• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V minulej sezóne triumfoval v rozhodujúcom siedmom finálovom zápase na palubovke Prievidze s hráčmi Komárna. Teraz je v odlišnej situácii, Prievidzu doviedol do finále, kde vyzve svoj bývalý klub.

Pred tímom z Hornej Nitry stojí tretí vrchol tejto sezóny, po neúspešnom finále Budiš Slovenského pohára a Final Four Alpsko-adriatického pohára, čaká zverencov Miljana Čuroviča finále v Eurovia SBL. Pre srbského trénera pôjde o druhé finále v priebehu dvoch sezón. „Aj keď stále ľutujem, že sme nedokázali vyhrať dobre rozohrané pohárové finále, tak som spokojný. Vyhrali sme základnú časť, v Alpsko-adriatickom pohári sme vyhrali skupinu a dostali sa na Final Four,“ hodnotí doterajší priebeh sezóny kormidelník Prievidze.

V boji o titul sa opäť po roku stretne Komárno s Prievidzou, lenže tentoraz bude Čurovič koučovať svojho minuloročného finálového súpera – Prievidzu. Má v tomto smere samotný tréner špeciálnu motiváciu? „Keby mne alebo hráčom chýbala motivácia pred finále, tak by niečo nebolo v poriadku. Sme dostatočne motivovaní, kvôli tejto príležitosti sme bojovali celú sezónu a chceme si ju naplno užiť. Verím, že budeme hrať kvalitný basketbal. Som profesionál, budem sa snažiť robiť svoju robotu ako najlepšie to pôjde,“ zamyslel sa Čurovič.

Oba tímy sa dobre poznajú, kádre neprešli výraznejšími zmenami, preto je na mieste otázka, či môže fakt, že srbský kormidelník povedie Prievidzu, zohrať úlohu v samotnej sérii. „Poznám väčšinu hráčov, ale aj oni mňa. Komu to viac pomôže, to zistíme až po konci finálovej série. Komárno má kvalitné mužstvo, hrajú rýchly basketbal a budeme sa snažiť hrať proti úradujúcemu majstrovi rovnako kvalitný basketbal,“ uviedol Čurovič. Prievidzský tréner vidí výhodu v domácom prostredí, o túto výhodu celú sezónu bojovali a doma sa cítia byť silným tímom. „Aj keď sa darí, aj keď sa nedarí, tak fanúšikovia stoja za nami a dodávajú nám obrovskú sebaistotu a energiu,“ vyjadril sa kormidelníkov „baníkov“.

V minulej sezóne nechýbali emócie na oboch stranách, ale tento rok Čurovič dúfa, že to bude pokojnejšie. „Bez emócií by to nebolo ono, ale dúfam, že všetko skončí vo férovom športovom správaní finálových aktérov. Séria bude určite atraktívna, ide o vrchol sezóny. Hráči aj fanúšikovia sú vždy extra motivovaní,“ myslí si tréner víťaza základnej časti.

Bilancia zo základnej časti hovorí jasnou rečou, tímy si zhodne medzi sebou rozdelili po dve víťazstvá a dve prehry. Z výhry sa vždy tešil domáci celok. „Obe družstvá sú veľmi silné doma, ťažko sa bude vonku vyhrávať, ale uvidíme to všetko dopadne. Dopredu sa ťažko môže predpovedať, ako to všetko skončí. Fanúšikov oboch tímov čaká napínavé a vzrušujúce sledovanie finálových zápasov,“ zamyslel sa Čurovič. Čo môže rozhodnúť o osude finále? „Družstvo, ktoré prejaví väčšiu bojovnosť a tímovú energiu v rozhodujúcich okamihoch zápasu, môže v sérii získať mentálnu výhodu, ktorá je v play off častokrát rozhodujúca,“ zakončil rozhovor tréner Prievidze.

FOTO: PETER PENIAŠKO A PETER JESENSKÝ