• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Začiatkom septembra uplynulého kalendárneho roka vedenie handlovského "Baníka" finišovalo na skompletizovaní kádra pred blížiacou sa sezónou 2018/2019. Mužstvo Petra Tordu sa v tom čase rozrastalo o zaujímavé mená a mnohí basketbaloví experti označili "Hornonitranov" za čierneho koňa súťaže.

Posledným hráčom, ktorý doplnil handloský tucet pred štartom sezóny 2018/2019, sa stal dvadsaťštyriročný odchovanec košického basketbalu, Michal Čekovský. A práve na jeho výkony sme sa po odohraní dvadsiatichtroch kôl súťaže zamerali.

"Čeko", ako Michala priatelia familiárne prezývajú, prišiel do Handlovej po dohode so svojim staro-novým trénerom Petrom Tordom, ktorý ho viedol v mládežníckom tíme považskobystrického IMC a ktorý ho priviedol k veľkému basketbalu. V "Čekových" šestnástich rokoch ho tréner Torda vyprevadil do srbského veľkoklubu Partizan Belehrad. Tam sa začala jeho basketbalová kariéra, ktorá neskôr pokračovala v Španielsku a následne za veľkou mlákou, kde obliekal dres univerzitného tímu zámorskej NCAA Maryland Terrapins. "Mišo patril už ako chlapec k najväčším talentom na Slovensku. Od tých čias navyše nabral množstvo skúseností. Je to hráč, ktorého vynikajúco poznám a viem, čo môžem od neho na palubovke očakávať," skonštatoval ešte vlani Torda.

S odstupom času môžeme skonštatovať, že handlovský kouč sa nemýlil a 210 centimetrov vysoký Košičan jeho slová potvrdil. V súčasnosti patrí nielen k oporám svojho tímu, ale aj k slovenskej pivotmanskej špičke. V handlovskom drese podáva štandartne kvalitné výkony a spolu s Jakubom Petrášom sa výborne pod košom dopĺňajú.

"Čeko" si po príchode do Handlovej dokázal rýchlo získať priazeň domáceho hľadiska a od zápasu k zápasu sa stával najobávanejším hráčom v očiach súperov. "Chcem dokázať, že basketbal hrať viem a mojou najväčšou túžbou je prinášať radosť fanúšikom handlovského basketbalu," povedal tesne po svojom príchode na Slovensko reprezentačný pivot.

A svoje predsavzatie sa mu podarilo do bodky naplniť. V doterajšom priebehu súťaže nastúpil v handlovskom drese dvadsaťkrát a vytvoril si strelecký priemer 12,3 bodu, ku ktorým pridal 9 doskokov, 1,6 asistencie a 2 bloky na zápas. Okrem toho permanentne baví handlovské hľadisko krásnymi smečmi, efektnými blokmi a jeho herný prejav je pre každého priaznivca basketbalu okulahodiaci. "Som veľmi rád, že som sa vo svojich predsezónnych vyjadreniach nemýlil a Mišo moje slová podtrhol. O Čekových kvalitách som nikdy nepochyboval a teší ma, že som mohol Handlovej jeho príchodom pomôcť. Myslím si, že sa mi za to každým jedným zápasom odvďačil," povedal Peter Torda.

Michalove kvality vyzdvihuje aj novopečený tréner Handlovčanov Branko Maksimovič. Štyridsaťdvaročný srbský kouč, ktorý v minulosti pôsobil aj pri tíme FMP Belehrad, v ktorom mal Čekovský pôvodne odohrať aktuálnu sezónu, sa na spoluprácu s handlovským centrom veľmi tešil. "Miša poznám dlhšie ako veľmi talentovaného hráča. Myslím si, že je to vyspelý basketbalista, ktorý má všetko, čo center k dobrým výkonom potrebuje. Po tom, ako som sa dohodol na spolupráci s Handlovou, som sa potešil, že s ním budem môcť pracovať a verím, že mu odovzdám toho ešte veľa. Považujem ho za lídra tímu a od začiatku našej spolupráce ho vediem k tomu, aby ním naozaj bol. Snažím sa mu vštepiť, že sa nikdy nesmie uspokojiť s dosiahnutými výsledkami, ale musí ísť za vyššími cieľmi, pretože práve on je ten typ hráča, ktorý na to má," zhodnotil Maksimovič.

Prednedávnom unikla na verejnosť informácia, že Michal handlovskú súpisku opúšťa a svoje služby bude odovzdávať bratislavskému Interu. "Nikdy sme nepodali oficiálnu informáciu o Mišovom odchode, preto nepovažujem za potrebné sa k tomu vyjadrovať. Môžem len skonštatovať, že medzi fanúšikmi sa rozprávalo viac, ako sa v skutočnosti dialo. Napriek tomu, že bratislavský Inter prejavil záujem o Mišove služby, môžem s radosťou povedať, že k oficiálnej dohode medzi nimi nikdy neprišlo a Michal pokračuje v drese Handlovej. Jeho odchod by bol veľkou stratou, pretože sa za krátky čas dokázal vypracovať na lídra tímu a to nielen na palubovke, ale aj mimo nej. Do šatne prináša dobrú chémiu a je spoluhráčmi rešpektovaný. Som rád, že Michal oblieka práve handlovský dres," vysvetlil športový riaditeľ MBK Ivan Kartáč.

Ďalšou dobrou správou pre priaznivcov handlovského "Baníka" je, že na súpisku sa vracia už aj doliečený Lukáš Hoferica a podkošový priestor posilní americký center s európskymi skúsenosťami, ktorého meno vám prinesieme už čoskoro.

Zdroj: mbkhandlova.eu, Foto: Lenka Molnárová