• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Šláger 24. kola proti sebe postavil dva tímy vezúce sa na víťaznej vlne. Bolo tak jasné, že po stredajšom stretnutí Prievidze s Levicami sa jedna z týchto sérií skončí.

O víťazovi zápasu napovedal už vo veľkej miere prvý polčas, ktorý sa nakoniec skončil 23-bodovým rozdielom v prospech domácich. „Nerešpektovali sme náš systém a dohodu s trénerom. Pustili sme im priveľa ľahkých bodov a otvorených striel. Strelecky sa im darilo, premenili takmer všetko. Z 15 trojkových pokusov sa mi zdá, že premenili osem,“ netajil sklamanie s dianím v prvom polčase najlepší strelec na strane Levíc Nemanja Miljkovič. Zverenci Miljana Čuroviča urobil dôležitý krok za ďalšou domácou výhrou počas prvej štvrtiny, kedy zaznamenali až 35 bodov. „Cenné víťazstvo pre nás. Bol to náročný, veľmi psychický zápas. Som veľmi rád, že sa nám podarilo zdolať kvalitný tím Levíc,“ vyjadril sa po zápase Svetozar Stamenkovič. Prievidzský pivot si zároveň nemyslí, že práve výkony v prvej štvrtine sú hlavnou zbraňou baníkov: „Je to skôr tým, že si veríme, naša energia ako tímu je na vysokej úrovni a každý chce dať zo seba maximum, v momente príchodu na palubovku.“

Po prestávke sa Patrioti snažili vzchopiť a v istých momentoch sa im úspešne darilo znižovať manko na Prievidzu, ale udržať takúto hru nedokázali počas celého druhého polčasu. „V druhom polčase sme začali hrať s oveľa väčšou energiou a agresivitou, čo prinieslo želaný efekt. V basketbale je všetko možné, ale myslím si, že už bolo neskoro. Prievidza hrala s veľkým sebavedomím. Ak chcete nad takýmto tímom vyhrať, tak musíme hrať 40 minút dobrý basketbal,“ uviedol levický pivot. K odlišnému priebehu zápasu v druhom polčase pridal svoj názor aj domáci Stamenkovič: „V dôležitých momentoch sme hrali našu najlepšiu obranu, jasnejšiu odpoveď sme ani nemohli dať. Môžete nepremeniť niekoľko útokov, ale neexistuje žiadne ospravedlnenie, ak nebránite.“

Prievidza ťahá obdivuhodnú sériu, víťazstvo nad Levicami natiahli víťaznú šnúru na 10 zápasov, domáca neporaziteľnosť momentálne číta už 11 duelov. „O tomto som nevedel, ďakujem za informáciu. Vždy sa zameriavame len na ten najbližší zápas, vďaka čomu sme momentálne na dobrej vlne. Vieme, že doma sú za nami naši fanúšikovia, ktorí sú našim 13. hráčom v tíme. Práve oni nám dodávajú ďalšiu energiu do stretnutí,“ obzrel sa za momentálnou bilanciou pivot Prievidze. Nad víťazstvom proti Leviciam sa baníci nemôžu dlho rozplývať, v sobotu ich totiž čaká ďalší šláger, tentoraz v boji o prvé miesto cestujú na Pasienky: „Inter je jeden z najlepších tímov na Slovensku. Nečakám nič zvláštne, budeme sa na zápas pripravovať tak, ako sa pripravujeme od začiatku sezóny.“ Patrioti budú chcieť udržať aspoň domácu neporaziteľnosť, sobotňajším vyzývateľom bude Karlovka. „Musíme hrať od začiatku lepšie v obrane a oveľa viac skórovať z rýchlych protiútokov,“ myslí si Miljkovič.

Reč čísel: Dva ukazovatele jasne poukazujú na to, prečo Prievidza v stredu zvíťazila. Z celkovo 18 strát Levíc dokázala vyťažiť až 23 bodov, kým Patrioti dali len šesť bodov. Druhým nemenej dôležitým faktom bolo, že zverenci Miljana Čuroviča premenili až 9 trojkových pokusov, naproti tomu hostia zaznamenali len dve trojky.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN