• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S veľkými očakávaniami vstupovali basketbalisti KB Košice do tohto týždňa. Po trénerskej výmene čakal Richarda Leška krsť ohňom v podobe dvojzápasu proti Leviciam a Prievidzi a jedno bolo jasné. Ak by tieto stretnutia Býci nezvládli, stálo by vedenie klubu pred úlohou hľadať čo najskôr nového kormidelníka. Samotní hráči však vyslali svojimi výkonmi jasný signál – my už svojho trénera máme!

“S Rišom máme veľmi dobrý vzťah. Všetci chceme za neho bojovať a všetci mu kryjeme chrbát. Na ihrisku i v šatni to cítiť,” vyslovil sa veľavravným spôsobom rozohrávač Milan Žiak. “Chalani v šatni sa cítia komfortnejšie, viac bojujeme a hráme tímovejšie v útoku i v obrane. Ak budeme hrať takto, tak môžeme poraziť každého v tejto lige.”

Samotný Leško napriek tomu svoju pozíciu za definitívnu nepovažuje. “Uvidíme ako to pôjde ďalej. Všetko je to stále veľmi čerstvé a podstatné je, aby sa nám darilo i naďalej. Chlapcom môžem len poďakovať, pretože svojim prístupom mi situáciu výrazne uľahčili.”

Po víťazstve o desať bodov v Leviciach porazili Býci majstrovskú Levicu o viac ako solídnych 16 bodov. Po vyrovnanej prvej štvrtine odskočili súperovi ešte do polčasu o trinásť čísel a neskôr už žiadnu dramatizáciu výsledku nepripustili.

“Nebolo to také ľahké ako hovorí skóre. Každé víťazstvo proti Prievidzi sa cení a chlapci podali naozaj super výkon. Vedeli sme, že im chýba rozohrávač do rotácie, no tímy v ich situácii sa často zomknú ešte viac. O to ťažšie sú zápasy proti nim. V plnej hale sme si to všetci užili, ale pred nami je ešte veľa ďalších krokov k nášmu cieľu. Sme prví, ale konkurencia je silná a musíme si vážiť každé víťazstvo,” poznamenal R. Leško. 

Ani podľa Milana Žiaka to nebolo také hladké, ako napovedá konečný výsledok. “Bol to veľmi ťažký zápas a takto unavený som v tejto sezóne ešte asi nebol. O toto víťazstvo sme museli veľmi bojovať a som rád, že sme si vypracovali náskok, ktorý sme si potom dokázali udržať.”

Košický rozohrávač pomohol k triumfu šestnástimi bodmi, šiestimi doskokmi a šiestimi asistenciami. V úvodnej štvrtine sa mu strelecky vôbec nedarilo, no Žiak sa tým nenechal rozhodiť a ovocie sa napokon dostavilo.

“Viem, že keď mi to nepadá, tak musím ostať trpezlivý. Zbytočne netlačiť na pílu. Snažil som sa viac prihrávať a napokon som sa dočkal aj tých bodov,” zamyslel sa Žiak.

Kľúčom k víťazstvu bola dôrazná obrana, ktorá preťažovala oslabenú Prievidzu. Tej chýbali hneď dvaja rozohrávači (zranený Ihring a prepustený Dowell).

“Vedeli sme, že prišli o rozohrávačov a aj preto sme vysunuli hru a snažili sme sa ich unaviť celoplošným tlakom. Myslím si, že sa nám to celkom darilo a potom už asi naozaj boli unavení z našej obrany,” potešil sa Žiak z účinnosti stanovenej taktiky. Aj vďaka nej Býci potvrdili svoju pozíciu na čele tabuľky a udržiavajú si náskok dvoch víťazstiev pred Interom Bratislava. “Vedeli sme, že tieto dva zápasy budú dôležité a som rád, že sme ich zvládli. Ideme však bojovať ďalej. Už v pondelok nás čaká Nitra. Je síce posledná a skúša to s mladými chalanmi, určite však budú bojovať a my musíme podať ďalší zodpovedný výkon.”

Priaznivcom KB Košice pripomíname, že dohrávaný zápas medzi Býkmi a Nitrou je na programe už v pondelok o 18.00 v Angels aréne.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk