• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už druhý zápas odohrali basketbalisti PP & TV Raj Žilina bez amerických legionárov, ktorí sa museli predčasne porúčať domov pre chýbajúce administratívne papiere. Viac svetla do aktuálnej situácie priniesol generálny manažér Ondrej Šoška.

Informácia o predčasnom konci trojice Brandon Conley, Brandon Holcomb a Walter Wright zaskočila väčšinu basketbalovej verejnosti. Američania totiž patrili nielen k oporám tímu, ale z hľadiska štatistík aj k ligovým lídrom. S ich odchodom totiž odišlo priemerne 51 z celkových 80 dosiahnutých bodov na zápas. „Táto situácia nás zaskočila. Je to škoda, lebo neprišli papiere z USA a všetci traja museli ísť domov. Mrzí nás to hlavne kvôli tomu, že sme to dobre naštartovali, ľudia chodili a bavilo ich to. Boli dobré zápasy, niektoré s našim víťazným koncom. Teraz je to trochu horšie,“ rozhovoril sa Šoška.

V basketbalovom prostredí prebehlo viacero informácií o ich konci, respektíve pokračovaní. Podľa slov generálneho manažéra Žiliny sú však aj naďalej súčasťou tímu: „Čakáme teraz na to, ako si oni sami vybavia doma papiere. Po právnickej stránke im s tým pomáhame. Zatiaľ však nie je isté, či sa k nám vrátia. Záujem z našej strany je, aby sa vrátili. Majú totiž s nami platné kontrakty. Ak sa to nepodarí vybaviť, budeme nútení hľadať iné možnosti.“

Vedenie klubu už začalo pracovať na alternatívach, v pondelok by sa mohol pripojiť k tímu 23-ročný Američan Bobby Brown. Túto informáciu potvrdil aj Šoška: „Momentálne doťahujeme príchod nového Američana do nášho tímu. Mal by to byť Bobby Brown, ktorý by mal hrať na pozícii tri/štyri. Je to teraz tak, že nevieme koľko z nich sa nám vráti, tak to musíme riešiť.“

Nečakaný odchod americkej trojice sa samozrejme podpísal aj na výsledkoch nováčika. Hneď v úvodnom stretnutí bez nich schytali od Prievidze prehru o 61 bodov (56:117). V druhom zápase to bol zo strany zverencov trénera Maroša Moravčíka oveľa lepší výkon, s úradujúcom majstrom prehrali 77:106. „Je lepšie, že sa to stalo teraz, pretože stále je priestor na riešenie a zásahy do tímu. Mňa teší, že hrajú naši odchovanci a Slováci. Všetci dostávajú veľkú minutáž. Je to pre nich ťažké, hrali proti Prievidzi a Interu. Je to pre nich veľká škola, skok z juniorského tímu je veľmi veľký. O rok alebo dva však počítame, že by sa z nich mali stať nosní hráči. To, že vznikla táto situácia, nám však teraz nevadí. Naši hráči získajú prax a aspoň zistia, čo je to najvyššia súťaž,“ našiel Šoška pozitíva na aktuálnej situácii.

Tabuľkovo sa zatiaľ nováčik nemusí strachovať, v boji o play off zostáva. Aktuálne je na ôsmom mieste s bilanciou štyroch víťazstiev a jedenástich prehier. Rovnako je na tom aj Karlovka a Handlová. Práve súboje tieto trojice môžu najviac prehovoriť do boja o miestenku vo vyraďovacej časti. „Musíme byť pripravení hlavne na zápasy s tými tímami, ktoré sú tabuľkovo na našej úrovni. Proti ním potrebujeme vyhrávať,“ dodal na záver generálny manažér Žiliny.

Foto: Jakub Ruman