• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti to mali v predchádzajúcom ročníku naštartované dobre, klub získal premiérovo Slovenský pohár a po dlhých rokoch chcel dosiahnuť na ligové double. „Žlto-zelení“ sa však museli uspokojiť „len“ s bronzom, čo naštartovalo v lete väčšiu lavínu zmien. Asi tou najvýraznejšou bola zmena na lavičke, Tea Hojča nahradil Michal Madzin.

Po štyroch rokoch sa symbolicky skončila jedna éra, počas ktorej sa Patrioti vyšvihli zo spodných priečok tabuľky k top družstvám ligy. Teraz sa v klube rozhodli naštartovať inú, tvárou ktorej má byť Madzin a slovenskí hráči. Levičania totiž chcú postupne upustiť od plného počtu legionárov. Nové družstvo sa prvýkrát stretlo na začiatku týždňa, k dispozícii však neboli zatiaľ všetci hráči.

„Je to pre nás prvý oficiálny deň prípravy. Počas minimálne prvých troch týždňov budeme pracovať na fyzickej príprave. Najbližšie tréningy a týždne budú zamerané na fyzickú pripravenosť, či už kondičnú alebo silovú. Neskôr budeme postupne prechádzať a zameriavať sa viac na basketbalové veci. Som veľmi rád, že spolupracujeme s kondičným trénerom, takže verím, že všetko, čo budeme robiť, bude mať hlavu a pätu a pripravíme chalanov najlepšie ako sa bude dať. To, že nie sme kompletní, pre nás trénerov to určite nie je ideálne. Chýbajú nám dôležití hráči a na tímových súhrach budeme môcť pracovať až po ich návrate z reprezentácie. Osobne som však veľmi šťastný, že sa chalanom darí, že sa im podarilo presadiť a tvoria základ slovenskej reprezentácie, čo im môže veľmi pomôcť nielen z basketbalového, ale aj z psychologického hľadiska. My sa v klube zariadime tak, aby sme to využili ako našu výhodu,“ povedal k začiatku prípravu nový kouč Patriotov.

Nielen zmena na lavičke, ale prirodzene aj zmeny v kádri, riešilo levické vedenie počas leta. Legionári z predchádzajúceho ročníka sú preč, o to dôležitejší je fakt, že sa podarilo udržať kompletnú slovenskú časť tímu. Tá sa napokon ešte rozšírila o reprezentačného pivota Viktora Juríčka. Nové tváre sú zatiaľ tri – Estónec Mihkel Kirves, Američan Marty Hill a Čiernohorec Marko Perovič. „Je obrovská výhoda, že slovenské jadro družstva zostalo pokope. Doplnenie o Viktora Juríčka bolo určite dobrým rozhodnutím. O to ťažšie sa dopĺňa tím zahraničnými hráčmi, ale snažíme sa o to, aby každý hráč, ktorý príde, vhodne doplnil slovenské zloženie. Prichádzajú legionári, ktorí sú naozaj veľmi mladí, pre viacerých z nich je to prvý angažmán mimo rodnej krajiny. Je to trošku iné ako boli fanúšikovia zvyknutí, ale hráči potrebujú byť trpezliví a dostať šancu, aby ukázali čo v nich je. Zložili sme tím v spolupráci s vedením. Snažíme sa robiť čo najlepšie rozhodnutia, aby bol tím vyvážený. Okrem chalanov, ktorí sú v reprezentácii, by tím mal doplniť ešte jeden hráč. Nad ďalšími posilami už neuvažujeme,“ prezradil Madzin.

lv priprava 2

Patriotov opäť čaká vystúpenie v Alpsko-jadranskom pohári, novinkou je prihlásenie B-tímu do druhej najvyššej súťaž. „B-tím a celý projekt je výborný a veľmi potrebný. Pre mladých chalanov je to asi jediná cesta, ako sa postupne začleniť do mužského basketbalu. Nedoťahovali sme zatiaľ podrobne, ako to bude čo sa týka pendlovania atď. Je to otázka toho, ako bude v tom čase hrať A-tím a ako budú chalani vyťažovaní. Podľa toho budú zaraďovaní do prvoligového tímu. Bude to otázka na daný deň/týždeň, ako to bude v tom čase vyzerať,“ uviedol tréner Levíc.

Príprava na novú sezónu bude v podaní Levíc pestrá, aktuálne číta osem zápasov. Ešte pred štartom v SBL by chcel klub navyše odohrať jedno stretnutie v rámci Alpsko-jadranského pohára. Madzin v tomto smere hlási spokojnosť: „Máme to rovnomerne rozložené. Je dôležité, že hráme dosť zápasov vonku a tiež domáci turnaj. Bude viacero stretnutí v priebehu málo dní, čo je tiež dobrá skúška, či už kondičnej alebo mentálnej pripravenosti. Príprava bude z každého hľadiska zaujímavá a som spokojný s našim programom.“

V porovnaní s predchádzajúcim pôsobením vo Svite, čakal na Madzina v Leviciach oveľa širší realizačný tím, čo sa môže javiť v začiatkoch v novom pôsobisku ako výhoda. „Vždy je dobré učiť sa od ľudí, ktorí sú okolo mňa. Teším sa na spoluprácu s Lacim Lutovským, tiež na spoluprácu s kondičným trénerom Enrikom. Táto spolupráca je iná, nová. Všetci sa spoznávame, je to o komunikácii, aby sme zladili naše myšlienky v prospech tímu. To je hlavné,“ dodal na záver tréner „žlto-zelených“.

 

Aktuálna súpiska BK Levickí Patrioti:

Príchody: Michal Madzin (Iskra Svit - tréner), Viktor Juríček (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Mihkel Kirves (Pärnu Sadam/Estónsko), Marty Hill (University of Evansville/USA), Marko Perovič (CS Phoenix Galati/Rumunsko)

Zostávajú: Ladislav Lutovský (asistent trénera), Patrik AdámikMartin BachanBoris BojanovskýŠimon KrajčovičMilan Žiak, Samuel Volárik

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK Levickí Patrioti pred sezónou 2019/2020:

4. septembra: DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR) – BK Levickí Patrioti

6. septembra: BK Opava (ČR) – BK Levickí Patrioti

7. septembra: NH Ostrava (ČR) – BK Levickí Patrioti

13. – 15. septembra: Medzinárodný turnaj v Zalaegerszegu (Zalaegerszeg ZTE KK/Maď., BK Levickí Patrioti, ?)

21. – 23. septembra: Memoriál bratov Kleinovcov v Leviciach (BK Levickí Patrioti, BK Opava/ČR, Helios Suns Domžale/Slov., egoé Basket Brno/ČR)

Foto: Lukáš Droppan