• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Domáci prípravný miniturnaj s medzinárodným obsadením priniesol basketbalistom KB Košice cenné prvenstvo, ale predovšetkým skvelú príležitosť na ladenie spolupráce a formy pred blížiacim sa ostrým štartom sezóny.

 

“Presne takýto turnaj sme pred štartom ligy potrebovali. Odohrali sme dva ťažké zápasy a proti Tarnobrzegu sme museli otáčať výsledok v poslednej štvrtine. Iste, dovtedy sme nehrali ideálne, ale z pohľadu previerky to bolo výborné. Museli sme si siahnuť na dno síl a zomknúť sa ako kolektív. Z tohto pohľadu som veľmi rád, že sme to zvládli,” vyslovil sa na margo súbojov proti Interu a Tarnobrzegu rozohrávač Milan Žiak. 

Práve v jeho prípade platia slová o užitočnosti turnaja dvojnásobne. Z reprezentácie sa totiž vrátil so zraneným stehenným svalom a dva súboje v Angels Aréne boli v jeho prípade absolútnou premiérou v drese Býkov.

“Počas prvého zápasu proti Interu som sa trochu bál a v hlave som mal istý psychický blok. V tom druhom to už bolo oveľa lepšie a teší ma, že som dokázal ísť s nohou aj do väčšej záťaže. Vrátil som sa ku svojmu basketbalu a to ma osobne povzbudilo,” potešil sa Žiak zo zvládnutej zaťažkávacej skúšky.

Psychologicky cenné by mohlo byť hlavne víťazstvo nad bratislavským Interom. Práve na jeho palubovke totiž vstúpia Košičania 8. októbra do novej ligovej sezóny.

“Ťažko povedať, či to z pohľadu prvého zápasu niečo znamená,” zamyslel sa M. Žiak. “Prvý zápas sezóny bude o niečom inom, pretože na tomto turnaji nehral Inter v plnej sile a to platilo v podstate aj o nás. Mne osobne to ale určite pomohlo z pohľadu zohratia s tímom a myslím si, že pre celý tím to boli užitočné zápasy.”

Ešte počas posledného play-off stál Milan na strane košického štvrťfinálového súpera z Levíc. Spomínané zranenie jeho aklimatizáciu v novom prostredí trochu spomalilo, každým tréningom a zápasom sa však cíti v metropole východu lepšie a lepšie.

“Je to určite ťažké, ale vedel som do čoho idem. Chalani mi veľmi pomáhajú, tréner so mnou komunikuje. To je základ. Klub mi vytvoril dobré podmienky a spoločne s dievčatami a rodinou sa tu cítime výborne. Chce to už doladiť len nejaké maličkosti a bude to okej,” uviedol Milan, ktorý si veľmi rýchlo obľúbil aj samotné mesto Košice. “Bývam v centre a bicyklom to mám všade na skok. Musím povedať, že sa mi tu naozaj páči.”

Základným ukazovateľom spokojnosti však budú v konečnom rade výsledky tímu. V tomto smere sú ambície slovenského reprezentanta úplne totožné so smelými finálovými cieľmi vedenia klubu.

“Prišiel som sem hrať o čo najvyššie pozície. Prišiel som vyhrávať a ak niekto tvrdí niečo iné, tak sa s ním nemám o čom rozprávať. Verím, že tento tím má na to, aby sme pripravili košickým divákom úspešnú sezónu,” dodal Milan Žiak.

Autor a foto: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk