• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Iskra aréna je v tejto sezóne takmer nedobytnou pevnosťou, Svit v domácom stánku totiž urobil prvý krok za vytúženou účasťou v semifinále. Žilinu nepustil ani na sekundu do vedenia, práve naopak, donútil ju k streleckému trápeniu. „Podtatranci“ získali prvý bod v sérii po výsledku 87:67.

Zverenci trénera Michala Madzina zabrali po kolektívnej stránke, až na jednu výnimku mala celá základná päťka dvojciferný počet bodov. Z lavičky sa navyše pridal Maurizio Galata, v týchto bodoch možno teda hľadať úspech Svitu. Domáci mali už v druhej časti viac ako 10-bodové vedenie, nebyť niektorých zbytočných chýb, mohla byť ich cesta za víťazstvom absolútne bezproblémová.

„Až také jasné to nebolo. Žilinčania nás stiahli vo štvrtej štvrtine na rozdiel šiestich bodov. Až v závere sme stihli výsledok navýšiť na 20-bodový rozdiel. Hrali sme agresívnu obranu, hrali sme rýchlo. Padli nám jednoduché koše z rýchlych protiútokov. Upokojili sme sa a už sme si víťazstvo ustrážili. Za túto výhru sme veľmi radi, v play off sa nevyhráva ľahko. Každé víťazstvo sa počíta,“ povedal domáci krídelník Stanislav Baldovský.

Žilinčania boli síce častejšie na čiare trestných hodov, ale absolútne nezachytili body z ďalších šancí súpera. V drobných náznakoch mohli pomýšľať na zvrat, ale celkovo mal navrch Svit. „Už úvod zápasu nebol podľa našich predstáv. Svit sa dostal už od úvodu do vedenia, museli sme zložito sťahovať ich náskok. Dostali sme sa aj na rozdiel šiestich bodov vo štvrtej štvrtine, potom nám však súper opäť bodovo ušiel. Výhru si už ustrážil. Nedarila sa nám trojková streľba. S takou bilanciou nemôžeme pomýšľať na výhru,“ hovoril hosťujúci krídelník Jakub Merešš.

DSC 3614

Ako naznačil Merešš, základ konečného výsledku možno hľadať v streľbe, primárne za tri body. Svit totiž premenil až trinásť pokusov, zatiaľ čo Žilina len dva. Rečou čísel – 35% vs. 10% úspešnosť. Navyše bolo vidieť, že čo robí plná Iskra aréna s hráčmi. Veľká chuť a motivácia ukončiť štvrťfinálové prekliatie priniesla prvý bod v sérii. V meste pod Dubňom to však bude úplne iný zápas. „Určite to bude veľmi zložité. Od prvej minúty to bude boj o každú loptu. Vo Svite bolo asi 60 žilinských fanúšikov, ktorí súperovi pomáhali svojimi hlasivkami. Podobnú atmosféru očakávam aj v Žiline. Bude to náročný zápas, ale samozrejme sa pokúsime zvíťaziť. Aj keď si uvedomujeme, že to bude ťažký zápas,“ zamyslel sa Baldovský.

„Bielo-červení“ nerobili z prehry tragédiu, sami dobre vedia, že podobné strelecké večery sa len tak ľahko neopakujú. V domácej hale sa budú môcť oprieť o zaplnené publikum, ale aj o fakt, že výsledkovo sa im tam v tomto smere darí. „Musíme hodiť túto prehru za hlavu. Nič nie je stratené, pokúsime sa vyhrať. Tešíme sa na našich skvelých fanúšikov, ktorí nás ženú dopredu. Musíme zlepšiť obranu, nastúpiť s úplne inou energiou a samozrejme zlepšiť úspešnosť trojkovej streľby,“ uzatvoril Merešš.

Highlighty zo zápasu Svit – Žilina:

Foto: Daniel Faix