• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V závere sezóny prišiel Lučencu pomôcť na rozohrávku 22-ročný Američan DeAngelo Isby. Po ťažkých mesiacoch urobil v kariére očividne ten správny krok, ktorý by mu mal pomôcť k naplneniu svojho sna – dostať sa späť do kolotoča NBA.

Pre Isbyho je toto prvá profesionálna sezóna, avšak začínal ju už v Saudskej Arábii, kde sa upísal Uhud Medina. „Hľadal som nejaké možnosti, ale mnoho voľných miest už nebolo, preto voľba padla práve sem,“ uviedol Američan na začiatok rozhovoru. V klube však nečakane skončil už v januári, prečo tomu tak bolo? „Snažil som sa dostať do G-League,“ odpovedal Isby.

Nová posila Lučenca začínala s univerzitným basketbalom na škole Wabash Valley. Menovanie do najlepších konferenčných tímov znamenalo zvýšený záujem z kvalitnejších škôl, v záverečnom roku sa preto rozhodol prestúpiť na univerzitu Utah State. „Rozhodnutie ísť na Wabash Valley bolo najlepším rozhodnutím v mojej doterajšej kariére. Dobre sa mi hralo aj na Utah State, to bola dobrá skúsenosť,“ zamyslel sa 22-ročný Američan.

Mladíkovi nechýbalo sebavedomie po úspešnej univerzitnej kariére, svedčalo o tom aj prihlásenie do minuloročného draftu NBA. Tam si ho však nevybral nik, preto skúšal šťastie o level nižšie – v G-League. Z druhého kola draftu si ho napokon z 10. pozície vybral tím Santa Cruz Warriors (farma Golden State Warriors). V G-League si však zatiaľ nezaknihoval ani jeden štart, práva na Isbyho má aktuálne Rio Grande Valley Vipers (Houston Rockets). „Vedel som, že chcem byť profesionál. Extrémne tvrdo som na sebe pracoval. Očakával som, že sa dostanem do NBA. Tento cieľ sa nemení. Možná cesta je aj cez G-League, tú chcem vyskúšať. Na konci to je však biznis, vytrejdovali ma,“ priblížil Isby detaily z rušného leta.

Možno práve účinkovanie na Slovensku mu pootvorí cestu do vysnívanej súťaže. História si už pamätá podobné prípady, v G-League sa nedávno predstavil bývalý rozohrávač Levíc Jarvis Summers či ex-hráč Svitu John Petrucelli. V SBL zaujal už pri svojom debute, keď dopomohol Lučencu k prekvapivému triumfu nad úradujúcim majstrom a víťazom Slovenského pohára Levickými Patriotmi. Po dvoch dueloch má Isby priemer 21,5 bodu, 6,5 doskoku a 2,0 asistencie. „Som šťastný, že som tu a môžem hrať. Mám skvelých spoluhráčov, ktorí mi to uľahčujú. Prišiel som sem, aby som mohol hrať hru, ktorú milujem a dopomohol tímu k víťazstvám. Chcem si tu užiť strávený čas a zlepšiť sa,“ poodhalil samotný basketbalista zo svojich cieľov.

Isby má stále len 22 rokov, no už má za sebou zaujímavú basketbalovú cestu. Aké sú teda jeho kariérne ciele? „Zlepšovať sa, stať sa najlepším možným basketbalistom. Nechcem byť len súčasťou NBA, ale chcem byť vynikajúci a dokázať, že tam patrím,“ odpovedal na záver hráč Lučenca.

Foto: Vladimír Dorňák