• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bezprostredne po záverečnom finálovom dueli bolo vidieť na celom tíme BC Prievidza sklamanie. Vo finále veľmi túžili uchmatnúť proti Interu aspoň jednu výhru a ukončiť tak viac ako dvojročné čakanie na triumf proti tomuto súperovi. Nestalo sa, preto sa na krk vešali strieborné medaily. Počiatočné sklamanie však časom prejde, na Hornej Nitre môžu vyhodnotiť sezónu ako úspešnú.

S Prievidzou ako finalistom, rátali pred začiatkom ďalšej sezóny Slovenskej basketbalovej ligy možno len tí najoptimistickejší priaznivci. Nič tomu nenasvedčovalo ani v decembri, keď prišlo k zmene na trénerskej stoličke. Američana Michaela Claxtona nahradil chorvátsky odborník Tihomir Bujan. Lenže jeho príchod naštartovalo družstvo k méte, ktorá bude časom vyhodnotená ako mimoriadne úspešná – 2. miesto v sezóne 2018/2019. „Stratili sme mnoho energie na to, aby sme proti Interu zahrali lepšie. Pre mňa má striebro cenu zlata. Stále si pamätám svoj príchod na Slovensko, keď som ešte v pozícii diváka videl prehru o 13 bodov so Žilinou. Všetci boli hlavami dole. Teraz sme tu so striebornou medailou na krku, to je obrovský skok a dobre odvedená robota,“ uviedol tréner Prievidze Tihomir Bujan.

Jeho zverenci predviedli na ceste do finále zaujímavú cestu. Najskôr sa im podarilo ukončiť semifinálovú šnúru basketbalistov Komárna, následne rozplynuli nádeje o zisku double a obhajobe majstrovského titulu Levických Patriotov. Proti rozbehnutému Interu však nenašli recept na úspech, séria prehier sa tak presunie aj do ďalšieho ročníka. Aktuálne číta 17 prehier v rade, naposledy sa Prievidzi podarilo uspieť 15. mája 2017. „Teraz sme sklamaní zo zápasu, ale keď sa na to pozrieme s nadhľadom, tak to bola určite úspešná sezóna. Na začiatku sezóny sme nehrali moc dobrý basketbal, ani tá pozícia nebola taká, akú by sme chceli. Keby nám niekto povedal, že budeme vo finále, tak by sme to brali. Myslím si, že z basketbalového pohľadu boli vrcholom série s Komárnom a Levicami. Bola stále plná hala, zápasy boli pekné. Potešilo, že prišli ľudia. Nebola síce taká plná hala ako kedysi, ale čo už sa s tým dá narobiť. Som rád, že tu boli verní fanúšikovia a prišli nás podporiť aj keď si mysleli, že ten zápas nevyhráme, keďže bol stav 0:3. To sú fanúšikovia, keď sú za nami, aj keď sa prehráva. Som im za to vďačný,“ povedal kapitán BC Marek Jašš.

Pre slávnu basketbalovú značku to je štvrté striebro v ére samostatnosti, s ohľadom na predsezónne ambície možno to najcennejšie doteraz. „My sme povedali po semifinálovej sérii, že to bolo také naše malé finále. Dostali sa sem, chceli sme uchmatnúť jeden zápas a ukázať ľuďom, že dokážeme zdolať Inter. Žiaľ, nepodarilo sa. Uvidíme, možno sa nám to podarí v budúcej sezóne,“ uzatvoril asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Foto: Vladimír Dorňák