• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

„Keby sme mali na viac, zrejme by sme viac dosiahli,“ tvrdí tréner Milan Černický, ktorý dva roky viedol tím VŠEMvs Karlovka Bratislava v najvyššej mužskej súťaži. Keby vyhrali jeho zverenci o dva zápasy viac a skončili by o miesto vyššie, splnili by výsledkový cieľ. Jedna priečka v tabuľke by tiež znamenala iného súpera vo štvrťfinále, ktorým by boli zrejme Levice. A to je oveľa "hrateľnejší" súper ako bratislavský Inter. „Tam by sme mohli jeden zápas vyhrať a druhá sezóna by mala pre Karlovku úplne iný cveng,“ hovorí. Prízvukuje však, že sa nikdy nehrá na „keby“.

Podobne ako vedenie klubu, i on rozdelil pôsobenie Karlovešťanov medzi elitou do dvoch ročníkov.  Pred druhou sezónou sa hovorilo o tom, že sa Karlovka posilnila. Do výkonov tímu sa to ale napokon podľa neho nepremietlo. „Tu treba samozrejme pozerať na zloženie jednotlivých tímov. O sile Prievidze, Interu, Komárna asi hovoriť netreba. Pridali sa dobre zložení Levičania so solídnym coachom, silný nováčik z Košíc. Aj Svit bol niekde inde ako my. Nie ani tak kvalitou kádra, skôr ich možnosťami. Ako profesionáli trénovali dvakrát denne. Naši hráči mali aj iné povinnosti,“ vysvetľuje M. Černický s tým, že nastrieľať týždenne sto tréningových pokusov a tisíc, je veľký rozdiel. V tom videli podľa ex-coacha Karlovky najväčší problém aj iní tréneri, s ktorými sa rozprával. „V zápasoch sme nehrali zle, no nepremieňali sme otvorené strely. S lepšou muškou by sme mali väčšie šance,“ myslí si.

Pripomína však, že aj Karlovešťania mali k dispozícii tréningové zariadenia a mohli chodiť na ranné či individuálne tréningy. „Využívali to iba traja či štyria chalani. Až po zásahu vedenia začali viacfázovo trénovať takmer všetci hráči,“ hovorí M. Černický. Je to vraj vecou ambicióznosti každého hráča. Aj on sám však cíti, že mohol na niektoré podnety reagovať inak. „Za dva roky som nevyhodil z tréningu žiadneho hráča a teraz to trochu ľutujem,“ vraví. Ako viackrát spomenul on i hráči počas sezóny, nedokázali svojim zverencom vštiepiť viac agresivity na tréningoch. To sa potom prejavovalo v zápasoch, keď súper pritlačil a Karlovešťania mali problém s množstvom strát.

Veci sa zlepšili po predefinovaní predsezónnych cieľov. „Vyhrali sme s Košicami a potom vo Svite, čo boli svetlé momenty môjho pôsobenia. Veľký zápas z môjho pohľadu bola aj prvá veľká výhra, ktorú sme vybojovali v premiérovej sezóne vo Svite. Po tomto zápase sme si začali veriť aj so silnejšími súpermi,“ hovorí o momentoch, na ktoré rád spomína. Najkrajší zážitok sa mu ale spája so záverečný turnajom Final Four juniorov. Karlovka sa tam stala majstrom Slovenska, dokonca zo štvrtého miesta. „Trochu ma mrzí odchod Mareka Doležaja do Španielska. Bola radosť ho sledovať na ihrisku, spolu s Davidom Abrhámom tvorili skvelú dvojičku. Bolo to však pre neho zrejme najlepšie rozhodnutie, aké mohol spraviť a veľmi mu fandím,“ hovorí. Nielen jeho počínanie, ale aj ďalšiu cestu klubu bude pozorne sledovať. „Ďakujem Karlovke za dve spoločné sezóny. Budem fandiť nielen A-tímu, ale aj celému projektu. Nech sa darí aj v ďalších sezónach,“ praje do ďalších rokov.

„‘Čendovi‘ sa chceme poďakovať za odvedenú dvojročnú prácu v našom klube tak pri seniorskom Áčku, ako aj mládežníckej zložke. Aj jeho zásluhou sa podarilo nám obhájiť titul v juniorskej kategórii,“ hovorí manažér klubu František Kubala. Karlovka sa podľa jeho slov snažila budovať A-tím z mladých slovenských hráčov, prioritne akademikov, čo si vyžadovalo aj od trénerov nemalé úsilie, či trénerské umenie.

„Prežili sme s ním chvíle eufórie, nadšenia i radosti najmä v prvej sezóne, ale aj ťažšie krízové obdobia v tej druhej. Taký je však šport," hovorí manažér. Napriek negatívnym sériám dodržali obe strany zmluvný vzťah až do jeho konca, tréner i vedenie sa podržali sa navzájom a na sklonku druhej extraligovej sezóny ďakujeme ‚Čendovi‘ za dvojročné pôsobenie v organizácii MBK Karlovka. "Dúfame, že na to horšie sa čoskoro zabudne a na to lepšie budeme v dobrom ešte dlho spomínať. Želáme trénerovi veľa úspechov v jeho ďalších basketbalových pôsobiskách, čoskoro prioritne s tímom reprezentácie do 20 rokov, kde máme aj my pár hráčov ročníka 96 i 97, ktorí sú pripravení pobiť sa o svoju nomináciu." dodáva F. Kubala.

Teraz čaká Milana Černického sústredenie so spomínanou reprezentáciou do 20 rokov, ktoré bude pokračovať priateľskými zápasmi s Českom a Maďarskom. Reprezentačné okno vyvrcholí majstrovstvami Európy B kategórie v Grécku, ktoré štartujú v júli. Z hráčov z Karlovky by sa tam mohli prebojovať Dávid Abrhám, Filip Halmeš, Marek Mäsiar, či Jakub Pasovský. Mladí Slováci síce chcú zabojovať o postup medzi európsku elitu, nová organizácia skupín ale znižuje ich šance. „Organizátori obmedzili počet tímov v A-kategórii. Do Béčka tak padli Gréci, Rusi, či Chorváti. Bude to náročné, ale zároveň aj veľká basketbalová škola, keďže sa tam objavia viacerí mladí chalani so skúsenosťami z európskych súťaží,“ uzatvára.

Autor: Tomáš Kottra, Zdroj: mbkkarlovka.sk

FOTO: MARTIN ŠOPINEC