• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po ročnej prestávke sa opäť do Eurovia SBL vracia bývalý slovenský reprezentant a aktuálne hráč MBK Lučenec Maroš Rendla. S nováčikom chce nadviazať na úspechy z minulosti.

Jeho návrat sa však vôbec nemusel uskutočniť. „V minulosti som mal počas mojej profesionálnej kariéry niekoľko zdravotných komplikácií, ktoré mi znemožňovali plynulé pôsobenie a basketbalový rast v klube. V mojom rodnom meste – Banská Bystrica dočasne prerušili účinkovanie v najvyššej súťaži. Minulý rok má vedenie lučeneckého basketbalu spolu s trénerom Kurillom oslovilo, či by som si nezahral s nimi prvú ligu. Natoľko sa mi to zapáčilo, že by som ešte rád vyskúšal aj najvyššiu súťaž v Lučenci. Bol som veľmi spokojný so správaním v klube, aj s podmienkami, aké nám zabezpečili. Veľmi dobre sa mi tiež spolupracuje s trénerom. Lučenec nie je klasický klub, vládne tam príjemná atmosféra a skvelý kolektív,“ povedal Rendla o svojom návrate.

S vedením lučeneckého klubu sa mu podarilo dohodnúť aj po prvoligovej sezóne, ktorá bola korunovaná celkovým víťazstvom a využitím práva postupu do Eurovia SBL. „Vládnu vo mne zmiešané pocity, pretože sa na jednej strane veľmi teším na novú sezónu plnú výziev. Na druhej strane si uvedomujem, čo si to všetko vyžaduje z časového hľadiska, množstva a náročnosti tréningov, sebazaprenia a pevnej vôle. Som však presvedčený, že pozitíva v konečnom dôsledku prevládnu nad tými menej príjemnými povinnosťami,“ uviedol lučenecký hráč.

Osem rokov, toľko presne trval náročný reštart basketbalu v Lučenci od najnižšej súťaže cez účasť v minuloročnom vydaní Budiš Slovenského pohára až po využitie práva účasti v Eurovia SBL. „Lučenec dosiahol v minulosti v najvyššej súťaži niekoľko veľkých úspechov, má skvelú históriu. Ľudia v Lučenci žijú športom, čo je veľmi dôležité, pretože sú skvelými fanúšikmi, ktorí povzbudzujú za každej situácie. Bol by som veľmi rád, keby sme aspoň čiastočne nadviazala na úspechy z minulosti, čo si však bude vyžadovať veľa času a trpezlivosti,“ zamyslel sa Rendla.

Jeden z najskúsenejších hráčov v družstve Ivana Kurillu si pochvaľuje aj partiu, ktorá sa v Lučenci vytvorila: „So slovenskými spoluhráčmi tvoríme už od minulej sezóny výborný kolektív. Legionári, ktorí nám prišli pomôcť, sú od začiatku veľmi priateľskí a komunikatívni. Kolektívny duch sa prejavuje už aj v zápase, čo ma veľmi teší. Zároveň sa zdokonaľujeme aj v angličtine, keďže máme aj Američanov. So spoluhráčmi chorvátskej a srbskej národnosti si rozumieme bez problémov, nakoľko máme v našich rečiach veľa podobných slov.“

Ambície nováčika medzi jedenástkou účastníkov nebudú skromné. „Naše ambície určite nebudú nízke, radi by sme divákom predviedli kvalitný basketbal a pripomenuli im staré dobré časy. Sezóna bude určite pestrá a zaujímavá. Rád by som odohral celú sezónu bez zranení a tým mohol pomôcť klubu k víťazstvám v zápasoch. Teším sa na každý zápas, lebo každý je iný a vždy nás niekam ďalej posunie,“ vyjadril sa Rendla o tímových a osobných ambíciách pred novou sezónou.

FOTO: MARCELA BALLOVÁ