• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dohrávka 7. kola medzi Interom Bratislava a Prievidzou priniesla mimoriadne kvalitné a napínavé stretnutie až do samotného záveru. Z víťazstva sa tešilo družstvo z Hornej Nitry, naopak žlto-čierni nezvládli záverečnú skúšku pred FIBA Europe Cupom.

Diváci v Hant Aréne sa vo včerajšom zápase dočkali kvalitného basketbalového zážitku. Proti sebe nastúpili dvaja ašpiranti na majstrovský titul, hnaní početnou fanúšikovskou základňou na oboch stranách. Bol to boj o čelo, prestíž a tiež o predĺženie jednej víťaznej série. Už od úvodnej minúty bolo jasné, že žiadna lopta nebude zadarmo a v tomto duchu sa niesol aj celý zápas, ktorý bol vyrovnaný po väčšinu jeho priebehu. Chlieb sa začal lámať až v záverečnej štvrtine, v ktorej sa ukázal tímový duch prievidzského tímu. „Dokážeme hrať s najlepšími tímami. Bol to ťažký zápas, hrali sme proti jednému z dvoch najlepších tímov na Slovensku. Vyhrali sme, pretože sme nepodcenili ani neprecenili súpera. Myslím si, že v závere sme hrali dobre v obrane, taktiež v útoku, keď to bolo potrebné,“ povedal po zápase najlepší strelec zápasu 29-bodový Svetozar Stamenkovič. Prvých 30 minút to bolo ako na hojdačke, oba tímy sa striedali v lepších fázach, kedy ich ťahali tradiční lídri, na strane domácich to bol Rančík, Miloševič a Jankovič, u hostí to bola legionárska štvorica Batina, Marić, Stamenkovič a Wisseh. Raz mal navrch Inter, raz to bola na koni Prievidza. „V prvom polčase mali hostia veľa doskokov, rozhodovala obrana, my sme v nej úplne deraví. Z našej strany to bola katastrofa v obrane, povedali sme si, že musíme brániť a dostali sme 103 bodov. Dali sme 95 bodov, máme na to tím, aby sme dali body, ale v obrane sa nám to nedarí, aj keď stále si vravíme, že to musíme zlepšiť,“ neskrýval sklamanie domáci Tomáš Mrviš.

Emócie vyvrcholili do pravdepodobne kľúčového momentu zápasu, kedy sa v tretej minúte záverečnej štvrtiny strkanica medzi viacerými hráčmi skončila diskvalifikačnou chybou pre Rančíka a Kornera. Svoj názor na túto situáciu poskytol aj krídelník Interu: „Pomohlo to súperovi, lebo od súpera odišiel hráč s č. 11 (Richard Korner – pozn. redaktora), ktorý tam ani nebol a nám odišiel najlepší hráč. Určite nám chýbal na konci.“ Inter sa síce potom držal v zápase, ale potom prišla 5-bodová akcia Stamenkoviča, ktorá definitívne presunula misky váh na stranu Prievidze. Myslí si samotný autor piatich bodov, že išlo o zlomový moment zápasu? „Nemyslím si, skôr to bola obrana. Na konci sme dali niekoľko bodov v rade nie vďaka mne, ale vďaka našej obrane,“ odpovedá Stamenkovič. Zverenci Branka Maksimoviča sa už z tohto momentu nespamätali a ich záverečná skúška pred prvým zápasom vo FIBA Europe Cupu nedopadla podľa predstáv. „Máme dva dni na prípravu. Fakt musíme niečo zmeniť, lebo sme strašne bránili, dostať 103 bodov je strašne veľa, na domácom ihrisku je to veľa,“ myslí si Mrviš. Ani 29-bodový výkon prievidzského hráča nezmenil nič na tom, že kľúčom k úspechu je tímová hra. „Tento zápas som to bol ja, ďalší zápas to môže byť niekto iný, preto sme jeden tím. Tímová hra je našim kľúčom k úspechu,“ dodal Stamenkovič.

Zápasu na Pasienkoch nechýbalo nič z hľadiska atraktivity – lákavý ofenzívny basketbal, dobrá atmosféra, thrash talk a mikrosúboje medzi hráčmi, emotívni tréneri, ale aj zbytočne veľké množstvo faulov. Vizitka štyroch technických chýb a dvoch diskvalifikácií hovorí v tomto smere jasnou rečou. Ukázalo sa aj, ako dokáže tímová a nezištná hra poraziť po individuálnej stránke lepšieho súpera. Ostro sledovaný zápas bol aj premiérovu pre nového rozohrávača Prievidze Milana Stanojevića, ktorý sa prezentoval počas 6 minút na palubovke 3 bodmi, 1 doskokom a 1 asistenciou.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK