• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Semifinálová séria Levíc s Prievidzou nenapísala v nedeľu večer svoju poslednú kapitolu. Úradujúci majster stále môže snívať o zisku double, keď odvrátil prvý mečbal svojho súpera. Ústrednou postavou zápasu bol kapitán Patriotov Šimon Krajčovič. Aj vďaka jeho novému kariérnemu maximu medzi profesionálmi, zvíťazil so spoluhráčmi 82:75 a znížil stav série na 2:3 na zápasy.

Pre „žlto-zelených“ to bol tzv. „do or die“ zápas, keďže prehra by znamenala vešanie bronzových medailí na krk a radosť Prievidze z postupu do finále. Domáci basketbalisti k tomu patrične pristúpili, už aj s navrátilcom v zostave Lawrencom Alexandrom. Dvojica Nikola Jeftič a Šimon Krajčovič dostala svoj tím v úvode do mierneho vedenia, na čo hostia adekvátne zareagovali. Prvá štvrtina priniesla prekvapivo ofenzívny basketbal, čo viac samozrejme vyhovovalo Leviciam. „Vedeli sme, o čo hráme. Ak by sme do toho nedali všetko a prehrali by sme, tak by to bol koniec sezóny. To sme si nechceli pripustiť. Chceli sme hlavne zabojovať pred našimi fanúšikmi a vybojovať si možnosť ísť ešte do Prievidze. Myslím si, že misia bola úspešná. Stále sme však ešte ďaleko. Musíme sa pripraviť na utorok do Prievidze, kde chceme nechať všetko,“ načal hodnotenie zápasu rozohrávač Patriotov Šimon Krajčovič.

Prievidza prehrala úvodnú štvrtinu o šesť bodov, ale v druhej časti zapla na vyššie obrátky. Nenápadnými krokmi otáčala stretnutie na svoju stranu, staral sa o to hlavne strelecky disponovaný Stacy Davis a tradične aj jeho spoluhráči hrou pod košom. „Oba tímy išli do tohto stretnutia naplno. Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas. Na strane súpera mal Krajčovič historický večer. Chceli sme ukončiť sériu, ale môžeme sa na to pozerať pozitívne, keďže k výhre o sedem bodov potrebovali práve jeho výkon. Som toho názoru, že keď zahráme kolektívne celých 40 minút a všetko to začne od obrany, tak budeme schopní vyhrať zápas č. 6,“ povedal k stretnutiu hosťujúci Stacy Davis.

Sily boli už tradične vyrovnané, nový rozmer domácej hre však priniesla staronová tvár Lawrence Alexander. Pri svojej obnovenej premiére dopomohol k dôležitému triumfu 5 bodmi a 3 doskokmi. „LA máme všetci radi. Zapadol tak, ako keby nikdy ani neodišiel. Pomohol nám, vedel systém, vedel koncepciu. Pozná svoju rolu, čiže určite je to veľké pozitívum. Dúfam, že tu s nami zostane čo najdlhšie,“ prezradil Krajčovič.

DSC 5618 

Postupom času ubudlo od výraznej ofenzívnej produkcie, obaja tréneri sa zamerali skôr na taktické detaily. Po prvom polčase viedli Levice rozdielom jediného koša – 42:40, ale Prievidza ich schladila výborným vstupom do druhej 20-minútovky. To však domácu družinu okolo trénera Tea Hojča nerozhodilo. „My sme si hovorili, že musíme zostať koncentrovaní celých 40 minút. Začiatok tretej štvrtiny nám nevyšiel, ale vraveli sme si, že nemôžeme stratiť koncentráciu a nenechať sa rozhodiť. Vedeli sme, že neubránime všetko a dajú aj nejaké koše. Myslím si, že sme k tomu adekvátne pristúpili a som rád, že sme si vybojovali ďalší zápas. Všetci vedia, že každý náš ďalší zápas môže byť posledný v tejto sezóne. Nik to však nechce dopustiť. Každý si je toho vedomý a necháva na ihrisku všetko. Pomohli nám diváci. Som rád, že to dobre dopadlo,“ vyhlásil domáci playmaker.

Hostia sa držali na rozdiel jednej lopty, ale potom vlastnými chybami poslali svojho súpera na koňa. So zmenenou obranou Levíc si nevedeli dať rady, strelecky sa odmlčali aj niektoré dovtedy kľúčové opory. „V tretej štvrtine sme mierne viedli, ale potom prešli k zóne. Asi nás nevedeli brániť osobnou obranou, tak prešli k takejto forme. My sme neboli na to pripravení. Premenili niekoľko striel, mali dosť útočných doskokov. Podarilo sa im mierne spomaliť hru, my sme sa nedokázali dostať do rýchlych protiútokov a vyviedlo nás to mierne z rytmu. Pripravíme sa na to lepšie do ďalšieho súboja. Z môjho pohľadu bola rozhodujúca tretia štvrtina, kedy súper prešiel do zóny. Spomalili hru, vedeli zastaviť niektoré útoky a na druhej strane premenili nejaké strely. Myslím si, že to bol moment, kedy sa stretnutie otočilo,“ zamyslel sa Davis.

DSC 5792 

To už však prišli chvíle levického kapitána Šimona Krajčoviča. Nielenže sa výrazne podieľal na obrate, ale v kľúčových okamihoch premenil takmer všetko, na čo siahol. Výsledok? Tridsaťjeden bodov je jeho nové bodové maximum medzi profesionálmi, okrem toho pridal aj päť doskokov a rovnaký počet asistencií. Od divákov si zaslúžene vychutnal potlesk v stoji. Aj s jeho pomocou sa hneď v úvode záverečnej štvrtiny podarilo vybudovať kľúčové vedenie Levíc. „Nebolo to o mne. Bolo to o celom tíme. Padlo mne, v Prievidzi môže padnúť niekomu inému. Nehráme na jednotlivcov, celé družstvo musí potiahnuť s veľkou energiou a dobre brániť. Keď to niekomu padá v útoku, tak je to len pozitívum. Nemáme jedného hráča, ktorému dáme loptu a pozeráme sa na neho. Vždy vie potiahnuť niekto iný, to je naša silná stránka. Ešte sme nepovedali posledné slovo,“ vyjadril sa Krajčovič.

Patrioti odvrátili prvý mečbal, ale vo výhode sú stále hráči Prievidze. V sérii vyhrávajú 3:2 na zápasy a v Niké aréne neuspel ich semifinálový súper už viac ako šesť rokov. „Nie je moc čo meniť, náš zápasový plán je dobrý. Myslím si, že nastúpime do ďalšieho duelu lepšie. Pripravíme sa lepšie na ich zónu a chceme ukončiť túto sériu,“ uviedol Stacy Davis. Ich súper by však rád čiernu sériu ukončil, odraziť sa môže od tejto dôležitej výhry. „Nie je moc čo vymyslieť, nemáme sa čím prekvapiť. Pre nás to bude zápas o všetko. Možno bude teraz trochu väčší tlak na Prievidzu, keď hrá doma a chceli by to ukončiť. My nepredáme určite svoju kožu zadarmo. Dáme do toho všetko a aby sme boli po zápase si schopní povedať, že sme spravili pre víťazstvo všetko,“ uzatvoril Krajčovič.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan