• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

O jeho basketbalovej ceste sme písali dávnejšie, americkému rozohrávačovi Arikovi Smithovi sa podarilo dostať z najnižšej úrovne NCAA až k tomu, že s Interom Bratislava oslavoval svoj prvý titul v basketbalovej kariére a nielen to. Po rozhodujúcom finálovom dueli si prevzal z rúk riaditeľa SBL Petra Mičudu ocenenie pre najužitočnejšieho hráča play off.

Playmaker „žlto-čiernych“ exceloval vo vyraďovacej časti, svoje najlepšie výkony si ale nechal na samotné finále, kde nie raz potiahol svoje družstvo. Aj preto je ocenenie MVP v správnych rukách. „Je to skvelý pocit. Som nesmierne rád, že som hlavne hral v prospech svojich spoluhráčov. Vo finále mi dôverovali a motivovali k tomu, aby som hral svoju hru a zostal v útočnom móde. To som sa snažil robiť,“ povedal Smith bezprostredne po štvrtom zápase finále.

Ešte viac ako cena pre najužitočnejšieho hráča ho však tešila zlatá medaila na krku a fakt, že prvýkrát mohol zdvíhať nad hlavu trofej pre víťaza. „Veľmi dlho som na niečo takéto čakal. Prvé tri sezóny v mojej profesionálnej kariére som hral v tímoch, ktoré viac prehrávali ako vyhrávali a nemali veľké šance na to, aby mohli zasiahnuť do bojov o titul. Toto je ten najlepší pocit, ktorý som doteraz mal. V mojej basketbalovej kariére je to vôbec prvá trofej pre víťaza,“ vyhlásil americký basketbalista.

Zo začiatku sezóny nepredvádzal v drese bratislavského celku nejaké pozoruhodné výkony, ale vždy si odviedol svoju robotu na sto percent, aj keď nebol tak viditeľný, ako niektorí jeho spoluhráči. „Dojmy zo sezóny sú veľmi pozitívne, až na prehru vo finále Slovenského pohára. Nič viac som si ani nemohol priať. V tomto ročníku som v mnohých veciach rástol. Na začiatku som tu trochu trápil, ale bol som šťastný, že som sa dostal medzi skvelú partiu chalanov, ktorí vedeli ako vyhrávať a sú víťazné typy. Bolo skvelé dostať sa do takejto atmosféry a zlepšovať sa počas sezóny,“ uviedol Smith.

img042

Všetko to totiž bolo o adaptácii, predsa len v predchádzajúcich sezónach nehral Smith v družstvách, ktoré by verejne prezentovali majstrovské ambície. „Bol to veľký krok z pohľadu toho, že som hral s víťaznými typmi hráčov. Očakávania na Interi sú vysoké, prehry nie sú možné. To bol pre mňa najväčší rozdiel v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom,“ prezradil hráč Interu.

Zisk majstrovského titulu, ocenenie MVP play off a 2. miesto na Slovenskom pohári. Američan si do svojej zbierky mohol pridať prvé úspechy, ale tiež urobil ďalší významný krok vo svojej basketbalovej kariére. Jeho herný progres na Pasienkoch sa naplno odzrkadlil v play off. Čím to bolo? „Myslím si, že tréningy boli pre nás náročnejšie ako samotné zápasy. Mali sme desiatich hráčov s rovnakou kvalitou, preto na Interi bola aj väčšia konkurencia. Naučil som sa to, ako byť trpezlivý a tiež to, ako urobiť správnu a najlepšiu možnú strelu pre svoj tím, nielen pre mňa. To mi najviac trvalo, aby som sa počas tejto sezóny naučil. Možno dobrá strela nemusí byť dobrá pre môj tím, to bolo potrebné sa naučiť,“ odpovedal Smith.

Ešte stále len 25-ročný rozohrávač už urazil veľkú cestu vo svojej basketbalovej kariére. Dokázal sa vyštverať z najnižšej úrovne amerického univerzitného basketbalu, prežil dve neľahké sezóny vo štvrtej najvyššej talianskej súťaži a zvládol aj prechod do plne profesionálneho klubu. Výkonmi vo švédskej Umey si vyslúžil pozornosť Interu a za tento odvážny krok sa vedeniu klubu odvďačil tým, že sa výrazne podieľal na zisku majstrovského titulu. „Keby sa mám vrátiť do minulosti, tak by som nezmenil nič na svojej ceste. Bola to dlhá cesta, ale mal som pocit, že moje sebavedomie bolo vždy rovnaké, aj keď som nehrával možno na najvyššej úrovni. Vedel som, že mám na to, aby som mohol hrať na vysokej úrovni. Zaslúžim si, aby som tu bol a dokázal som, že na to mám,“ uzatvoril tvorca hry Interu.

Foto: Vladimír Dorňák