• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Do sezóny 2014/15 vstúpil Svit pomerne solídnymi výkonmi a tomu zodpovedajúcimi výsledkami. Niežeby sa mu vyhýbali občasné výpadky, no štvrtá priečka za vedúcim triom Inter, Prievidza a Komárno napovedali, že s „medveďmi“ treba rátať. Lenže prišiel december a s ním výsledková kríza.

Na prelome kalendárnych rokov, presnejšie od 29. novembra do 14. januára, prehral oslabený Svit deväť z desiatich duelov, keď podľahol aj tímom z chvosta tabuľky ako Nitra, Spišská Nová Ves, či Levice. V sobotu však rozstrieľali Levice 108:71 a už dnes od 18.00 môžu potvrdiť, že sa blýska na lepšie časy. Hostia bratislavský Inter. O nedávnej minulosti i blízkej budúcnosti sme sa zhovárali s prvým mužom svitského basketbalu Jánom Drobným, prezidentom Iskry. (Pozn.: Rozhovor sa uskutočnil pred stredajším zápasom Svit – Inter, v ktorom Podtatranci napokon prehrali 77:107)  

Čomu pripisujete nedávnu výsledkovú krízu?

„Pramenila z veľkého množstvá zranení. V krátkom čase sme mali polovicu družstva zranenú alebo dosť vážne chorú. Nemáme taký široký káder, aby sme dokázali nahradiť absenciu piatich až šiestich hráčov.“

V kuloároch sa už šírili aj dohady, či klub nemá finančné problémy, keď prežíva na palubovke také turbulentné obdobie.

„Toto môžem vylúčiť. Kuloárne informácie nepochádzali od nás. Príčinou toho, že hráči neboli na palubovke, boli zdravotné problémy. Nie obyčajné, ale vážne: zranenia kolena, zlomené rebro, zápal okostnice... skrátka vážne veci, ktoré sa nedali predpokladať a ani riešiť zo dňa na deň. Zas nemáme na to, aby sme okamžite dopĺňali káder o nových hráčov.“

V sobotu ste vo víťaznom zápase proti Leviciam predstavili tri nové zahraničné akvizície. Mohli by ste čitateľom priblížiť nedávne zmeny?

„Keď bolo jasné, že niektoré zranenia sú dlhodobejšie, tak sme prikročili k doplneniu kádra. Prišli z môjho pohľadu veľmi zaujímaví hráči a myslím si, že hneď sa to aj prejavilo na našom výkone proti Leviciam. John Petrucelli, hráč na pozície dva, jeden aj tri. V minulej sezóne mal najlepšie čísla spomedzi všetkých hráčov druhej divízie univerzitnej NCAA. Milan Oluič, pivot, ktorý je známy z tohtosezónneho pôsobenia v Leviciach. Je to typ hráča, ktorý nám od začiatku ročníka chýbal. Potom je tu James Crowder na pozíciu tri a štyri. Využili sme skutočnosť, že bol v Ústí nad Labem a mohol okamžite prísť do Svitu. Máme aj Isha Sandersa, ktorý dosiaľ nenastúpil. Je to historicky najlepší strelec svojej univerzity Carson-Newman. V talóne máme ešte pripraveného ďalšieho hráča. Treba spomenúť, že všetci štyria prišli na skúšku, ale pravdepodobne zostanú.“

Spomeňme aj odchody. Nedávno sa pertraktoval odchod kapitána Martinša Berkisa do Banskej Bystrice...

„S Berkisom sme sa dohodli na ukončení spolupráce po vzájomnej dohode. Vzájomná dohoda znamená, že on chcel odísť a aj my sme chceli, aby odišiel. Ukončili sme aj spoluprácu s Carlosom Smithom. Podľa toho, kto zostane, bude zrejme musieť aj niekto odísť, lebo ako som už povedal, nemáme na to, aby sme platili nejaký široký káder.

Spočiatku ste sa držali v závese za vedúcim triom. Potom vás však séria prehier zrazila do stredu tabuľky. S akým umiestnením by ste boli spokojní po základnej časti?

„Je už jasné, že prvých troch v základnej časti nedobehneme a tam už je to potom asi jedno. Budeme sa snažiť vyhrať čo najviac zostávajúcich zápasov. Verím, že sa vrátime medzi ašpirantov na medaily.“

S Interom ste odohrali dosiaľ tri zápasy: dve vyrovnané partie, v jednom prípade ste boli úspešnejší vy, v druhom majster. No naposledy sa na Pasienkoch utŕžili debakel 63:107. Ako bude podľa vás vyzerať štvrté vzájomné meranie síl?

„Na Inter sme prišli vo veľmi oklieštenej zostave. Dnes však čakám veľmi kvalitný zápas a verím, že ho zvládneme. Napriek tomu, že sme klesli v tabuľke na piate miesto, považujem tento duel za šláger kola.“ (Pozn.: tento zápas napokon Svit prehral 77:107)

Článok vyšiel v stredu 21. januára v denníku Šport. Ďakujeme za láskavý súhlas so zverejnením.

 

FOTO: ARCHÍV J. D.