• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre mnohých basketbalových priaznivcov to bol jeden z najzaujímavejších prestupov leta. Jedna z opôr Iskry Svit na ceste za bronzom Andrew Guillory prešla do konkurenčnej Prievidze. Prečo sa rozhodol zostať na Slovensku a ako si zvykol na iné prostredie, aj na to prišla reč v rozhovore.

Guillory prišiel pod Tatry po vydarenom ročníku v Saudskej Arábii, no bolo otázne, ako sa vysporiada s náročnou slovenskou súťažou. Americký playmaker však od začiatku zmiatol všetky pochybnosti zo stola, okamžite sa totiž zaradil medzi hviezdy súťaže. Všetko vyvrcholilo ziskom bronzu a mnohými individuálnymi oceneniami. Aj preto bolo prekvapením, že súčasťou SBL sa rozhodol byť aj v ďalšej sezóne.

„Slovensko sa mi veľmi páči, je to veľmi pekná krajina. Mal som počas leta niekoľko ponúk, žiadna z nich však nebola stopercentná. Záujem o moje služby bol, ale nič také istejšie. Myslím si, že v danom momente to bola pre mňa tá najlepšia situácia. Vrátil som sa na Slovensko po prvej úspešnej sezóne, dobre sa mi tu hrá, zvykol som si na prostredie, tímy, rozhodcov. Nebolo o čom príliš rozmýšľať,“ vysvetlil Guillory dôvody vedúce k podpisu kontraktu s Prievidzou.

Vedenie BC získalo počas leta viacero zaujímavých a známych úlovkov, zatiaľ však vicemajstra sužuje nevyrovnaná fazóna. Dvadsaťšesťročnému basketbalistovi sa nové prostredie pozdáva: „V Prievidzi je zatiaľ veľmi dobre. Učím sa veľa, získavam vedomosti. Vždy sú ľahšie a ťažšie dni, ale vidím na sebe progres a zlepšenie. Je to príjemná zmena. V tejto sezóne je tu so mnou moja žena, všetko je z tohto pohľadu ľahšie (úsmev). Mesto je oveľa väčšie, viac možností na jedlo a nakupovanie.“

DSC 3881

Pri pohľade na čísla je jasné, že na Hornej Nitre má Guillory odlišnú úlohu ako tomu bolo pod Tatrami. Z pohľadu minutáže a zodpovednosti je menej vyťažený, číselne sa však stále drží na vysokej úrovni.

„Vždy je priestor na zlepšenie, to je jasné, ale zatiaľ som celkom spokojný s výkonmi, ktoré predvádzam. V tíme mám odlišnú úlohu, ako tomu bolo vo Svite. Stále sa tomu prispôsobujem. Ešte je skoro, aby som si úplne zvykol na novú situáciu. Možno mám trochu menej zodpovednosti a ťarchy na svojich pleciach. Môžem tak hrať uvoľnenejšie,“ myslí si rozohrávač Prievidze.

Prvá sezóna na Slovensku mu vyniesla bronzový kov, menovanie do najlepšej päťky základnej časti a tiež do najlepšej zostavy legionárov v základnej časti. Čo očakáva Guillory od roku č. 2? „Dúfam, že počas mojej druhej sezóny na Slovensku sa dostanem ešte ďalej, ako tomu bolo pred rokom. Chcel by som byť v top trojke, získať medailu a mať na svojom konte čo najviac výhier,“ odpovedal na záver samotný hráč.

Foto: Lukáš Droppan