• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S nitrianskym basketbalom stál pri všetkých úspechoch i pádoch. Po viac ako ročnej prestávke si skúsený tréner Ľubomír Urban opäť zasadol na lavičku MBK SPU Nitra, aby pomohol klubu v neľahkých časoch.

Zmeny vo vedení, hráčske rošády a neuspokojivé výsledky v doterajšom priebehu sezóny. Nitrania sa trápia, s dvoma výhrami a 19 prehrami sú aktuálne na poslednom mieste tabuľky. Víťazstvo neokúsili od 16. novembra. Vedenie klubu skúša naštartovať družstvo k lepším výkonom, impulzom by mohol byť práve návrat „Mexa“ na trénerskú lavičku. Chýbal Urbanovi vrcholový basketbal? „Ani by som nepovedal. Môžem povedať, že som v basketbale našiel uspokojenie v práci s najmladšími. Až tak mi najvyššia súťaž nechýbala. Okolnosti v klube sa však vyvinuli takým spôsobom, že mi ako keby nezostávalo nič iné, aj keď je to na osobnom rozhodnutí, len nepostaviť sa v tejto ťažkej situácii klubu chrbtom. Budem sa snažiť podať pomocnú ruku. Vzhľadom k tomu, že interpersonálne vzťahy medzi všetkými úrovňami v klube boli veľmi naštrbené, tak to asi ďalej takto nemohlo fungovať. Treba to upokojiť, so cťou a pozitívnymi hernými výkonmi dohrať sezónu a potom znovu zhrnúť rozum do hrsti. Je ťažké hodnotiť to z mojej strany, pretože po udalostiach v nitrianskom basketbale v minulosti, sa mi zdá, že sa tento klub konsoliduje už príliš dlho. Ako keby chýbala vízia, čo chceme robiť. Balansuje sa od slovenských hráčov k legionárom. Toto všetko si bude musieť klub asi vyriešiť v období medzi sezónami,“ vyjadruje sa staronový tréner Nitry k tomu, čo ho priviedlo späť do klubu.

Po pôsobení na Interi sa Urban vrátil späť do prostredia, kde získal dva majstrovské tituly a raz trofej pre víťaza Slovenského pohára. Z nitrianskeho basketbalu však nikdy úplne neodišiel, ako tréner pôsobí tiež aktívne v mládežníckom klube BKM SPU Nitra. V predchádzajúcom ročníku získal v kategórii „mladších mini“ titul majstra Slovenska. „Bývam v Nitre, poznám toto prostredie a oslovili ma ľudia, ktorí robia okolo basketbalu. Dá sa povedať, že som zástupca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v basketbale. SPU prostredníctvom vedenia a pána rektora neustále deklaruje trvalý záujem – podporovať šport. Nebolo by dobré postaviť sa v týchto časoch z mojej pozície v Centre univerzitného športu negativisticky k tejto situácii,“ ozrejmuje svoj návrat Urban.

Nitrianskeho tímu sa Urban ujal ihneď deň po prehre s Komárnom. Ako zatiaľ reagujú z jeho pohľadu hráči na trénerskú zmenu? „Je to tím, ktorý ťahá sériu neúspešných výsledkov. V profesionálnom, ale aj v každom športe prehra bolí. Keď sa prehra rozpitváva, tak bolí ešte viac. Eurovia SBL je tento rok veľmi silná a náročná. Niet slabého družstva a vyhrať zápas na tejto úrovni je veľmi ťažké. Toto všetko sa hromadí a kopí, keď sa k tomu pripojí fluktuácia hráčov a trénerov, tak klub vyzerá veľmi zle. Mojim prvým poznatkom bolo, že sa chlapci aj napriek zveseným hlavám, začínajú prebúdzať a ožívať v tréningovom procese. Stále som opatrný v tom, že je potrebné ukázať pokrok v hernom prejave. Výsledok z pozície nášho tímu v porovnaní s ostatnými je veľmi náročný, možno s výnimkou dvoch-troch družstiev,“ povedal Urban. Častou otázkou sú pri trénerskej výmene aj hráčske zmeny. „Stále tu niečo rezonuje, ale asi by sme sa znovu dostali do takého štádia, že či klub má finančné zdroje na to, aby prišiel lepší a kvalitnejší hráč a či je schopný a ochotný pomôcť okamžite. Devätnásť zápasov pred koncom ligy či to má význam a vlastne tým zabŕdame do predstavy, ako by mal basketbal vyzerať. To zatiaľ nedokážem posúdiť, o tom sme sa bavili len okrajovo,“ dodal tréner Nitry.

K pretrhnutiu negatívnej série boli Nitrania blízko už počas víkendu, proti Karlovke siahali na víťazstvo, ale napokon prehrali nešťastne o dva body po predĺžení. „Býva zvykom, že niekedy trénerská zmena pomôže k tomu, že hráči chcú niečo ukázať. Mali sme to dobre rozbehnuté, vyhrávali sme o desať bodov, vo vedení sme boli 36 z 45 minút zápasu. Išli sme do predĺženia, z mojich skúseností asi hovorí to, že fungoval zákon schválnosti. Premrhali sme šancu udržať si vedenie a museli sme byť potrestaní. Prišla trojka Lehmana, čo nie je obvyklé v jeho podaní. Prehrali sme o dva body, ale každopádne sa dá na niečom stavať aj do ďalších zápasov, aby náš herný prejav bol ešte lepší a hádam sa premietne aj do víťazstva,“ hodnotí predošlý duel Urban.

Aké sú teda ciele staronovej tváre na trénerskej stoličke v zostávajúcom priebehu Eurovia SBL? „Asi je to bežný recept na tímy, ktoré prehrávajú alebo sú na spodku tabuľky. To znamená, vrátiť sa k jednoduchým basketbalovým veciam a vyžadovať ich stopercentné plnenie. Myslím si, že každý náš hráč musí prejaviť úsilie na ihrisku na sto percent. Vzhľadom k tomu, že nemáme nejakých zručnostne či skúsenosťami vyspelých hráčov, tak by sme mohli bežecky byť na tom v prechode hore-dole tak, že by sme sa dokázali vyrovnať každému súperovi. Nebudeme dostávať ľahké koše, dokážeme v obrane niečo ubrániť. Celkovo aby sme v globále zlepšili obrannú fázu tak, aby sme nedostávali v každom zápase 95 bodov po 25 stratených loptách a súper sa viac napracoval. V jednoduchých protiútokoch prispieť k tomu, aby sme mohli prispieť k vyššiemu počtu bodov ako je len okolo 66 bodov na zápas. S tým sa totiž dá len ťažko vyhrať zápas. To sú základné atribúty, ktoré chceme v najbližších týždňoch robiť, uvidíme do akej miery sa to podarí premietnuť do výsledku na zápase,“ odpovedá na záver Urban.

Foto: Peter Baráth