• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Chorvátsky krídelník Saša Jankovič si na Slovensku odkrútil už svoju šiestu sezónu, ročník začínal v drese Interu, ale posledný duel odohral za Košice. S nováčikom sa nakoniec nedostal k vytúženej medaile, v súboji o tretie miesto podľahli zverenci Dražena Brajkoviča Interu 0:2 na zápasy.

„Sezónu by som hodnotil ako celkom úspešnú, síce sa mi nepodarilo zopakovať minuloročný osobný aj tímový úspech. Začal som v Interi, mal som možnosť zahrať si Európsky pohár FIBA, súperiť s kvalitnými tímami z Turecka alebo Litvy. Som rád, že som skúsil aj vyšší level, ako je slovenská liga. V Košiciach sme sa ako nováčik prezentovali pekným a atraktívnym basketbalom. Do poslednej chvíle sme bojovali o finále, v tomto smere môžeme byť spokojní,“ zhodnotil sezónu Jankovič.  Tridsaťjedenročný hráč zakončil sezónu s priemerom 10,0 bodu, 5,1 doskoku a 1,4 asistencie, čo je istý pokles oproti minulej sezóne, ale je to aj dané jeho úlohou v tíme. „V niektorých častiach som bol so svojimi výkonmi spokojný, v niektorých nie. Vždy je však na čom pracovať a posúvať sa hore,“ myslí si hráč Košíc.

Ambicióznemu nováčikovi došla v závere sezóny para, najskôr prehral kľúčový šiesty semifinálový duel s Prievidzou, nasledovaný sériou o tretie miesto, kde nedokázali nájsť recept na hru Interu. Aj tak však Jankovič hodnotí košický návrat do najvyššej súťaže ako úspešný: „Semifinále boli minimálne klubové ambície v tejto sezóne, tento cieľ sme splnili. My ako hráči sme si dali ten najvyšší cieľ, ale bohužiaľ, to nám nevyšlo. Dokázali sme však byť nepríjemným súperom pre Prievidzu, ale musím priznať, že boli lepší a zaslúžene postúpili do finále. Medzi ostatnými tímami a nami nebol veľký rozdiel, nad každým z nich sme dokázali vyhrať. Kožu sme nikomu lacno nepredali, možno menší rozdiel bol v tom, že ostatné tímy mali hráčov, ktorí sa dlhšie poznajú. My sme vymenili trénera a mali sme aj viacero hráčskych zmien, všetko to chcelo čas, aby to zapadlo na svoje miesto.“

Košický krídelník sa ešte vrátil k sérii o 3. miesto s bratislavským Interom: „Po ťažkom semifinále s Prievidzou sme sa vyprázdnili po fyzickej aj psychickej stránke. Inter mal síce viac času na oddych, verili sme, že môžeme vyhrať bronz, ale nezvládli sme to. Trestali každú našu chybu, nezostáva nám nič iné, len im zaslúžene pogratulovať.“ Pre Jankoviča boli Košice v poradí už siedmym klubom na Slovensku, na vedenie nováčika nemôže povedať krivého slova. „Menežment urobil výbornú prácu. Prezident Sabol sa postaral o to, aby sme my hráči mali výborné podmienky nielen na basketbal, ale aj na súkromný život. Klobúk dole.“  

V Košiciach sa Jankovičovi skončila jeho šiesta sezóna na Slovensku, bude tu chcieť ďalej pokračovať alebo sa poberie do inej súťaže? „Cítim sa na Slovensku ako doma, určite by som tu chcel pokračovať . Liga ide úrovňou hore, kluby začali hrať aj európske súťaže. Môj osobný cieľ je hrať v tíme, ktorý bude bojovať o titul. Po ťažkej sezóne, v ktorej sa bez prestávky makalo od augusta do mája a odohralo cca. 50-60 zápasov, je mojou súčasnou prioritou oddýchnuť si, užiť si leto s rodinou v Chorvátsku a nabrať nové sily na ďalšiu sezónu,“ odpovedá na záver 31-ročný Chorvát.

FOTO: PETER JESENSKÝ