• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Len jeden zápas delil Handlovú od toho, aby po deviatich rokoch bola z toho opäť medaila. Namiesto toho zavládlo na Hornej Nitre mierne sklamanie, ktoré však čoskoro pominulo. Vedenie klubu v lete totiž miešalo kartami na trhu, spolu s pokračujúcim trénerom Brankom Maksimovičom sa podarilo „Baníku“ zložiť mimoriadne zaujímavé družstvo.

Už dlhšiu dobu bolo známe, že post hlavného trénera neprejde zmenou. Pod Maksimovičovým vedením Handlová predvádzala dobré výkony, vo štvrťfinálovej sérii si s Levickými Patriotmi vynútili maximálny možný počet zápasov. Napokon však rozhodla výhoda domácej palubovky. To je už však uzatvorená kapitola. Teraz sa na Hornej Nitre otvorila nová, keďže družstvo už začalo s prípravou na blížiacu sa sezónu. „Všetci hráči sú už v Handlovej. Je to nové družstvo, budeme potrebovať čas a musíme veľa pracovať na myšlienke našej defenzívy a ofenzívy v nadchádzajúcej sezóne. Teším sa, pretože vedenie klubu odviedlo skvelú robotu pri podpise kvalitných Slovákov a legionárov,“ prezradil na úvod kouč Handlovej.

Aj v MBK prišlo k rošádam na súpiske, niektorí hráči si našli nové pôsobiská - Michal Čekovský (Inter Bratislava), Djordje Tresač (Hradec Králové), Lukáš Hoferica (Žilina) či K.C. Ross-Miller (Liége). Podarilo sa však udržať Filipa Haladu a Jakuba Petráša, ku ktorým pribudli zaujímaví hráči. Určite najväčšiu pozornosť vzbudilo angažovanie Mareka Jašša z Prievidze a Tomáša Mrviša z Interu. Skúsenosti prinesie aj Saša Jankovič a po dvoch rokoch sa do ligy vracia Aleksandar Radukič. Očakávania sú aj od Stefana Mitroviča.

„Halada je už v podstate ako Slovák, Radukič pôsobil v tejto lige pred niekoľkými rokmi. Stefan Mitrovič má veľký potenciál. V prvom rade sme si však vyberali hráčov na základe dobrých charakterových vlastností, každý však má svoju basketbalovú kvalitu. Teraz musíme tvrdo pracovať, aby sme do sezóny dobre naladení,“ uviedol Maksimovič. Káder však ešte nie je podľa jeho slov uzatvorený: „Nikdy nezatvárame dvere pred kvalitným basketbalistom. Máme určitý rozpočet na ďalšieho hráča, potrebujeme však ešte čas na to, aby sme našli toho správneho.“

IMG 3367

V Handlovej pred novou sezónou zvolili mierne odlišný prístup, keďže na súpiske je oveľa viac slovenských mien. Priestor sa opäť otvára aj mladíkom – Branislav Mátych, Adam Stehlík, Michal Dolník, Filip Bartuš. „Baník“ tak má na papieri pestrý mix skúseností s mladíkmi. „Každého hráča som si vybral tak, aby pomohol mne a Handlovej. Všetko je na nich, palubovka nikdy neklame. Idete na ňu a chcete ukázať kvalitu, ktorú potrebujeme. Predtým je však potrebné tvrdo pracovať na fyzickej príprave, potom sú na rade basketbalové zručnosti. Slováci sú dôležití v každom družstve, keďže je pravidlo o jednom Slovákovi na palubovke a šiestich na zápasovej súpiske. Máme však mnoho talentovaných mladíkov, ktorým chcem ukázať kvalitu a to, že to nebude o jednej sezóne, ale o štarte niekoľkoročného projektu. Nie sme klub, ktorý chce dávať mnoho peňazí na Američanov a hráčov z bývalej Juhoslávie. Chceme tu mať mix skúseností, pri čom rozmýšľame nad každým eurom v rozpočte,“ vyjadril sa Maksimovič ku skladbe tímu a filozofii klubu.

Skúsený tréner tentoraz začína sezónu v Handlovej od začiatku, čo sa určite javí ako výhoda. Môžeme v jeho podaní očakávať odlišný herný prejav na palubovke? „Budeme hrať veľmi odlišne. Myslím si, že máme dosť hráčov, ktorí môžu hrať na viacerých postoch. Prajem si, aby sme zostali celú sezónu zdraví. Chceme hrať moderný a tímový basketbal. Sme nové družstvo, potrebujeme trochu času, aby sme to ukázali na palubovke. Som si istý, že fanúšikovia Handlovej nás budú podporovať a budú naším 6. hráčom na ihrisku,“ dodal na záver tréner MBK.

 

Aktuálna súpiska MBK Handlová:

Príchody: Tomáš Mrviš (BK Inter Bratislava), Saša Jankovič (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Marek Jašš (BC Prievidza), Branislav Mátych (PP & TV Raj Žilina), Stefan Mitrovič (KK Mladosť Mrkonjič Grad/Bosna a Hercegovina), Aleksandar Radukič (SCM CSU Craiova/Rumunsko)

Zostávajú: Branko Maksimovič (tréner), Michal DolníkFilip HaladaJakub PetrášAdam StehlíkFilip Bartuš 

 

Aktuálny program prípravných zápasov MBK Handlová pred sezónou 2019/2020:

31. augusta: MBK Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

16. septembra: MBK Handlová – BKM Lučenec

18. septembra: BKM Lučenec – MBK Handlová

28. septembra: BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Handlová

Foto: Lenka Molnárová