• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ligová sezóna pre nás skončila minulý týždeň, keď nás vo štvrťfinále vyradil stále aktuálny vicemajster Slovenska z Komárna. Po jej konci sme sa porozprávali s generálnym manažérom BC Prievidza Martin Boškom, s ktorým sme si zbilancovali priebeh sezóny. Prezradil aj niekoľko noviniek z klubovej kuchyne.

- Ako by ste zhodnotili nedávno skončenú sezónu?

"Začnem úplne od jej začiatku. Už v máji, keď sme hľadali nového trénera, sme vedeli, že nás nečaká nič ľahké. Jediný hráč, ktorý bol pod zmluvou bol Marko Batina, takže nový tréner musel dať dokopy kompletne nový káder. Som veľmi rád, že Marko prijal ponuku a zastával počas sezóny aj funkciu športového riaditeľa. Práve on a tréner Pannone, pre ktorého to bola prvá sezóna v pozícii hlavného trénera, poskladali káder, ktorý sa až na jednu vynútenú zmenu nemenil. Od prvého prípravného zápasu sme hrali atraktívny basketbal, ktorý sa páčil divákom, o čom svedčí aj takmer desaťpercentný nárast návštevnosti na domácich zápasoch. Aj z dôvodu straty kľúčového pivota Chrisa Perryho tesne pred začiatkom sezóny, sme vstup do základnej časti nemali ideálny, ale postupne sa výkonnosť a forma družstva zlepšovala. V januári nám mnohí predpovedali, že nebudeme ani v prvej štvorke, ale vďaka výbornej forme sme až do poslednej chvíle bojovali o druhé miesto."

- Nakoniec z toho bolo tretie miesto v základnej časti a vo štvrťfinále play off Komárno, s ktorým sme sa zatiaľ stretli vždy iba vo finále...

"Naším cieľom pred sezónou bolo postúpiť aspoň do semifinále. Postupne, ako sa zlepšovali naše výsledky a zamiešaval sa boj v tabuľke, sme začali veriť tomu, že môžeme bojovať o titul. Šatňa mala vypísané prémie, ak skončíme po základnej časti do tretieho miesta, aby sme sa v semifinále vyhli Interu, s ktorým sme ako jediným počas sezóny mali negatívnu bilanciu. Tento čiastkový cieľ sa nám nakoniec aj podarilo splniť, keď Košice v poslednom kole základnej časti prehrali s Komárnom. Do prvého kola sme si súpera nevyberali, chceli sme skončiť čo najvyššie. Navyše medzi Svitom a Komárnom sa nedalo ani veľmi vyberať, lebo obe mužstvá majú kvalitu."

- Práve štvrťfinále play off je takou hranicou medzi úspechom a neúspechom, kde sa rozhoduje o tom, ktoré tímy idú bojovať o cenné kovy. V čom vidíte príčinu nášho skorého konca?

"Podľa môjho názoru naša séria s Komárnom bola najvyrovnanejšou sériou celého 1. kola play off. Stretli sa v nej tímy, ktoré mali najlepší záver základnej časti s bilanciou deväť výhier z posledných desiatich zápasov. Svedčí o tom aj vyrovnaný priebeh jednotlivých zápasov, kde sa o víťazovi rozhodovalo až v záverečných minútach. Začiatok play off nás nezastihol v optimálnom zdravotnom stave. V predposlednom kole s Levicami sa zranili Jarquez Smith a Jay Wisseh. Práve Smith sa po nevýrazných výkonoch na začiatku jeho pôsobenia v Prievidzi dostával do skvelej formy, ale zranenie kolena ho limitovalo v závere sezóny. Jay Wisseh odohral play off na liekoch proti bolesti a so zranením na streleckej ruke zápasil aj Maťo Bílik. Aj napriek tomuto si však myslím, že sme mali na to, aby sme cez Komárno prešli. V kľúčových momentoch stretnutí zlyhali hráči, ktorí mali byť lídrami tímu. Pre ďalších to bolo prvé playo ff v ich kariére a nedokázali sa vyrovnať s tlakom. Naplno sa prejavili skúsenosti starších hráčov Komárna."

- Po športovej stránke teda sezónu hodnotíte ako neúspešnú. Ako by ste ju však zhodnotili globálne?

"Presne tak, športovým cieľom klubu bol postup do semifinále, preto sezóna pre nás skončila neúspešne. Na druhej strane som rád, že tím predvádzal atraktívny basketbal, na ktorý sa ľudia chodili radi pozerať. Podarilo sa nám zvýšiť atraktívnosť domácich zápasov, k čomu jednoznačne prispeli spíker Mišo Jantoška, cheerleaderky BC Ladies ako aj „živší“ maskoti. Spoločne bavili divákov počas prestávok a zvyšovali zážitok zo samotného zápasu. Toto všetko malo pozitívny vplyv na nárast návštevnosti. Veľký kus práce odviedol pri komunikácii s fanúšikmi Roman Kováčik, ktorý počas sezóny organizoval stretnutia fanúšikov s trénermi a vedením klubu, organizoval fanbusy a vymýšľal aktivity, ako viac prepojiť klub s fanúšikmi. Úspešným projektom boli aj návštevy našich hráčov na hodinách telesnej výchovy jednotlivých škôl, pri ktorom aktívne pomáhal aj člen Dozornej rady klubu Branislav Bucák. Vďaka týmto aktivitám žilo mesto basketbalom aj mimo zápasov, čo bolo pre nás veľmi dôležité."

