• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nováčik z Košíc zvládol šláger 18. kola, v domácej Angels Aréne porazil Komárno a čoraz pevnejšie sa usadzuje na čele tabuľky.

Typický duel dvoch špičkových tímov, v stretnutí sa niekoľkokrát menilo vedenie, ale väčšinu času mali navrch domáci hráči. „Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas, Komárno patrí k ligovej špičke a my budeme s nimi bojovať o čo najlepšiu pozíciu pred play-off. Ešte väčšiu dôležitosť pre nás má to, že sme vyhrali nad nimi vyšším rozdielom, ako oni nad nami v prvom vzájomnom zápase. V konečnej tabuľke by aj toto mohlo zohrať svoju rolu,“ vyjadril sa Saša Jankovič.

Stretnutie sa začalo v prospech Košíc lámať až v záverečnej štvrtine, do ktorej vstúpili 7-bodovou šnúrou. Vďaka dobrému úvodu sa od lodiarov dokázali utrhnúť a toto vedenie navýšiť v závere až na konečných 13 bodov. „Celý zápas sa prelieval z jednej strany na druhú. Chceli sme sa Košiciam utrhnúť a hrať v pohode, čo sa nám však až tak nedarilo, Košice boli vždy na dosah alebo my im. Príčinou prehry bol rozdiel na doskoku a v pomere trestných hodov, ktorý bol neobvykle veľký. Tiež v poslednej štvrtine dali dve dôležité trojky, ktorými si urobili mierny náskok,“ zamyslel sa komárňanský center Jan Kratochvíl.

K priebehu duelu pridal svoj komentár aj 17-bodový Saša Jankovič: „Prvý polčas bol úplne vyrovnaný, Komárno výborne strieľalo zvonku. V druhom polčase sme sa dohodli, že pridáme viac energie a budeme v obrane hrať tvrdšie. Ku koncu sa nám to vyplatilo, urobili sme si 10-bodový náskok, vďaka ktorému Komárno už nemalo šancu vrátiť sa späť do zápasu.“ Okrem konečného rozdielu v skóre bol výrazný rozdiel v počte doskočených lôpt, Košičania získali až 46 lôpt, naproti tomu majster mal na svojom konte iba 30 doskokov. „Komárno bazíruje svoju hru na streľbu zvonka, lebo hrajú bez klasického pivota, zatiaľ čo my dávame loptu pod kôš. Z toho vznikli rýchle fauly pre ich vysokých hráčov. Tréner nás nabádal k častejšej distribúcii lopty na pivotov, bola to naša obrovská prednosť a ich problémy sme výborne využili,“ pokračoval v hodnotení zápasu krídelník Košíc.

Práve trestné hody boli hlavnou zbraňou zverencov Štefana Sviteka, býci hádzali až 40 trestných hodov, Komárno malo po zápase na svojom konte len štyri trestné hody. „Ťažko sa k tomu vyjadruje, ale v živote som nezažil taký rozdiel v počte trestných hodov. 33 bodov z trestných hodov je fakt veľa,“ zhodnotil situáciu v zápase pivot Komárna. Komárno sa zapísalo druhú prehru proti jednému z top tímov v rade, naopak nováčik potvrdil prvé miesto dôležitým víťazstvom. „Samozrejme, že nás teší, že sme na čele. Máme túto sezónu najvyššie ciele a chceme sa tu udržať čo najdlhšie. Teraz nás čaká vo výbornej forme hrajúca Prievidza. Bude to šláger kola, bitka o prvé miesto, na ktorú sme pripravení a tešíme sa na ňu,“ uzavrel rozhovor Jankovič.

Reč čísel: Aj napriek tomu, že Komárno malo v zápase len 9 stratených lôpt (Košice ich mali raz toľko), tak markantný rozdiel bol v počte faulov. Lodiari mali na svojom konte 30 faulov, domáci celok tento fakt využil a z čiary trestných hodov zaznamenal až 33 bodov. Dôležité bolo aj doskakovanie, býci v tomto ukazovateli preskákali svojho súpera pomerom 46 ku 30.

FOTO: PETER JESENSKÝ