• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prievidzu delí už len jediný, no o to náročnejší krok od postupu do vytúženého finále. Niké aréna totiž zostáva aj naďalej nedobytnou pevnosťou pre Levických Patriotov, z víťazstva sa v tejto hale netešili už viac ako šesť rokov. Nepodarilo sa im to ani v štvrtom semifinálovom stretnutí, BC totiž vyhralo 76:64 a v sérii vedie už 3:1 na zápasy.

Úradujúcemu majstrovi už bol k dispozícii opäť Dino Pita, ako sme sa neskôr dozvedeli, na Hornej Nitre to bol nateraz posledný zápas v žlto-zelenom drese pre Vincenta Councila a Dwayna Benjamina. Na lavičke okrem toho bola zatiaľ v civile staronová tvár Lawrence Alexander. Štvrtá konfrontácia Prievidze s Levicami odštartovala ofenzívne a lepšie pre hosťujúci celok. Ten sa ujal v úvode vedenia, ale postupne preberali kontrolu nad zápasom domáci. Veľmi dôležitý bol úsek v druhej polovici prvej štvrtiny, z 10:14 sa BC dostalo na stav 19:14 v ich prospech.

„Vedeli sme, že to nebude ľahký súboj. Museli sme toto stretnutie vyhrať, aby sme si udržali vedenie v sérii a postrážili domácu palubovku. Očakávali sme, že na nás vybehnú, pretože si chceli prinavrátiť výhodu domáceho prostredia, keďže prehrávali 1:2 na zápasy. Levice sú úradujúcim šampiónom, z tohto pohľadu sme očakávali, že to bude náročná bitka o víťazstvo,“ načal pozápasové hodnotenie hráč Prievidze Jahmal Jones.

Zverenci trénera Tihomira Bujana získali vedenie, ktoré až do záverečnej sekundy nepustili z rúk. Pravda, nemali to jednoduché, pretože v druhej a tretej štvrtine sa Patriotom darilo priblížiť k obratu. Prišli však chyby, ktoré domáci tvrdo trestali. „Ťažká prehra z nášho pohľadu. V prvom polčase sme hrali zle v obrane, dostali sme ich do rytmu a získali aj sebavedomie. Nehrali sme tak, ako v predchádzajúcom stretnutí u nás, čo bola veľká chyba. Snažili sme sa následne vrátiť do zápasu, ale niektoré pokusy si nenašli cestu do koša. Oni ich naproti tomu premenili, k čomu im gratulujem. Dovolili sme im až priveľa ľahkých bodov, nehrali sme dostatočne tvrdo, ako tomu bolo na našej palubovke. Boli sme za to potrestaní,“ uviedol pivot Levíc Nikola Gačeša.

DSC 4772 

Prievidza predviedla doma príkladný kolektívny výkon, síce pod košom mierne zaostala, ale vynahradila to menším počtom stratených lôpt a hlavne efektivitou využívania súperových strát. K tretiemu bodu v sérii ich nasmerovala až pätica dvojciferných strelcov. „Myslím si, že z nášho pohľadu je rozhodujúca energia a udržať si ju po celých 40 minút. V predchádzajúcich troch zápasoch sme nehrali tak, ako by sme chceli, ale teraz sme našli cestu k výhre. Vedeli sme, že to bude ťažké. Všetci sme sa snažili nájsť cestu k tomu, aby sme zvíťazili. Veľmi sme chceli a toto momentum si chceme udržať aj na súperovej palubovke,“ myslí si Jones.

Levičania podľa očakávania v závere riskovali, ale víťazstvo na svoju stranu už nedostali. Víťaz Slovenského pohára je tak opäť pod tlakom, čo obvykle vyburcuje zverencov trénera Tea Hojča k najlepším možným výkonom. Pred domácim publikom však budú odvracať mečbal súpera. „Táto séria je o tom, kto hrá tvrdšie a s väčším nasadením. Je to o obrane, pretože niektoré strely vám padnú, niektoré nie. Musíte byť preto solídni v obrane a odviesť si svoju robotu. Treba brať nasledujúce stretnutie ako ktorékoľvek iné. Mečbal nie je potrebné riešiť, my musíme nastúpiť naplno, vydať zo seba sto percent a dúfať, že to bude stačiť,“ vyhlásil Gačeša.

Prievidza nemá čo stratiť, u svojho semifinálového rivala už dokázala v tejto sérii triumfovať. Aj keby náhodou prehrala, tak ďalšia šanca na ukončenie bude pred ich publikom, kde sa zase Leviciam dlhodobo nedarí. Jedno je isté, vo finále ich už netrpezlivo očakáva Inter. „Bude mimoriadne náročné získať rozhodujúci bod. Posnažíme sa oddýchnuť si, pozrieť si video a pripraviť sa na nedeľňajší zápas. Musíme hrať od začiatku s veľkou energiou, naposledy sme odštartovali zápas 3:16. Toto sa nemôže stať u súpera,“ zakončil Jones hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Vladimír Králik, Lukáš Droppan