• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nestáva sa veľmi často, aby niekto z amerických basketbalistov strávil celú svoju doterajšiu profesionálnu kariéru v strednej Európe. Hráč Interu Bratislava Lee Skinner je však takýto prípad, no vôbec mu to nevadí. Pôsobenie v žlto-čiernom drese si totiž užíva, keďže môže konečne bojovať o tie najvyššie méty.

Po pôsobení na univerzite Wofford sa jeho profesionálna cesta začala v rakúskom Welse, ale to bola len krátka zastávka. Dôležitým krokom tak bol príchod do českého Kolína, kde sa postupom času vypracoval na jednu z najväčších hviezd súťaže. „Nemám zatiaľ skúsenosti s inými časťami Európy. V Česku a na Slovensku som zažil len príjemné veci, stretol som príjemných ľudí. Idem deň po dni, vychutnávam si to,“ prezradil na úvod Skinner.

Na európsky štýl basketbalu si zvykol rýchlo, každým rokom rástli dosť výrazne jeho individuálne štatistiky. V poslednej sezóne za Kolín dokonca dosahoval priemer double-double na zápas, v stretnutiach bežne atakoval hranicu 20 bodov a 10 doskokov. „Trochu mi to trvalo, pretože ide o odlišný štýl basketbalu. Ja však hrám so srdcom a veľkým nasadením, preto je jednoduchšie sa prispôsobiť akémukoľvek basketbalovému štýlu. Snažím sa hrať svoju hru, aby som pomohol môjmu tímu k výhre. Hrať správne v každom útoku, to je hlavnou úlohou,“ ozrejmil Skinner detaily zo svojho herného progresu.

Po troch sezónach prišiel u Američana čas na zmenu, záujem o jeho služby prejavil bratislavský Inter. Skinner sa tak prvýkrát v kariére dostal do tímu, ktorý má len tie najvyššie ambície: „Veľmi sa mi páči v Interi. Mám veľmi pekné spomienky na Kolín, ale Inter je o stupeň vyššie z hľadiska profesionalizmu, tímovej chémie a takýchto vecí. Zatiaľ si to tu užívam. Je to dobrý pocit, keď máte šancu získať majstrovský titul. O to bojujete a želáte si, keď ste profesionálnym basketbalistom. Je tu veľmi dobrá súťaž, čo ma teší.“

V bratislavskom celku nie je „mašinou“ na double-double, ale to je samozrejme dané aj tým, že tréner Oliver Vidin preferuje odlišný herný štýl. Zároveň však treba povedať, že aj medzi „žlto-čiernymi“ je jednou z hlavným opôr tímu. Priemerne totiž dosahuje 12,7 bodu, 5,7 doskoku, 1,8 asistencie a 1,1 zisku na zápas. „Tréneri a spoluhráči vkladajú do mňa veľkú dôveru a veria, že si dokážem odviesť svoju robotu a splniť svoje úlohy. Mojou hlavnou úlohou je hrať tvrdo a koncentrovane v každom zápase. Samozrejme hrať aj tak, aby to prinieslo víťazstvá,“ uviedol hráč Interu.

Zaujímavosťou u Skinnera je, že každé leto sa zúčastňuje doma akcie pod názvom „The Basketball Tournament“. Ide o celonárodný turnaj, ktorého víťaz zinkasuje dva milióny dolárov a záverečné stretnutia vysiela športová televízia ESPN. Do súťaže sa zapájajú hráči zo skúsenosťami z NBA, NBA G League, Euroligy a mnohých ďalších nadnárodných líg. V družstve Showtime hrá okrem iného s bývalým hráčom Žiliny a Prievidze Brandonom Holcombom. „Každé leto hrám doma za tento tím, aby som zostal v rytme a pripravený. Je to dobrá skúsenosť a zábava. Stretneme sa, niečo potrénujeme a snažíme sa urobiť šou (poz. Showtime), aby sme vyhrali. Minulý rok sa nám po dlhej dobe podarilo vyhrať zápas, čo je veľký úspech,“ prezradil Skinner.

Vo voľnom čase majú s priateľkou Annou záľubu v cestovaní a v spoznávaní nových miest, ktoré im aj Bratislava prináša: „Nemali sme žiadne problémy, usadili sme sa. Snažíme sa spoznávať mesto vo voľnom čase a tiež starať sa jeden o druhého.“

Foto: Vladimír Dorňák