- Horúcou témou počas sezóny bola finančná situácia klubu. Aký je momentálny stav?

"Minulá európska sezóna nám narobila nemalé problémy, ktorými sme sa netajili hneď po jej skončení. Začínať novú sezónu s mínusom takmer 120 tisíc eur nebolo nič príjemné. S väčšinou hráčov sa nám podarilo dohodnúť na splátkových kalendároch a postupne v priebehu sezóny tak vyrovnať záväzky. Pochopiteľne sa našli aj takí, ktorí neboli ochotní sa dohodnúť a obrátili sa na arbitráž, dôsledkom čoho nám FIBA v decembri zablokovala medzinárodné prestupy. Keďže sa nám vo februári naskytla možnosť posilniť o slovenského reprezentanta Michaela Fuseka, ktorý prišiel na hosťovanie z Belgicka, museli sme vysporiadať aj tento záväzok a odblokovať zákaz. Z celkovej dlžnej sumy sa nám podarilo v tejto sezóne doriešiť vyše 70 percent. V súčasnosti má klub ešte záväzky voči trénerovi Čurovičovi a splátky voči trom posledným hráčom."

- Prejavili sa nejako nevyriešené záväzky z minulej sezóny na priebehu aktuálnej?

"Veľkú rolu zohrali v lete pri skladaní kádra. Preto by som chcel poďakovať hráčom, s ktorými sme v lete podpísali zmluvu, za ich dôveru, lebo referencie, ktoré dostávali neboli dobré. Pre nás bolo prioritným cieľom zabezpečiť v prvom rade financovanie aktuálnej sezóny, aby všetko fungovalo a súbežne splácať minulú sezónu. Aj z dôvodu, že s niektorými hráčmi sme sa nedohodli na splátkových kalendároch, nám to v niektorých mesiacoch narušilo cash flow. Dôležité bolo pre nás, že do play off sa išlo s čistými hlavami a v súčasnosti majú všetci hráči vyplatené mzdy aj prémie. Ešte v aprílových výplatných termínoch dostanú posledné marcové výplaty. Verím, že aj vďaka zlepšenej platobnej situácii, bude mať klub jednoduchšiu vyjednávaciu pozíciu pri rokovaní s hráčmi."

- Aké sú plány klubu do ďalšej sezóny? S ktorými hráčmi sa ďalej počíta?

"Platné zmluvy na ďalšiu sezónu má pätica hráčov Marek Jašš, Jaroslav Musil, Branislav Pipíška, Ján Zorvan a Jakub Mokráň. Ešte len v piatok bolo stretnutie vedenia klubu, na ktorom sme zhodnotili skončenú sezónu. Z tohto stretnutia vyplynuli okrem iného dve najpodstatnejšie informácie. Tréner Pannone pokračuje ako hlavný tréner a ja som rezignoval na moju pozíciu v klube. Vedenie klubu sa jednohlasne zhodlo na tom, že Marko Batina bude novým generálnym manažérom."

- Čo vás viedlo k tomuto kroku?

"V prievidzskom basketbale som strávil osem sezón na rôznych pozíciách. Z nich len v troch sa nám nepodarilo prejsť cez prvé kolo play off. Ako som spomínal v úvode rozhovoru, bol som presvedčený po výborných výsledkoch v úvode roka, ktoré pokračovali až do záveru základnej časti, že máme na finále. O to bolo moje sklamanie po vyradení väčšie. Klub je však živý organizmus, ktorý sa vyvíja, ľudia prichádzajú a odchádzajú. Ešte v decembri ukončil svoju činnosť v klube Andrej Brzáč, ktorý úspešne rozbehol podnikanie. Aj touto cestou by som mu chcel poďakovať za jeho pomoc a prácu v prospech klubu. Veľkou výhodou BC je, že to tu nie je „one man show“. V klubu je aktívnych viacero ľudí, ktorí vynakladajú veľa úsilia v jeho prospech. Verím, že Marko prinesie nový vietor do plachiet BC. Ako legionár odohral päť sezón za náš klub, stal sa osobnosťou nielen klubu, ale aj mesta. Už počas sezóny zvládol ťažkú pozíciu, kedy okrem hrania sa venoval aj práci športového riaditeľa. Od marca viedol pravidelné marketingové porady celého tímu spolupracovníkov, ktorý pre fanúšikov vytvárali skvelú zápasovú show. Aj napriek športovému neúspechu, sme odviedli dobrú prácu, ktorá sa prejavila v zlepšenej komunikácii s fanúšikmi. Ďakujem všetkým tým, ktorí chodili na pravidelné stretnutia, dávali nám svoje podnety ako robiť veci lepšie. Isto sa nám nepodarilo všetko, čo sme mali v pláne, lebo športový výsledok nám už nedal priestor."

- Komu by ste ešte chceli poďakovať za odvedenú prácu v skončenom súťažnom ročníku?

"Ďakujem všetkým členom vedenia, realizačného tímu, hráčom a externým spolupracovníkom za výbornú sezónu. Nedosiahli sme síce športový úspech, ale v priemere sme bavili takmer 1800 divákov na každom domácom zápase. Poďakovať by som chcel aj pánom Liborovi Borkovi, Jánovi Doničovi, Milošovi Hubovi a Dušanovi Pračkovi za ich čas, ktorý mi počas sezóny venovali, ich rady, názory a pomoc. Veľké ďakujem všetkým našim sponzorom a fanúšikom, lebo bez vás by nebol pdbasket, tým čo je."

Zdroj: pdbasket.com, Foto: Vladimír Králik