• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tréner Prievidze Tihomir Bujan počas leta nezaháľal, okrem skladania nového družstva, pôsobil aj pri mládežníckych výberoch Gruzínska. V rozhovore poodhalil pozadie svojej práce a tiež úroveň basketbalu v tejto krajine.

Skúsený kouč pôsobí v Gruzínsku už dlhšiu dobu. „S Gruzínskou basketbalovou federáciou pracujem od roku 2015. Bol som asistentom Igora Kokoškova na majstrovstvách Európy v roku 2015. Vo štvrťfinále sme vtedy tesne prehrali s Litvou. Po šampionáte som sa stal koordinátorom mládežníckych reprezentácií na federácii,“ prezradil Bujan na úvod.

Čo je vlastne jeho náplň práce pre federáciu? „Moje povinnosti pri mládežníckych reprezentácií sú tvorenie nominácií, dohliadať a pomáhať trénerom Gruzínska. Bol tom tiež lektorom niekoľkých trénerských kliník v Gruzínsku. Snažíme sa vzdelávať mladých trénerov a tiež rozšíriť hráčsku základňu,“ odpovedal tréner Prievidze.

Leto už tradične patrí majstrovstvám Európy v mládežníckych kategóriách. Podobne ako Slovensko, tak aj Gruzínsko hrá na kontinentálnych šampionátoch v B-divízii. „Tento rok som bol pri tímoch do 18 a 16 rokov. Pred rokom som bol pri družstve do 20 rokov a celý čas som aj asistentom trénera pri mužoch,“ uviedol Bujan.

„Osemnástka“ obsadila tento rok 8. miesto, „šestnástke“ sa nedarilo, keď skončila až na 20. pozícii. „V tomto roku bol veľký rozdiel medzi A-divíziou a B-divíziou. V 'áčku' boli oveľa silnejší hráči. Ročník narodenia 2003 v Gruzínsku je veľmi slabý. Štyria hráči boli ročník narodenia 2004, dostali priestor a bola to pre nich dobrá skúsenosť. Ročník narodenia 2004 bude oveľa lepšia generácia basketbalistov,“ ozrejmil chorvátsky kormidelník dôvody zlého umiestnenia tímu do 16 rokov.

bujan gruzinsko 2

Záverečné vystúpenie na turnaji o 19. miesto bolo paradoxne proti rovesníkom zo Slovenska. Duel dospel až do dvojnásobného predĺženia, v ktorom sa napokon z triumfu radovali naši basketbalisti. „Posledný zápas sme hrali proti Slovákom, prehrali sme ho po dvojnásobnom predĺžení. Naši hráči boli veľmi unavení, nie sú pripravení hrať toľko stretnutí v tak nabitom programe. Veľmi ma teší, že Matúš Hronský odohral skvelý turnaj a bol najlepším strelcom. Na druhej strane, som však veľmi smutný, že odchádza na strednú školu do Ameriky. Je extrémne talentovaný a mohol pri mužoch urobiť veľký progres,“ ohliadol sa Bujan za týmto duelom.

Mimo reprezentácie mužov, sú problémy Gruzínska a Slovenska v mládežníckych výberoch veľmi podobné. Obe skôr hrajú v „druhej lige“. „Veľkým problémom v Gruzínsku je malá základňa a žiadne haly. Mnoho miest nemá poriadnu halu na basketbal. Gruzínsko však bude hostiť majstrovstvá Európy v roku 2021, čo je šanca na vybudovanie nových hál a prilákanie detí k basketbalu,“ prezradil kouč BC.

Bujan má za sebou ďalšie pracovne nabité leto, čo znamená zisk ďalších skúseností do novej sezóny na Hornej Nitre: „Posledné štyri sezóny som bol asistentom trénera Igora Kokoškova a Iliasa Zourosa. Pracoval som tiež so Zazou Pačuliom, Tokom Šengeliom, Giorgim Šermadinim a Goga Bitadzem. Všetci mali skúsenosti z NBA, respektíve Euroligy. Je to skvelá skúsenosť, nielen do ďalšej sezóny, ale aj celkovo pre moju robotu.“

Foto: Fiba.basketball