• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Levickí Patrioti prichystali svojim fanúšikom pekný darček k záveru kalendárneho roka, ako prvý tím v skupine dokázali uspieť na palubovke hostí, po víťazstve nad rakúskou Arkadiou Traiskirchen Lions si upevnili druhú pozíciu v skupine A.

Víťazstvo sa však nerodilo ľahko, aj keď prvý polčas bol v levickej taktovke. „Samozrejme, že nám chýbal. Ako tréner, ak máte hráča ako je „Miňo“ (Milan Žiak, poz. redaktora), tak je to citeľné oslabenie pre tím, ak nemôže nastúpiť. Je výborným hráčom, určite sme cítili jeho absenciu,“ priznal po zápase tréner Levíc Teo Hojč. Aj strane domácich chýbal najlepší strelec tímu, preto boli sily pred úvodným rozskokom viac-menej vyrovnané. Patrioti v úvode ťažili z častých chýb súpera, do polčasu si vytvorili pohodlný 16-bodový náskok. Lenže po prestávke sa obraz hry zmenil. „Fakt neviem, možno že sme boli trochu unavení. Väčšinou totiž vždy hráme v druhom polčase lepšie, ako v prvom. Toto bol asi prvý zápas, v ktorom nám lepšie vyšiel prvý polčas,“ zamyslel sa nad druhým polčasom Nemanja Kovačevič.

Prvé minúty tretej 10-minútovky sa vedenie Levíc príliš nemenilo, ale ku koncu sa rozohral litovský pivot Donatas Tarolis, ktorému padalo do koša takmer všetko. Jeho najlepší výkon v doterajšom priebehu sezóny prispel k tomu, že Traiskirchen vstupoval do posledných 10 minút za takmer vyrovnaného stavu. Najbližšie k vyrovnaniu mali domáci hneď na začiatku štvrtej štvrtiny, keď Guttl stiahol na rozdiel jediného koša. Viac sa však levom priblížiť nepodarilo, strelecky im to v dôležitých momentoch nešlo. „Premenili niekoľko ťažkých striel, ale našťastie pre nás sa im nedarilo premieňať počas celého zápasu. Musím skloniť poklonu tomuto tímu, hral ku koncu pekný basketbal,“ vyjadril sa tréner Levíc.

Naopak na strane slovenského zástupcu potiahol tím za dvoma bodmi Markovič spolu s Kovačevičom. „Bol to pre nás zápas po piatich dňoch voľna, trochu sme boli mimo z rytmu, ale stále sme dokázali ukázať charakter a vyhrať. Myslím si, že rozhodli naše trojky a defenzíva v určitých momentoch. Niekoľkokrát nám boli dosah, svoje strely však nepremenili, na čo sme my doskočili a následne z protiútokov zaznamenali dôležité body,“ uviedol po zápase Miloš Markovič. Levice nielenže dokázali ako prvý tím skupiny zvíťaziť na palubovke hostí, ale aj ziskom dvoch bodov sa udržali v bojoch o čo najlepšiu pozíciu pred štvrťfinále a potešili fanúšikov, ktorí merali vyše 200-kilometrovú cestu za ich miláčikmi. Víťazstvu priložil veľkú dôležitosť aj slovinský kormídelník v službách Levíc: „Toto víťazstvo pre nás znamená, že sme ľuďom ukázali, že nie sme len tímom, ktorý hrá dobre doma. Dokážeme totiž hrať dobre aj vonku. Vonkajšie zápasy sú vždy oveľa dôležitejšie.“

Reč čísel: O vyrovnanosti duelu svedčí, že vo väčšine štatistických ukazovateľoch neboli Traiskirchen o nič horším tímom, ale určité veci nakoniec dokázali rozhodnúť o víťazstve Levíc. Či už to bolo 10 úspešných trojkových pokusov (súper premenil o tri menej), 6 získaných lôpt viac alebo až 9 útočných doskokov, tieto faktory rozhodli, že dva body si nakoniec zaslúžene odnášali zverenci Tea Hojča.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN