• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Skvelá atmosféra, dokonalý obrat v záverečnej štvrtine a šieste domáce víťazstvo Levíc. Sobotňajší šláger 15. kola bol dobrou reklamou na basketbal, o čom svedčalo aj zaplnené hľadisko v levickej športovej hale.

„Bol to náročný zápas, do ktorého sme vstúpili nervózne, z čoho pramenil menší počet bodov na začiatku. Oba tímy robili chyby, preto bolo pred koncom štvrtiny iba 3:7. Chvíľku nám trvalo, kým sme upravili našu agresivitu v obrane, následne sme od tohto momentu hrali dôslednejšie a lepšie v defenzíve. V útoku sme boli rýchlejší, čo bolo pre nás dobré. Myslím si, že naša agresivita v obrane a rýchla hra v útoku nám v poslednej štvrtine zabezpečila dobrý výsledok,“ zamyslel sa levický rozohrávač Nemanja Kovačevič. Stretnutie Levíc s Prievidzou neprinieslo v úvode strelecké preteky, viac išlo o taktickú bitku dvoch trénerských osobností, v ktorej mali väčšinu zápasu navrch hosťujúci hráči. Baníci ešte v 2. minúte záverečnej štvrtiny viedli 11-bodovým rozdielom, ale následne prišla levická šnúra 16 bodov v rade, ktorá psychicky zložila hosťujúce družstvo.

Štyri stratené lopty, dva nešportové fauly a takmer šesť minút bez bodu rozhodli o tom, že domácu neporaziteľnosť neukončia ani hráči Prievidze. „Myslím si, že sa zápas zmenil v momente, keď sme urobili dva nešportové fauly. Do tej doby sme kontrolovali zápas. Vďaka tomuto sme im zdvihli sebavedomie, dali ľahké body z čiary trestných hodov,“ myslí si Stamenkovič. Pivot Prievidze zároveň súhlasil s názorom, že celkovo 18 stratených lôpt rozhodlo o tom, že zverenci Miljana Čuroviča prehrali nakoniec 75:81.

Na druhej strane, Levičania nechávajú úspešne zabudnúť na predošlé dve ročníky, ktoré boli skôr bojom o prežitie. Vhodný výber hráčov, výborná trénerská voľba v osobe Tea Hojča robí z Levíc príjemné prekvapenie doterajšieho ročníka. V tekovskej metropole nezvíťazilo žiadne hosťujúce družstvo už šesť zápasov, aj vďaka tejto bilancii patrí Patriotom po 15. kole štvrtá pozícia. Výhre nad Prievidzou preto pripisuje Kovačevič veľkú dôležitosť: „Prievidza je silným tímom na čele s vynikajúcim trénerom. Samozrejme, toto víťazstvo je pre nás cenné, špeciálne pre našu dôveru, ale výhru musíme potvrdiť aj v ďalších stretnutiach.“ Pre srbského rozohrávača pritom išlo len o tretí zápas sezóny, takmer dva mesiace laboroval so zranením, ktoré si privodil ešte na prípravnom turnaji v septembri. Jeho 15 bodov, 4 doskoky, 6 asistencií a 2 zisky sú dobrou správou pred nachádzajúcim programom. „Bola to trochu divná situácia, pretože za posledných desať rokov sa mi nestalo, aby som na mesiac a pol prestal úplne behať. Trvalo mi, kým som sa dostal späť do formy, najmä po troch tréningoch pred zápasom s Košicami. Hneď som naskočil do zápasového rytmu, preto ma aj tento môj výkon teší. Myslím si, že viem hrať lepšie, ale to sa zlepší vďaka tréningom. Najdôležitejšie je, že sme zvíťazili,“ popísal dojmy z návratu Kovačevič.

Kým Prievidza rovnako ako Levice doma ešte neprehrala, na palubovkách súperov si pripísala už tretiu porážku sezóny. Stamenkovič však vidí možnosť poučiť sa zo zápasu: „Tento zápas nám pomôže v mnohých spôsoboch. Po každom zápase sa snažíte zlepšiť a nerobiť rovnaké chyby. Z tohto pohľadu sa poučíme a ešte lepšie sa pripravíme na najbližšie zápasy.“ Prievidzu čaká najbližšiu stredu cesta a náročný zápas Alpsko-adriatického poháru proti rakúskemu Klosterneuburgu, Levice sa predstavia na Karlovke, u ktorej by radi potvrdili sobotňajší rezultát z domáceho zápasu.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN