• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Za rozohrávačom Interu Bratislava Arikom Smithom je zaujímavý basketbalový príbeh. Američan sa musel predierať cez poloprofesionálne súťaže a tiež aj cez nedôveru ľudí, ktorí neverili, že má na to, aby hral na vysokej úrovni. Ťažké časy si však preskákal, teraz môže so „žlto-čiernymi“ bojovať o prvý výraznejší úspech vo svojej kariére.

Smithova kariéra sa začala v najnižšej úrovni amerického univerzitného basketbalu – NCAA 3. Zhodne po dva roky hral za univerzitu Wisconsin at River Falls a Kalifornia Lutheran. „Zo strednej školy som išiel veľmi nízky a nevyvinutý. Nemal som výšku, aby som mal hrať na najvyššej úrovni. Až postupne som získaval výšku a silu. Z týchto dôvodov som sa ocitol len v NCAA 3, kde som aj začal,“ uviedol na úvod hráč Interu.

Rozohrávač sa postupne zlepšoval, hore išli aj jeho štatistiky a prišli aj prvé individuálne ocenenia. V rámci svojej konferencie sa dvakrát dostal do All Star tímu. Ako to však býva, cesta z NCAA 3 smerom nahor nie je jednoduchá. Presvedčiť sa o tom mohol aj Smith, ktorý začínal s profesionálnou kariérou vo štvrtej najvyššej talianskej súťaži. V tímoch Expert Lucarelli Sora a Cestistica Ostuni však zanechal počas dvoch rokov výraznú stopu. „Počas môjho posledného roku na univerzite ma pozvali do tohto tímu na cestu po Taliansku. Jednému z trénerov som sa zapáčil. Aj keď som nechcel druhý rok hrať v tej súťaži, ale vydržal som to a som za to rád. Bol to pre mňa veľký rozdiel, v Taliansku som nehral na takej vysokej úrovni. Súťaž nebola taká, akú som chcel,“ zaspomínal Smith.

Američan na svoj zlomový moment čakal do sezóny 2017/2018, vtedy totiž prišla ponuka zo švédskej Umey. Z poloprofesionálnych klubov sa prvýkrát v kariére prepracoval medzi skutočných profesionálov. Ani medzi nimi sa však nestratil, svedčí o tom aj fakt, že s priemerom 20,1 bodu na zápas bol najlepším strelcom švédskej ligy. „Vo Švédsku to bolo oveľa profesionálnejšie. Cítil som, že hrám v dobrej súťaži. Hral som proti mnohým Američanom, ktorí hrali v NCAA 1. Konečne som sa niekde cítil dobre. Švédska a slovenská liga sú si v mnohom podobné. Vo Švédsku je konkurencia vyrovnaná, nik nevyčnieva hore alebo dole. Celkovo je to vyrovnané,“ nešetril rozohrávač chválou.

V lete kývol na ponuku bratislavského Interu, čo bol ďalší značný posun v jeho kariére. Razom sa totiž ocitol v klube s najvyššími ambíciami. „Veľmi sa mi páči v Bratislave, najviac sa mi na tomto tíme páči fakt, že mám okolo seba mnohých talentovaných hráčov. Každý deň sú tréningy dosť súťaživé, preto sa na tréningy vždy teším. Je to zatiaľ skvelá skúsenosť na Interi. Myslím si, že družstvo je vynikajúce. Spoluhráči sú talentovaní a hrajú nesebecky,“ povedal Smith.

Rýchlo si získal aj dôveru od trénera Olivera Vidina, ktorý ho vo väčšine prípadov zaraďuje do základnej päťky. V žlto-čiernom drese má stále veľmi solídne čísla, priemerne dosahuje 13,3 bodu, 2,1 doskoku, 1,7 asistencie a 1,4 zisku na zápas. „Prišiel som sem vyhrať titul. V predchádzajúcej sezóne sa mi podarili mnohé veci po individuálnej stránke. Nikdy som však nevyhral titul, respektíve bol na prvom mieste. Užívam si to, že sme na prvom mieste,“ vyhlásil 25-ročný basketbalista.

Pri pohľade na Smithovu doterajšiu basketbalovú cestu je zrejmé, že mladík si preskákal rôznymi ťažkými obdobiami, no ani v jednom prípade sa nenechal zlomiť. Teraz si naplno môže užívať svoj vysnívaný sen: „Som šťastný, že som urazil takúto cestu. Mnohí ľudia neverili, že budem hrať na takejto úrovni. Som rád, že títo tréneri a hráči v tomto tíme mi dali možnosť s nimi hrať.“

Foto: Vladimír Dorňák