• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po úvodných víťazstvách nad Svitom a Spišskou Novou Vsou v rámci sústredenia v Liptovskom Jáne a následnom triumfe na turnaji v maďarskej Nyiregyháze, sa basketbalisti KB Košice konečne predstavili aj domácemu publiku. Vynovený tím trénerskej dvojice Dražen Brajkovič – Richard Leško nedal nováčikovi súťaže z Lučenca šancu a po vyrovnanom úvode si neskôr s prehľadom strážil dvadsať a viacbodový náskok. 

“Videl som zopár výsledkov Lučenca. Mali výborný turnaj vo Svite, kde skončili druhí a potrápili tam aj Inter. Bolo to teda také oťukávanie, v úvode sme potrebovali zistiť ich slabiny a vedieť, čo si môžeme dovoliť. V druhej štvrtine sme ale odskočili na dvadsať bodov a potom sa to už len dohrávalo. Vyskúšali sme si veci z tréningu a to bolo veľmi dôležité. Sme radi, že sme prvý domáci prípravný zápas vyhrali a teraz sa už tešíme na domáci turnaj,” vyslovil sa po víťazstve 88:69 autor pätnástich bodov Michal Baťka. 

Košičania v zápase viedli už aj o tridsať bodov a napriek prestriedaniu nedali súperovi vydýchnuť až do posledných sekúnd. “Tieto emócie, túto energiu a toto sebavedomie si chceme preniesť aj do ďalších zápasov. Je dôležité, aby sme mali po každom stretnutí dobrý pocit.”

Zápas proti Lučencu bol dôležitý i z pohľadu návratu reprezentantov k tímu. Na palubovke sa po boku nových spoluhráčov prvýkrát objavili Michal Baťka a Stano Baldovský, na premiéru Milana Žiaka v košickom drese si ešte musíme počkať. Letnú posilu z Levíc totiž trápi zranený stehenný sval.

“Ja som sa k tímu pripojil v pondelok, Stano Baldovský v utorok. Pár spoločných tréningov sme teda mali, ale obaja systém trénera poznáme a tak to nebol problém. Chalani sú úplne v pohode, vychádzame spolu na ihrisku i v šatni. Je to na dobrej ceste,” konštatuje Baťka. Z totálne obmeneného legionárskeho zloženia tímu má zatiaľ dobrý pocit. V tejto chvíli si ale netrúfa povedať, či bude tím schopný získať ešte lepší výsledok ako pred rokom. “Ťažko povedať, stále je to iba príprava. Uvidíme ako budú vyzerať súperi, pretože v lige nie sme iba my. V každom prípade verím, že budeme hrať rozumne a víťazstiev bude čo najviac.”

Pozícia Býkov na štarte súťaže bude v každom prípade iná ako vlani. V pozícii nováčika nemali čo stratiť, teraz ich už budú ako semifinalistu radiť medzi hlavných kandidátov na finálovú účasť. Koniec koncov, takýmto neskromným cieľom sa netaja ani samotné vedenia a realizačný tím.

“Myslím si, že my sme si na finále verili aj vlani,” prijíma Baťka hodenú rukavicu v podobe vysokých očakávaní. “S pribúdajúcimi zápasmi sme cítili svoju silu a do play-off sme nevstupovali s malou dušičkou. Verím, že sa nám budú vyhýbať zranenia a uvidíme čo sezóna prinesie. Musíme pracovať od zápasu k zápasu.”

Ďalším testom pred novou sezónou bude domáci turnaj s účasťou Interu Bratislava a Siarkou Tarnobrzeg.

“Takéto obsadenie turnaja ma teší. Príde Inter, príde kvalitné poľské mužstvo. Ľudia sa budú mať na čo pozerať a my odohráme dobré a vyrovnané zápasy. Určite by sme chceli vyhrať, ale hlavne sa tešíme na kvalitný basketbal,” pokračuje košická opora pod košom, ktorá má za sebou veľmi rušné leto vyplnené reprezentačnou kvalifikáciou na majstrovstvá Európy. V nej Slováci podľa očakávaní nestačili na favorizované tímy z Čiernej hory a Gruzínska, s Albánskom vykázali vyrovnanú bilanciu 1-1.

“Určite sa dalo uhrať aj o kúsok viac. Myslím tým posledný zápas v Albánsku. Bohužiaľ sa im tam začala dariť streľba a tým rástlo ich sebavedomie. Bolo cítiť, že hrajú s iným sebavedomím ako u nás. Pár minút pred koncom to však bolo stále iba o tri, štyri body. Aspoň, že sme boli na tom lepšie z pohľadu vzájomných zápasov a skončili sme tretí,” zhodnotil reprezentačné účinkovania Michal Baťka. Šesť medzinárodných zápasov považuje v každom prípade za užitočné lekcie. “Vždy sú to cenné skúsenosti. Každý hráč si cení možnosť nastúpiť proti špičkovým európskym hráčom a borcom so skúsenosťami z NBA. Slovenský basketbal takéto zápasy potrebuje, pretože niektoré veci vám tréning dať nemôže.”

Autor a foto: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk