• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tréner Levíc Teo Hojč spolu s menežmentom tímu finalizuje súpisku pre nový ročník. Aj napriek skromným ambíciám sú zatiaľ spokojní s tvárou nového tímu.

Levičania začali na začiatku týždňa s prípravou, slovinský kormidelník zatiaľ nemá pokope kompletný tím pre novú sezónu. „Zatiaľ môžeme byť spokojní, ako zostava vyzerá. Obvod hráčov je veľmi slušný a je tam zaujímavá konkurencia. Sú hráči, ktorí môžu hrať na rôznych postoch od 1 až po 3. Aktuálne finišujeme dohodu ešte s jedným hráčom na pozíciu pivota, čím sa následne uzavrie káder. Jedno legionárske miesto si necháme voľné, podľa toho, čo budeme neskôr potrebovať. Káder bude dostatočný kvalitný na to, aby niečo v sezóne predviedol,“ myslí si generálny manažér klubu Ladislav Garaj. Spokojnosť s nováčikmi v žlto-zelenom drese prejavil aj tréner Hojč: „Môžem povedať, že tí hráči, ktorí tu zatiaľ sú, tak sú pripravení dobre.  Z tohto pohľadu je oveľa jednoduchšie budovať niečo.“ Podobne ako pred prechádzajúcou sezónou, tak aj v tejto dôkladne preberal hráčsky výber, čo ocenil klubový manažér: „Veľmi veľa času sme tomu venovali, či už ja alebo Teo, hodiny sme strávili za internetom. U žiadneho trénera som za svoju kariéru nezažil, aby sa toľko venoval skautingu, zisťovaniu informácií. Verím, že to opäť prinesie ten efekt, ktorý by to malo priniesť.“

Vybrať správne typy hráčov nie je jednoduchá záležitosť, čo si uvedomuje aj samotný tréner, ktorý prezradil niečo viac zo svojej „letnej prípravy“: „Vždy si podrobnejšie vyberám hráčov, skautujem ich. Nesnažím sa hľadať len dobrých hráčov, ale aj dobrých ľudí. Ak mám byť úprimný, tak tento rok to bolo náročné, pretože sme stratili najdôležitejšieho hráča prechádzajúceho ročníka Milana Žiaka. Potrebovali sme preto prebudovať tím, pretože aj niektorí minuloroční hráči dostali dobré ponuky. Chcel som udržať Milana a väčšinu minuloročného tímu, ale bohužiaľ sa nám to nepodarilo. Verím, že sme vybrali správnych hráčov k tomu, čo chceme v tejto sezóne hrať.“ Viacerí fanúšikovia Levíc volali po návrate minuloročných miláčikov, ale po vydarenej sezóne ich nebolo ľahké získať späť do tímu. „Vždy je to tak, že keď príde úspech alebo je sezóna dobrá, tak u hráčov sa zvýšia ambície, majú iné predstavy. To bol asi aj dôvod, hľadali niečo lepšie, lukratívnejšie. My sme však mali nejaké limity, do ktorých sme sa chceli zmestiť. Veľa sa zmenilo tým, že odišiel Milan Žiak, pretože sme museli prestaviť celý systém. Nie je to úplne ideálne, ale ideme s novým tímom, novými legionármi a verím, že to bude rovnako úspešné ako v predchádzajúcom roku,“ uviedol Garaj.  Klub sa na začiatku prípravy dohodol aj so skúseným Vladimírom Klárom, v prechádzajúcej sezóne autor priemerne 4,2 bodu, 1,6 doskoku a 1,3 asistencie.

Po úspešnom ročníku v SBL a Alpsko-jadranskom pohári však Levičanov mrzí jeden fakt, že nevychádza cieľ zakomponovať do A-tímu hráčov z mládežníckeho klubu ŠBK Junior Levice. „Toto je zatiaľ pre nás jedna z vecí, kde nie sme spokojní a dosť nás to aj mrzí. Hoci máme v Leviciach výborného trénera, ktorý bol trikrát za sebou najlepším mládežníckym trénerom v Slovinsku, do tímu opäť nám z juniorky nikto nepribudol. Dvaja talentovaní hráči odišli z do Čiech, hoci sme mali záujem o to, aby postupne začali získavať prvé skúsenosti v tíme mužov. Šancu na prvé oťukanie sa s mužským basketbalom tak dostane 16-ročný reprezentant Martin Danielič. Vzťahy medzi oboma klubmi neboli posledné roky ideálne, vyzerá to však tak a pevne tomu veríme, že ten nasledujúci rok bude prelomový. V mládežníckom klube prišlo k obmene trénerov, v klube budú pracovať a pomáhať aj tréneri, ktorí sú alebo boli súčasťou Levických Patriotov. Sľubujeme si od toho, že postupnou výchovou opäť nastavia mladých hráčov tak, aby bolo pre nich cieľom a snom zahrať si raz v najvyššej súťaži v drese mužov Levíc,“ vyjadril sa levický manažér.  Dobrou správou však je, že Patrioti sa opäť predstavia v Alpsko-jadranskom pohári. „Dostali sme oficiálnu pozvánku, 27. augusta bude stretnutie zástupcov klubov vo Viedni,“ dodal Garaj.

 

V letnej príprave si tréner Hojč vytýčil niekoľko cieľov, podstata herného systému však zostane aj v novom ročníku rovnaká: „Keďže máme takmer kompletne nový tím, tak cieľom je zžite hráčov s našim systémom, pravidlami, čo chceme byť, ako chceme vyzerať v sezóne. Pre mňa je samozrejme tiež veľmi dôležitá dobrá kondícia. Minulý rok sme mali vysokých pivotov, ktorí neboli tak siloví, ale boli rýchli. Teraz máme napríklad odlišných centrov, čo bude určite jedna zmena. Musíme adaptovať systém na centrov, ktorých máme. S rozohrávačmi môžeme hrať podobné veci ako pred rokom, keďže máme podobné typy hráčov. Chceme tiež pomôcť slovenským hráčom ako napríklad Musil alebo Krajčovič pomôcť k zlepšeniu. Mal by to byť tiež jeden z našich cieľov v novej sezóne. Budeme sa snažiť hrať podobne ako v predchádzajúcom roku, ale určite bude potrebné urobiť nejaké úpravy, keďže máme odlišný typ hráčov.“ Spokojnosť vládne aj programom prípravných zápasov, v ktorých sa Levičania vo veľkej miere budú pasovať hlavne so zahraničnými tímami. „V prípravných zápasoch hrám rád proti lepším tímom. Výsledky nie sú až tak podstatné, pretože sa zameriavam na pár vecí. Je to hlavne o našom tíme, nemám preto problém hrať s ktorýmkoľvek tímom v príprave,“ povedal Hojč, ktorého doplnil generálny manažér: „Tento rok sme to až prekvapivo vyskladali rýchlo a hladko. Myslím si, že kvalita súperov je na dobrej úrovni. Hlavne nech sme zdraví, aby sme ich mohli odohrať v plnej sile a mohli nás dobre pripraviť na súťaž.“

Po dobrej sezóne však zostávajú ambície levického tímu skromné aj vzhľadom na vyššiu úroveň súťaže ako pred rokom. „Basketbal je zvláštny. Často môžete mať na papieri silnejší tím, ale proste to nedopadne dobre. Verím, že u nás to klapne. Minulý rok sa v našom tíme a klube dialo niečo veľmi pozitívne. Po dvoch neúspešných rokoch prišla zmena, fanúšikovia to pochopili, dali nám energiu. Všetko bolo pozitívne. Tím bol jednoducho skvelý, možno na papieri nevyzeral tak silne, ale ako tím vyzerali kompaktne. Bude veľmi náročné zopakovať niečo podobné tento rok, naše ambície zostávajú skromné. Tento rok bude liga silnejšia, do tímov prichádzajú silnejší hráči. Asi by nebolo realistické povedať, že máme tím na prvú päťku, pretože tie tímy podpisujú hráčov s oveľa silnejším resumé a históriou, tiež so skúsenosťami na vysokom leveli. Nemôžeme sa porovnávať rozpočtom, preto musíme nájsť iné spôsoby ako byť konkurencieschopní – nemáme tlak na vyhrávanie každého duelu, len tlak nesklamať samých seba a našich skvelých fanúšikov. Treba sústrediť vždy na ten najbližší zápas a uvidíme, kam nás to dostane. Chceme hrať dobrý basketbal, chceme byť dobrým súperom,“ vyjadril sa Hojč. Podobné zmýšľanie má aj levický manažér: „Je veľmi skoro hovoriť o ambíciách, ale tím je zložený veľmi slušne a bude aj doskladaný veľmi slušne. Nemôžeme preto hovoriť, že to pôjdeme len odohrať.“

 

Súpiska BK Levickí Patrioti na sezónu 2016/2017:

Príchody: Igor Josipovič (USK Praha - Česko), Jaroslav Musil (BK Inter Bratislava), Dejan Djokič (Metalac Vajlevo - Srbsko), Jozef Vojtek (BC Prievidza), Josh Nofflet (BK LIONS Jindřichův Hradec - Česko), Jarvis Summers (Rio Grande Valley Vipers - USA), Jozef Senohradský (ČEZ Basketball Nymburk - Česko), Šimon Krajčovič (College of the Sequouias - USA)

Zostávajú: Teo Hojč (tréner), Ladislav Lutovský (asistent trénera), Matúš Marchyn, Richard Grznár, Vladimír Klár

 

Rozpis prípravných duelov BK Levickí Patrioti pred začiatkom v SBL:

2. septembra: BK Levickí Patrioti - USK Praha (Česko)

8. septembra: BK Opava (Česko) - BK Levickí Patrioti 

9. septembra: NH Ostrava (Česko) - BK Levickí Patrioti

16. - 19. septembra: 20. ročník Memoriálu bratov Kleinovcov (BK Levickí Patrioti, VŠEMvs Karlovka Bratislava, BK Opava - Česko, JP-TOP Cop Jászberényi KSE - Maďarsko)

23. - 25. septembra: Medzinárodný turnaj v maďarskom Zalaegerzszeg (ZTE KK Zalaegerzszeg - Maďarsko, BK Levickí Patrioti, ?)

30. septembra: BK Levickí Patrioti - Falco KC Szombathely (Maďarsko) (Komárno)

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN