svitom si zároveň poistili druhé miesto v tabuľke, na svojho súpera zo soboty majú momentálne náskok dvoch víťazstiev. „Podtatranci“ sa však mohli aj napriek prehre radovať, do karát im totiž zahralo zaváhanie Prievidze. „Ak všetko pôjde podľa plánu, tak máme vo štvrťfinále a semifinále výhodu domáceho prostredia. Je to veľmi cenné víťazstvo,“ dodal na záver Pita.

Highlighty zo zápasu Levice – Svit:

Foto: Lukáš Droppan