• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Záver základnej časti v Leviciach priniesol zaujímavý duel o najlepšiu pozíciu pred play-off. Podtatranci sa v ňom ako len druhý celok sezóny tešil z výhry na palubovke Patriotov.

Začiatok stretnutia tomu však vôbec nenaznačoval, zverenci Tea Hojča totiž diktovali priebeh prvej štvrtiny, už za šesť minút viedli dvojciferným rozdielom. „Začali sme veľmi dobre, rýchlo sme sa dostali do vyššieho vedenia, ale potom sme prestali jednoducho hrať. Robili sme hlúpe fauly, čo im umožnilo vrátiť sa do zápasu cez trestné hody,“ uviedol k stretnutiu Marko Stojadinovič. Z počiatočného tlaku sa hráči Iskry dostali a do konca prvej štvrtiny  stiahli na prijateľný rozdiel siedmich bodov.

Keď prvá 10-minútovka bola o Leviciach, tak druhá časť bola v réžii hosťujúceho tímu. „Náš plán bol jasný – brániť dobre podkošový priestor a nedovoľovať druhé šance. Vedeli sme, že Levice sú dobrým tímom a špeciálne, ak hrajú pred domácim publikom. Dobre vstúpili do zápasu, ale snažili sme sa držať nášho predzápasového plánu, čo bolo hrať tvrdo a dobre v obrane. Začalo nám padať a dostali sme sa na koňa,“ povedal najlepší strelec zápasu Isiah Umipig. Svit tento plán vychádzal, vďaka dvojici Bradley a Umipig viedol po prvom polčase 48:39.

Ani polčasová prestávka nepomohla domácim hráčom, naopak zverenci Rudolfa Juga aj napriek absencii dvoch podkošových hráčov boli úspešní so svojou hrou, ktorá im pred záverečnou štvrtinou priniesla komfortné 16-bodové vedenie. „Hrali sme rovnako ako počas sezóny, ale možno treba tomu väčšie nasadenie a obranu. Svit hral veľmi dobre, dali niekoľkých ťažkých striel za tri body. V druhom polčase sme hrali lepšie hlavne v obrane, ale nemali sme silu a vôľu urobiť víťazný obrat,“ myslí si Stojadinovič.

Lenže zdanie, že o víťazovi stretnutia je rozhodnuté, zmaril nástup levických hráčov do záverečnej štvrtiny. Séria deviatich bodov v rade, v 3. minúte zranenie Bradleyho, to sú všetko faktory, ktoré vrátili Patriotov do zápasu. V závere Valentine stiahol obrovské manko na rozdiel jediného bodu, ale rozprávkový obrat sa nekonal. „Bolo to strašidelné, hrali totiž veľmi dobre a mohli kľudne vyhrať aj o 20. My sme sa však držali, na konci sme niektoré dôležité akcie dokázali zastaviť, premenili sme strely a dokázali sme uspieť,“ povedal k záverečnej štvrtine rozohrávač Svitu. Svoj názor na koncovku priniesol aj pivot Levíc: „Možno, že si to zaslúžili viac. Nepremenili sme niektoré strely, vyhrali sme tu zopár ťažkých stretnutí, ale prehrali sme zápas, v ktorom každý očakával naše víťazstvo. To je basketbal.“

Domácim hráčom prestalo v kľúčových chvíľach padať, čo Svit využil na to, aby si dokázal ustrážiť svoje neveľké vedenie v zápase a vyhrať 80:71. „Je to pre nás cenné víťazstvo, išli sme do Levíc s tým, že sa pokúsime zabojovať o víťazstvo. Z posledného zápasu sme vedeli, že dokážeme s nimi hrať a tiež sme mali v hlavách potenciálneho súpera pred play-off,“ vyjadril sa priamo po konci zápasu Isiah Umipig, ktorý prikladá tejto výhre veľkú dôležitosť: „Môžete to brať ako taký zápas, po ktorom treba s nami rátať. Každým zápasom sa snažíme byť lepším tímom, hlavne pred zápasmi play-off, ktoré sú už za rohom. To je jedno, či začíname doma alebo vonku, chceme hrať čo najdlhšie.“ Aj vďaka zbytočne emotívnej koncovke sa Markovi Stojadinovičovi len ťažko hľadali po zápase slová: „Ťažko niečo teraz k zápasu povedať.. nechcem hovoriť o rozhodcoch, ale vyzerá to tak, ako keby niekto v tejto lige chcel, aby sme hrali proti Košiciam.“

Naša poznámka k zápasu: Divácky atraktívny a väčšinu času pokojný duel narušilo dianie v poslednej štvrtine, ktorá poškvrnilo celkovú kvalitu stretnutia. Dvojica rakúskych rozhodcov zbytočne úzkostlivo a často až nezmyselne zasahovala do duelu, čím vyhrotila emócie na oboch stranách. Tie bohužiaľ vzplanuli v samotnom závere, kedy bol zo zápasu necelú sekundu pred koncom vylúčený tréner Levíc Teo Hojč. Podotýkame, že v tej chvíli bolo jasné o víťazovi stretnutia. Nedá nespomenúť pôvodnú dohodu, v ktorej bolo uvedené, že rakúski rozhodcovia budú iba občasnou súčasťou zápasov Eurovia SBL, no v poslednom čase sú čoraz častejšie nasadzovaní a nešlo o prvý prípad, kedy nebola s nimi vyjadrená úplná spokojnosť.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN