• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po raketovom vstupe do SBL, keď hráči PP & TV RAJ po výhre nad úradujúcim majstrom z Levíc, dokonca siahali na priebežné prvé miesto v tabuľke, prišla jednoznačná prehra s Interom Bratislava a následne tesná prehra po dráme v Prievidzi. Výsledkovo aj herne môžu byť ale v konečnom dôsledku všetci v klube spokojní, o čom svedčia aj plné tribúny na domácich zápasoch. Na aktuálne témy týkajúce sa žilinského basketbalu odpovedá tréner Ivan Kurilla.

- Žilina je vnímaná ako prekvapenie tejto sezóny. Ako to vidíte vzhľadom na výber hráčov a prípravu?

"Výber hráčov je pochopiteľne podmienený finančnými možnosťami klubu. Variť sa dá z toho, na čo máte. Pre mňa je dôležitý aj charakter. U niektorých hráčov, hlavne z USA, je veľmi ťažké tieto vlastnosti zistiť, keďže v Európe sú prvý rok. Je rozdiel mať overeného hráča z USA, ktorý už v Európe pôsobil a vie sa prispôsobiť európskej mentalite a hre. Čo sa týka prípravy, dobrá príprava je základ úspechu. Treba k nej pridať aj disciplínu a podriadenosť voči tímu. Ochota spraviť pre tím maximum, spoločne s pracovnou morálkou na tréningoch, stoja za dobrým vstupom do sezóny. V tomto treba ale pokračovať naďalej."

- Po vašich výkonoch sa oči basketbalovej verejnosti upierali na stretnutie o priebežné prvé miesto v tabuľke. S Interom ste ale jednoznačne prehrali. Ako to hodnotíte?

"V týždni sme hrali tri ťažké zápasy, z ktorých sme dva vyhrali. Za 48 hodín sme však nastupovali proti oddýchnutému Interu, ktorý mal počas týždňa voľno. Zároveň chcem povedať, že aj v prípade, ak by Inter voľno nemal, majú tak skúsený a kvalitný káder, že by sme mali problémy, aj keby sme oddýchnutí. Bola to pre nás skvelá skúsenosť a ako som už povedal, ideálne by bolo pre nás zohrať s Interom dvadsať zápasov, čo by posunulo aj nás a určite by nám to prinieslo veľa. V SBL začíname druhú sezónu a snažíme sa dlhodobo etablovať na basketbalovej mape, preto má pre nás každé víťazstvo veľkú cenu."

- Stáli ste pred náročnou šnúrou zápasov s favoritmi na titul. Dvakrát ste boli úspešní, dvakrát ste ťahali za kratší koniec. Vládne po tejto mini sérii spokojnosť?

"Hodnotíme to veľmi pozitívne. Pred touto sériou viacerí odhadovali, že ju ukončíme bez výhry, pri čom sa nám podarilo dvakrát vyhrať. Až na duel s Interom, sme ostatné zápasy odohrali dobre. Chyby, ktoré sme spravili, pramenia zo zbierania skúseností. Ak k takýmto prehrám príde, treba sa z nich poučiť, ísť ďalej a pracovať na zlepšovaní dennodenným tréningom. To je základ."

- Liga pokračuje ďalej. Aké sú očakávania do budúcnosti?

"Chceme pokračovať v nastolenom trende. Je mi jasné, že tímy sa medzi sebou už poznajú lepšie a budú viac na seba pripravené. V prvej štvrtine sa všetci „oťukali“ a teraz príde na rad aj kvalita a zdravotný stav jednotlivých družstiev. Je kľúčové, aby sme v zápasoch nastupovali kompletní. Bolo to vidieť aj v zápase s Prievidzou, keď sa nám päť minút pred koncom vyfaulovali dvaja pivoti a razom sme boli v problémoch, keďže sme na lavičke už ďalšieho pivota nemali. To sú tie maličkosti, ktoré keď prekonáme, môžeme byť v závere so sebou spokojní."

Zdroj: bkzilina.sk

Foto: Daniel Faix