• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Má ešte len 26 rokov, no už absolvoval vo svojej rodnej krajine vojenskú službu, hral v kanadskom univerzitnom systéme a v Lučenci museli bojovať o svoje miesto na súpiske. Izraelský rozohrávač Mor Menashe prináša pohľad na svoj zaujímavý basketbalový osud.

S profesionálnym basketbalom začínal v Izraeli, za tri roky vystriedal štyri tímy – Hapoel Yokneam/Megido, Elitzur Ramla, Maccabi Kiryat Bialik a Maccabi Carmiel. Potom sa zrodilo rozhodnutie odísť na univerzitu v Kanade. „Pred odchodom do Kanady som hral profesionálne tri roky u nás doma v Izraeli. V Amerike majú odlišné pravidlá, nemohol by som tam hrať. Rozhodol som sa tak pre Kanadu. Po mojej povinnej trojročnej vojenskej službe, ktorá bola veľmi náročná, som mal chuť opustiť krajinu, vidieť odlišný basketbal, získať vzdelanie a tiež trochu cestovať. Myslím si, že Kanada bola v tom momente ideálnym miestom na to. Videl som tam perspektívu v basketbale, chcel som získať titul. Užil som si to naplno,“ začína Menashe rozprávanie o svojej basketbalovej kariére.

Po sezóne 2013/2014 sa tak rozhodol pre zmenu, na štyri roky sa rozhodol hájiť farby univerzity Lakehead. V ich drese sa vypracoval na stabilného člena základnej zostavy, čo aj dokazoval prostredníctvom štatistík. „Bola to dobrá skúsenosť, je to veľmi podobné Lučencu, keďže to tiež bolo malé mesto, skôr rodinne orientované. Fanúšikovia žijú s klubom, čo môžete cítiť na zápasoch. Takýto druh života sa mi pozdáva, tiež klubov a miesta,“ zamyslel sa rozohrávač Lučenca.

O americkom basketbale má už aj bežný basketbalový fanúšik dostatok informácií, no Kanada je stále veľkou neznámou, aj keď v poslednom čase tam basketbal zažíva boom. Viac detailov zo súťaže a systému poodhalil Menashe: „Bol to zaujímavý systém, hralo sa v piatky a soboty. Na zápasy sa vonku sa lietalo, všetko bolo veľmi organizované. Po basketbalovej stránke bolo v Kanade mnoho talentovaných hráčov, je to však veľmi odlišné od Izraela, respektíve Európy. Prinieslo mi to trochu iný pohľad na basketbal, konfrontoval som sa s odlišnými štýlmi, systémami. Súťaže sa zúčastňuje približne 70 – 80 tímov, keďže Kanada je veľkou krajinou. Nehráte proti všetkým tímom, je to rozdelené do konferencií. Niekoľko hráčov hrá teraz aj na Slovensku. Dá sa odtade dostať do Európy, niektorí hrajú dokonca v NBA G League. Kanadská univerzitná liga nie je veľmi známa, keďže sa tak nevysiela ako americká NCAA, ale liga je veľmi dobrá a kanadský basketbal výrazne napreduje. Viacerí basketbalisti sa vyšvihli nahor, čo hovorí niečo o úrovni súťaže.“

Po absolvovaní univerzity prichádza pre mnohých tá najťažšia časť – nájdenie ideálneho klubu. Pre Izraelčana sa otvorila cesta na Slovensku: „Myslel som, že pôjdem späť do Izraela. Bol som však šťastný, že môžem hrať vonku a cestovať vďaka basketbalu. Vnímam to ako skvelú príležitosť. Nečakal som, že zakotvím na Slovensku v Lučenci, som však za to rád.“ U nováčika si však miesto na súpiske musel tvrdo vybojovať, najskôr bol totiž v Lučenci na skúške. Výkonmi v prípravných zápasov však vedenie klubu zaujal natoľko, aby dostal ponuku na kontrakt. „Myslím si, že je to náročnejšie, ako keď máte rovno kontrakt. Cítite na sebe väčší tlak, musíte sa ukázať, aby ste uspeli. Tréner a vedenie klubu však videli vo mne potenciál, preto ma potešilo, keď ma informovali, že si ma nechajú. Bola to veľká úľava, nik totiž nechce cestovať a bojovať o miesto na súpiske. Je to stresujúce a náročné,“ hovorí Menashe o skúške.

S SBL-kou sa pomaly zžíva, v šiestich zápasoch zaznamenal priemerne 5,8 bodu, 1,0 doskoku a 1,8 asistencie. „Veľa sa učiť, porozumieť súťaži, ako funguje. Musíme sa na to adaptovať, keďže v Kanade to bolo odlišné. Tu je iné tempo hry, basketbalové štýly a podobne. Chcem pomáhať na oboch stranách palubovky. Dúfam, že sa mi podarí s Lučencom získať čo najviac víťazstiev,“ prezradil 26-ročný basketbalista o svojich cieľoch v sezóne.

Je šanca, že sa ešte niekedy vrátiť hrať basketbal do svojej rodnej krajiny? „Vždy rozmýšľam nad Izraelom, mám to tam rád. Domáci hráči to tam však majú ťažké, pretože do ligy prichádza veľmi veľa zahraničných basketbalistov. Rád by som tam v budúcnosti hral, ale užívam si, kde som teraz,“ odpovedal na záver Menashe.

Foto: Lukáš Droppan