• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Reprezentačný pivot Boris Bojanovský mal za sebou mimoriadne intenzívnu individuálnu prípravu pod dohľadom kondičného trénera Jána Fedora. Všetko smerovalo k tomu, že v novom ročníku bude v doteraz najlepšej fazóne, lenže jeho snahu zabrzdili nečakané problémy s okom. Nielen o tom, ale aj o nosení špeciálnych okuliarov, sa dozviete od samotného pivota Patriotov.

Bojanovský korunoval druhú profesionálnu sezónu ziskom majstrovského titulu a striebrom v Alpsko-jadranskom pohári. Po náročnej sezóne si však nedoprial dlhý oddych, už čoskoro ho bolo možné opäť vidieť v posilňovni, respektíve v hale. Keďže má s Levicami podpísaný dlhodobý kontrakt, vedeniu klubu mu na leto dohodilo kondičného trénera Jána Fedora. „Naše vedenie mi pomohlo zohnať kondičného trénera a vybaviť aj halu na streľbu. Boli to super podmienky na prípravu cez leto. S Jánom sme mali veľmi pestré tréningy, zo začiatku zamerané hlavne na silu, potom aj na vytrvalosť a výbušnosť,“ načrtol levický pivot priebeh individuálnej prípravy. Svoj pohľad na zverenca priniesol aj kondičný tréner: „Trénovalo sa približne štyrikrát do týždňa od začiatku leta. Prvá fáza našej prípravy sa skladala z rôznych stabilizačných cvičení, ktoré sú zamerané na stred tela. Ten je základom silových cvičení a pevnosti tela. Druhá fáza bola sólová príprava so zameraním na spomínaný stred tela a základné piliere – nohy, chrbát a ramená. Boris počas tréningov ukázal, že sa naozaj dokáže zaprieť. Tréningy vyzerali tak, ako majú tréningy profesionálneho športovca vyzerať. Behom týchto dvoch fáz sme urobili kus roboty, čo si myslím, že oko profesionála zbadá na prvý pohľad. Do budúcnosti by som sa chcel s Borisom zamerať na silu, následne jej využitie v pohyboch, ktoré najčastejšie používa vo svojom postavení.“

Všetko nasvedčovalo k tomu, že slovenský reprezentant posunie svoju hru na nový level. Prišli však nečakané problémy s okom, respektíve šošovkami, ktoré jeho progres poslali späť na bod nula. „Tesne pred začiatkom prípravy s tímom, som mal problémy s očami z dôvodu, že nosím normálne kontaktné šošovky a niečo sa mi tam dostalo. Bolo to trochu nešťastné načasovanie, keďže som makal cez leto a kvôli tomuto som minul prvé dva týždne s tímom. Doktor mi povedal, že nemám mať žiadnu záťaž, ani ľahká streľba či behanie, vôbec nič. V podstate som kondične začínal od začiatku,“ vyjadril sa Bojanovský.

Klub v tomto smere nezaháľal, spolu s pomocou jedného z partnerov, spoločnosti Regina Import s. r. o. a opatere očného špecialistu MUDr. Ľubomíra Štefanka, sa jeho návrat na palubovky urýchlil vďaka špeciálnym na mieru vytvoreným okuliarom. „Som rád, že to klub hneď riešil a vybavil mi špeciálne okuliare na basketbal. Vo Francúzsku vyrobili pre mňa dioptrie a potom k nám poslali naspäť,“ vysvetľuje hráč Levíc. Veľký podiel na jeho skorom návrate má riaditeľ spoločnosti Regina Import Branislav Rác: „Manažér Levických Patriotov prišiel za nami s požiadavkou, že potrebuje pre jedného člena tímu špeciálne korekčné okuliare, ktoré mu umožnia bez obmedzení a plnohodnotne nastúpiť do zápasu. Termín? Ideálne včera... Naša spoločnosť Regina Import je dovozcom a distribútorom značky Bollé, ktorá vo svojom portfóliu ponúka špeciálne rámy pre športovcov - Bollé sport protective. Pri výrobe rámov sa používa revolučný technologický proces, ktorý umožňuje súčasné vstrekovanie dvoch materiálov: tvrdý materiál odolný voči nárazom a veľmi mäkký materiál pre tlmenie a absorpciu nárazu. Ventilačné systémy na ráme zabezpečujú smerovanie prúdenia vzduchu cez vnútornú plochu šošovky, čo znižuje potenciál vytvárania vlhkosti a zabezpečuje dokonalé videnie. Vybrali sme model tak, aby dokonale sadol na tvár hráča a neprekážal mu pri hre. Nasledovalo vyšetrenie zraku očným lekárom a zameranie v našej očnej optike. Namerané hodnoty sa poslali priamo k výrobcovi do Francúzska, ktorý vyrobil a osadil špeciálne šošovky. Za sedem dní sme hráčovi odovzdali hotové okuliare, s ktorými nastúpil do prípravného zápasu.“

Boris si vyskúšal novú ozdobu na tvári už v rámci tréningov, okuliare boli tiež súčasťou v rámci prípravného zápasu so Svitavami. Aké sú jeho dojmy? „Je to dosť rozdielne hrať s okuliarmi, nemám však na výber. Je to nová skúsenosť pre mňa, ale musím povedať, že už som si trochu zvykol. Zápas šiel lepšie, ako som očakával, jedná sa fakt o kvalitné okuliare,“ odpovedal samotný hráč.

Novinka neušla pozornosti aj jeho kamarátom na sociálnych sieťach. „Kamaráti ma trochu podpichujú za okuliare, ale je to v pohode, beriem to všetko v rámci srandy,“ uzatvoril Bojanovský.

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan