• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S Lučencom prežíva ťažkú nováčikovskú sezónu v Slovenskej basketbalovej lige, na víťazstvo čakajú jeho spoluhráči už 12 stretnutí. Miernou náplasťou pre 23-ročného amerického pivota Dukea Sheltona môže byť fakt, že vo svojom prvom profesionálnom klube patrí nielen k lídrom tímu, ale aj celej súťaže.

„V Lučenci sa mi veľmi páči, fanúšikovia a ľudia sú tam priateľskí a výborní. Je to pre mňa úplne nová skúsenosť, prišiel som sem z malého mesta. Snažím sa učiť miestnemu jazyku. Myslím si, že bolo veľmi dobré, aby som začal svoju profesionálnu kariéru práve v Lučenci. Môžem sa v tomto tíme na ihrisku realizovať bez výraznejšieho tlaku. Ďakujem za túto možnosť,“ nešetril Shelton na úvod chválou na svoje súčasné pôsobisko.

Američan sa na juhu Slovenska rýchlo začlenil do mladého kolektívu. Jedinou miernou starosťou je možno adaptácia na odlišný štýl basketbalu: „Mimo jazyku je najťažšie adaptovať sa na európsky štýl basketbalu. Niektoré pravidlá sú tu odlišné, ale nie až tak. Hrá sa tu však dobrý basketbal, čo si užívam.“

Pri pohľade na čísla je jasné, že Lučencu vyšiel ťah s angažovaním Sheltona. S priemerom 17,8 bodu na zápas mu patrí v lige štvrtá pozícia, v doskokoch je dokonca s priemerom 8,4 doskočených lôpt ešte o dve priečky vyššie. „Cítim, že sa ako basketbalista zlepšujem. Čísla ma až tak nezaujímajú, skôr je dôležitý celkový basketbalový progres. Je dobré, že môžem hrať veľa minút, ale sústredím sa na víťazstvá. Zatiaľ to je v tomto smere ťažké,“ zamyslel sa samotný basketbalista.

Tím trénera Tibora Jányho to veru nemá ľahké, želaný efekt zatiaľ nepriniesli hráčske zmeny, ale ani preobsadenie postu hlavného trénera. Posledné a zároveň zatiaľ jediné víťazstvo v aktuálnej sezóne sa datuje k 7. novembru na palubovke Handlovej. Doma sa ešte dvojbodového zásahu nedočkali. „Musíme sa sústrediť na to, aby sme boli čo najdlhšie koncentrovaní v zápasoch. Treba dbať na detaily. Musíme to chcieť, vyjsť na palubovku a ísť za tým. Vieme, že táto liga je náročná. Nik nám nedá víťazstvo len tak, musíme to dokázať urobiť sami,“ vyhlásil Shelton.

Lučenecký pivot prišiel na Slovensko z druhej divízie americkej univerzitnej súťaže NCAA. Na univerzite Tampa zbieral cenné skúsenosti, ktoré mu napokon otvoril cestu medzi profesionálov. Väčšina mladíkov prichádza z elitnej úrovne, ale Shelton prezradil recept na to, ako sa presadiť, aj keď ste hráčom z nižšej súťaže: „V Tampe som odohral štyri sezóny, počas ktorých tvrdo pracoval na tom, aby som v záverečnom ročníku dosahoval priemer double-double na zápas. Konkurencia v divízii je celkom dobrá, ale tu je každým mužom. V NCAA sú mladíci, medzi profíkmi je to oveľa viac fyzickejšie. Všetko proste záleží od toho, aká ste osobnosť. Divízia nie je rozhodujúca, ale to, kam sa chcete dostať a čo chcete pre to urobiť. Pracoval som tvrdo a som pre túto hru zapálený. Ak toto platí, tak potom nehrá žiadna divízia rolu, ak sa chcete stať profesionálnym basketbalistom. Treba veriť tomuto procesu.“

Foto: Daniel Faix