• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aktuálny ročník Slovenskej basketbalovej ligy priniesol zatiaľ štyri predĺženia, vždy sa v nich ocitla Žilina alebo Komárno. Vo vzájomnom súboji z toho boli premiérovo v tejto sezóne až dve nadstavenia, po ktorých boli spokojnejší domáci basketbalisti. Zverenci trénera Ivana Kurillu zvíťazili nad „obuvníkmi“ 109:100 a do play off pôjdu z piatej pozície.

V Športovej hale na Rosinskej ceste to bolo výborne basketbalové divadlo, ako sa na priamy duel o piate miesto patrí. V jednej chvíli boli na koni Žilinčania, keď tri minúty pred koncom riadneho hracieho času viedli 73:68. Potom však úradovalo Komárno, šnúru desiatich bodov v rade sa 70 sekúnd sa dostalo do 5-bodového trháku. Prišli však momenty Olivera Tota, ktorému sa podarilo poslať stretnutie do predĺženia.

„Diváci si určite prišli na svoje. Bol to veľmi dramatický zápas, hralo sa o piate miesto. Padli nám aj nejaké ťažké strely. Dôležité bolo, že sme sa nepoložili ani v situácii, keď sme prehrávali minútu pred koncom riadneho hracieho času o päť bodov. Oliver Tot to tam zachránil. Bol to výborný zápas. Predĺženia sa už hrali úplne bez obrán. Podľa mňa sa rozhodlo v tom druhom, keď sa nám podarilo odskočiť na šesťbodový rozdiel. Som rád, že sme dokázali vyhrať,“ povedal najlepší strelec duelu, autor 26 bodov Róbert Rožánek.

„Obuvníci“ hrali v meste pod Dubňom rozvážne a koncentrovane, chuť poskočiť v tabuľke bola z ich strany veľká. Väčšinu času boli vo vedení, dokonca aj v predĺžení vyhrávali o päť bodov. Lenže opäť neudržali sľubný náskok, čo ich napokon stálo víťazstvo. Prehra v Žiline zároveň znamená, že ich ešte čaká boj o šiestu priečku.

 

„Zápas už mal náboj play off. Chceli sme sa pred vyraďovacou časťou naladiť na víťaznú vlnu. Bohužiaľ, nepodarilo sa to. Rozhodla slabšia úspešnosť našej streľby. Ja som zobral v niektorých fázach zodpovednosť na seba, ale nedarilo sa mi. Nepremenil som otvorené strely. V predĺžení už to bola lotéria, Žilina mala lepšiu streľbu a preto vyhrala,“ hodnotil rozohrávač hostí Nenad Miloševič.

Obrovský skok urobili za jednu sezónu Žilinčania, z tímu, ktorý mal v predchádzajúcom ročníku len päť víťazstiev a umiestnil sa na predposlednom mieste tabuľky, je razom celok, ktorý ukončí základnú časť na piatej pozícii. „Bielo-červení“ majú momentálne na konte zhodne po 15 výhier a prehier. Meno svojho štvrťfinálového súpera zatiaľ nepoznajú, bude to jeden z dvojice Svit alebo Prievidza.

„S piatym miestom môžeme byť spokojní. Oproti predchádzajúcej sezóne je to rapídne zlepšenie. V priebehu sezóny sme síce rozmýšľali aj o štvrtom mieste, ale po sérii prehier sa nám vzdialilo. V prvom kole play off by som si radšej želal Svit. Prievidza má predsa len väčšiu domácu podporu. Koho dostaneme, toho budeme chcieť zdolať,“ zamyslel sa Rožánek.

Ako sme už naznačili, Komárno sa môže za istých okolností prepadnúť aj na siedme miesto. Tromfy v rukách však majú stále zverenci trénera Miljana Čuroviča. „Určite chceme zostať na šiestom mieste. Handlová bude hrať v Lučenci. Po tomto stretnutí bude všetko jasnejšie. My však aj tak pôjdeme v poslednom kole do Handlovej vyhrať a naladiť sa víťazne pred play off,“ dodal Miloševič.

Highlighty zo zápasu Žilina – Komárno:

Foto: Daniel Stehlík