• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ak by sme mali hľadať v lige tím, ktorý odohral najviac tesných zápasov, tak by to bol jednoznačne Lučenec. O ďalší, tentoraz s úspešnou koncovkou pre nich, sa postarali vo Svite. „Novohradčanom“ uchmatol víťazstvo 74:72 v závere rozohrávač Mike Caffey.

 

 

Zatiaľ čo Lučenec bol v plnej sile, tak domácim opäť citeľne na rozohrávke absentoval Isaiah Johnson. Po zranení sa ešte len do formy dostáva skúsený krídelník Stanislav Baldovský. Aj preto ťahal Svit po väčšinu času za kratší koniec.

„Zápas bol naozaj vyrovnaný s výbornou atmosférou. Myslím si, že na oboch stranách bolo vidno kvalitu a treba pogratulovať súperovi. Mňa táto prehra veľmi mrzí, lebo domáce zápasy musíme vyhrávať a o to viac, že sme prehrali v poslednej sekunde. Myslím si, že nám nevyšiel vstup do zápasu. Počas celého stretnutia hostia trestali naše chyby v obrane, hlavne výbornou streľbou za tri body. Som ale veľmi rád, že sme sa dokázali vrátiť do zápasu a v posledných sekundách sme viedli o bod. Ale na víťazstvo to nestačilo. Taký je šport,“ vrátil sa k stretnutiu rozohrávač Iskry Adam Monček.

Zverenci trénera Petra Jankoviča opäť hrali zodpovedne, čo ich zdobí vo väčšine doterajších stretnutí základnej časti. V priebehu zápasu si vytvorili aj 14-bodové vedenie a nič nenasvedčovalo tomu, že by z toho mohla byť dráma doslova do poslednej sekundy.

DSC 0858

„Bol to pre nás ťažký zápas. Vedeli sme, že vo Svite sa nehrá ľahko. Museli sme byť preto koncentrovaní celých 40 minút, ak sme chceli pomýšľať na výhru. Myslím si, že akonáhle sme sa dostali do vedenia, tak sme kontrolovali zápas. Začali sme lepšie brániť, čím sme sťažili Svitu možnosti na získanie bodov,“ prezradil hráč BKM Mike Caffey.

V záverečnej štvrtine sa však naštartovala legionárska trojica Saša Avramovič, Phil Carr a Jalen Nesbitt. Domáci sa krok po kroku hlásili do boja o víťazstvo, až prišlo vyrovnanie a dokonca tesné vedenie v samotnom závere. „Mali sme sa zobudiť trosku skôr a nenechať to na posledné minúty. Chýbal nám lepší pohyb lopty, obrana a hlavne trosku šťastia,“ vyjadril Monček svoj pohľad na záverečné minúty. Lučenec v tejto fáze robil až priveľké množstvo chýb, čo ich napokon mohlo stáť zisk dvoch bodov. „Na konci sme stratili koncentráciu v obrane, dali sme im tak niekoľko ľahkých možností na skórovanie,“ doplnil Caffey.

DSC 1053

Rozhodujúca a záverečná akcia zápasu prišla 11 sekúnd pred koncom za stavu 72:71 pre Iskru. Lučenec po oddychovom čase rozohral zo svojej polovice do rúk Mika Caffeyho. Ten sa elegantne zbavil svojho obrancu a úplne voľný zostal na trojke, ktorú s prehľadom premenil. „Posledná akcia bola nakreslená tak, že sme mali ísť pod kôš a nájsť najlepšie možné riešenie, či už som to mal byť ja alebo moji spoluhráči. Dvaja hráči zostali pri Basabem a mňa nechali úplne voľného na trojke. Je to veľké víťazstvo pre náš tím a klub. Prvýkrát sme uspeli vo Svite, čiže nás tento výsledok nesmierne teší,“ uviedol víťaznej strely.

Dalo by sa povedať, že to bolo dokonalá strela, pretože Svit už nemal žiaden čas na odpoveď. Domáci tak zostali sklamaní, keďže sa im podaril takmer dokonalý obrat, ale v koncovke si nechali vziať výhru. „Ťažko nájsť slová ku akcii, ktorá rozhodla o našej prehre. Veľmi nás to mrzí, došlo tam ku nedorozumeniu v obrane a Caffey sa ocitol úplne sám na trojke a skúsene ju premenil. Samozrejme, basketbal sa hrá 40 minút a nemali sme dopustiť, aby o víťazovi rozhodla posledná strela. Určite do ďalších zápasov pôjdeme na 100 percent a budeme sa snažiť napraviť toto zaváhanie,“ zakončil Monček.

Highlighty zo zápasu Svit - Lučenec:

Foto: Daniel Faix