• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Našich basketbalistov čaká po návrate zo Slovinska ďalší náročný zápas. V sobotu sa predstavia v Handlovej na 118. hornonitrianskom derby. Viacerí naši hráči zažijú vôbec po prvýkrát ako „chutí“ pravé banícke derby s jeho tradične skvelou atmosférou. V drese BC však máme aj basketbalistu, ktorý si už vo vzájomných súbojoch Prievidze a Handlovej zahral, no nehájil na palubovke prievidzské farby. Je ním Martin Bilík, ktorý bol v sezóne 2009/2010 hráčom MBK Baník Handlová. S 30-ročným 194 cm vysokým krídelníkom sme sa porozprávali o poslednom odohranom zápase, ale i blížiacom sa súboji s okresným rivalom.

- Vráťme sa ešte na chvíľu k ostatnému zápasu Prievidze. Ako hodnotíš náš výkon v stretnutí v Slovinsku proti Zlatorogu Laško?

"Do Slovinska sme cestovali značne oslabení, súper bol nad naše sily. Pozitívnym faktorom bola príležitosť pre mladých hráčov, ktorý sa predstavili v dobrom svetle."

- Pohľad na štatistiky naznačuje, že streľba BC nebola zlá, no množstvo chýb a strát nás pripravilo o šancu zabojovať o lepší výsledok.

"V prvom rade sme domácich neustrážili v prvom polčase na oblúku, čo spôsobilo, že domáci si vybudovali náskok. Po polčase sme sa dotiahli na dva body, no opäť nám ušli pomocou trojbodovej streľby. Samozrejme, pri snahe o zvrat nám nepomáhalo množstvo strát. Niektoré boli úplne zbytočné, takisto aj úmyselné fauly, ktoré súper potrestal."

- Domáci strelili viac ako polovicu bodov spoza trojkového oblúka, keď nám nasúkali 17 trojok. Zaskočili vás tým?

"Nemyslím si, že by nás zaskočili. Strieľali však s veľkou úspešnosťou, čoho výsledkom bolo 51 inkasovaných bodov z trojkových striel."

- Poďme k najbližšiemu súperovi – k Handlovej. V sezóne 2009/2010 si ako hráč MBK odohral niekoľko hornonitrianskych derby zápasov. Ako si ich vnímal? Bolo to pre teba niečo viac ako iné ligové zápasy?

"Neprežíval som ich nejako špeciálne. Bral som ich normálne ako každý iný zápas. Snažil som sa však užiť si skvelú atmosféru, ktorú tieto súboje ponúkajú."

- Toho bude pre teba prvé hornonitrianske derby v Slovenskej basketbalovej lige, v ktorom budeš mať na sebe ten správny dres...

"Bude to prvýkrát, čo budem hrať derby za Prievidzu. Veľmi sa na to teším a verím, že bude opäť skvelá atmosféra, o ktorú sa postarajú oba fanúšikovské tábory, ako aj hráči oboch tímov."

- Očakávaš vyrovnaný súboj? Čo v ňom podľa teba rozhodne o víťazovi?

"Derby je vždy nevyspytateľné a väčšinou vyrovnané. Som presvedčený, že podáme taký výkon, ktorý nám zabezpečí víťazstvo. Rozhodne väčšia bojovnosť a väčšie chcenie zvíťaziť."

- Akými slovami by si pozval prievidzských priaznivcov na derby do Handlovej?

"Uvedomujeme si, že naše výkony momentálne nie sú ideálne, pracujeme však každý deň na zlepšení herného prejavu, aby sme potešili všetkých našich fanúšikov. Jednoznačne potrebujeme cítiť vašu energiu, preto by sme boli veľmi radi, ak by ste nás prišli podporiť a spolu sme si odniesli z Handlovej víťazstvo."

Autor a zdroj: pdbasket.com

Foto: Samuel Alexander Petráš