• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vedenie KB Košice už v závere uplynulej sezóny avizovalo snahu vybudovať tím na viacerých slovenských pilieroch. V klube zotrvala trojica Michal Baťka, Stano Baldovský a Maurizio Galata a ďalšie reprezentačné skúsenosti na palubovku prinesie 27-ročný Milan Žiak.

Jeho angažovanie oznámili Býci už počas semifinálovej sérii proti Prievidzi, no prvýkrát si s novými spoluhráčmi a trénerom Draženom Brajkovičom zatrénoval až v utorok popoludní. Sezónu 2015-16 totiž dohrával v druholigovom chorvátskom klube Jazina Zadar a na nový ročník sa pripravuje v domácom Žiari nad Hronom.

- Milan, tvoj príchod do Košíc bol oznámený už počas play-off a prvým signálom bola návšteva semifinálového zápasu Býkov proti Prievidzi v hľadisku Angels arény. Bol si už vtedy rozhodnutý stať sa hráčom KB?

Milan Žiak: Nie som taký vášnivý cestovateľ, aby som cestoval do Košíc len tak, pozrieť si basketbalový zápas.  V tom čase išlo o stretnutie s ľuďmi z klubu, ktorí mi chceli predostrieť svoje predstavy. Tie ma zaujali a páčia sa mi ambície košického klubu, ako aj tunajšie predstavy o spôsobe práce. Dohodli sme sa preto rýchlo.

- Práve Košice ukončili levickú sezónu. V tej chvíli si asi veľa sympatií k tomuto klubu nepociťoval…

To je pravda. Som víťazný typ a chcem vyhrávať. Snažil som sa bojovať za Levice a robil som všetko preto, aby sme postúpili ďalej. Po sérii som ale musel uznať, že Košice boli lepšie a mňa čakalo rozhodnutie. Ostať v Leviciach, alebo sa skúsiť posunúť ďalej.

- Hovorili ste už s chlapcami v Košiciach o tej sérii?

Možno o tom prehodíme pár slov, možno ma budú trochu podpichovať. Také veci k tomu ale patria. Teraz sa to už všetko vníma bez emócií a s úsmevom.

- Čo teda napokon rozhodlo v prospech akceptovania košickej ponuky?

V prvom rade ambície klubu. Po rokoch vypadávania v prvom kole ma to už prestalo baviť. Košice sú klub s vysokými cieľmi a v tomto sme sa stopercentne zhodli. Verím, že budeme vyhrávať a užijeme si peknú sezónu.

- Bude to už tvoje piate pôsobisko v rámci našej basketbalovej súťaže. Na východe si ale ešte nehrával. Tešíš sa na to?

Určite. Ako rodák zo Žiaru som sa počas celej kariéry motal po jeho okolí. Banská Bystrica, Nitra, Prievidza, Levice – to všetko bolo pomerne blízko k Žiaru. Košice sú určite najďalej od domova a pre mňa je to už takmer ako zahraničie.

- Býci trénujú už v júni. Čo hovoríš na takýto skorý štart prípravy?

Musím povedať, že sa mi to veľmi páči. Ak by som bol z Košíc, tak sa k chlapcom určite okamžite pripojím. Ja sa taktiež snažím aj v tomto období udržiavať a pripravovať sa na novú sezónu. Toto je správny čas popracovať na svojich slabinách a som rád, že môj nový klub zvolil takýto aktívny prístup.

- Ty osobne si si už druhýkrát sezónu predĺžil v chorvátskom Zadare. Dá sa z toho ťažiť v rámci spolupráce s chorvátskym trénerom Košíc Draženom Brajkovičom?

Verím, že áno.  Pochytil som pár chorvátskych slovíčok a nejakú jednoduchšiu konverzáciu s ním určite zvládnem. Aj tréner už ale vie niečo po slovensky a basketbalovému jazyku rozumieme všetci. S trénerom Brajkovičom sme absolvovali rozhovor a myslím si, že sme podobné typy. Obaja máme ambície a chceme vyhrávať. Určite nájdeme spoločnú reč.

- Dražen Brajkovič začína zápasy v saku, no končí ich s košeľou prepotenou a lá hráčsky dres. Ako si ho vnímal v pozícii súpera?

Registroval som, že je veľmi emotívny a zápasy prežíva na sto percent. Takí sú Balkánci. Aj náš tréner Teo Hojč bol podobný. Začal pokojne a potom sa rýchlo rozohnil. Mám rád emócie a ľudí, ktorí ich dokážu vnášať do zápasov. Toto mi sedí.

- Hovorili ste s trénerom aj o tvojej pozícii v tíme? Aké úlohy ti načrtol?

Rozprávali sme sa o tom, že viac ako rozohrávača ma potrebuje v pozícii dva. Uvidíme ako sa to vyvinie počas sezóny a aké posily ešte prídu. Možno sa budem striedať na postoch rozohrávača a dvojky.

- Košické publikum nie je také búrlivé ako bolo to levické. Nebude ti to chýbať?

Ja verím, že Košice vo svojej nováčikovskej sezóne ukázali veľa dobrého a ak v tom budeme pokračovať, mali by chodiť diváci do haly v čoraz väčšom počte. Je to veľké mesto a ak budeme hrať atraktívny basketbal, tak sa môže atmosféra minimálne priblížiť tej levickej.

- S jedlom rastie chuť a po zisku štvrtého miesta hovoria Býci o medaile. Očakávaš väčší tlak?

Aj v pozícii súperov sme počas minulej sezóny sledovali ambiciózne vyhlásenia z Košíc a nikto ich preto nevnímal ako nejakého plachého nováčika. Dovolím si povedať, že pred prvým kolom play-off sa im chceli všetci vyhnúť. Mali vysokú kvalitu i ciele. Tie podľa mňa potvrdili a tento rok by sme chceli ísť ešte vyššie.

- Čo ti dalo pôsobenie v Chorvátsku a aká bola úroveň tamojšej súťaže v porovnaní s našou?

Hrali sme tam kvalifikáciu piatich najlepších tímov z druhej ligy. Dva, tri najlepšie mužstvá by hrali v našej lige určite v prvej polovici tabuľky. Úroveň bola dobrá a pre mňa išlo o užitočnú skúsenosť. Túto kvalifikáciu hrávajú tradične basketbalisti, ktorí hrávali v minulosti kvalitné ligy a rozhodli sa vrátiť domov. Napríklad Davor Kus, ktorý hrával predtým Euroligu. Takýchto mien tam bolo viacero.

- Čo Košice ako mesto? Videl si z nich už niekedy viac, než basketbalovú halu?

Práve počas spomínanej návštevy zápasu proti Prievidzi sme si boli pozrieť aj centrum. Košice sa mi veľmi páčia. Je to príjemné mesto s dobrými ľuďmi. Myslím si, že sa mi tu bude páčiť a ak budú v poriadku aj výsledky, tak to bude určite fajn.

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN