• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tím PP & TV RAJ Žilina prechádza v aktuálnej sezóne Slovenskej basketbalovej ligy úspešnými, ale aj náročnejšími obdobiami. Po výbornej prvej polovici sezóny, kedy bola žilinská palubovka takmer nedobytná, pričom uspieť sa nepodarilo ani najvážnejším adeptom na titul, prišli horšie výsledky. V súčasnosti patrí Žilinčanom stále piate miesto, no boj o udržanie tejto pozície bude ešte náročný. Na aktuálnu situáciu reagoval tréner Ivan Kurilla.

- Na konci minulého kalendárneho roka vás mnohí pasovali za „čierneho koňa“ súťaže a najpríjemnejšie prekvapenie SBL. Ako vnímate situáciu v novom kalendárnom roku?

"Do decembrového zápasu s Prievidzou dva dni pred Silvestrovom sme nastupovali, ako sa hovorí, v plnej zostave. Dovtedy nás obchádzali zranenia a zápasy sme odohrali v kompletnom zložení. Treba si uvedomiť, že náš tím nedisponuje tak širokou a kvalitnou lavičkou a ani skúsenosťou v porovnaní s poprednými družstvami SBL. Druha podstatná vec je, že tímy vyzerajú inak na začiatku sezóny a inak po skončení prestupového obdobia. Každý, kto sleduje SBL, vidí pohyby v kádroch, respektíve rozdiely v doplnení súpisiek o ďalších hráčoch. Je rozdiel, či sa posilníte o jedného či dvoch kľúčových hráčov alebo riešite iba náhrady v kádri za odchody z objektívnych príčin. My sme už vo víťaznom zápase s Prievidzou nemohli počítať so Stanojevičom. Hrali sme len s dvomi podkošovými hráčmi Mereššom a Dicksonom, ktorí sú navyše typovo vhodní skôr na pozíciu štyri ako päť. Aj napriek tomuto oslabeniu sme dokázali poraziť silnú Prievidzu, ktorá hrala u nás v plnom zložení!"

- Na rozdiel od iných tímov sa dá povedať, že v Žiline išlo skôr o výmeny hráčov, než o posilňovanie v pravom slova zmysle...

"Áno, v tíme sme spravili len výmeny. Djordjevič prišiel namiesto Blagojeviča a Karalič vymenil Stanojeviča. Čiže naša súpiska zostala na štyroch zahraničných hráčoch, rovnako ako tomu bolo na začiatku sezóny."

- Napriek tomu ste tímom, ktorý dokázal v tejto sezóne aspoň raz poraziť všetkých konkurentov v lige. Ako vnímate tento fakt?

"Veľmi nás teší, že sme zvíťazili nad lídrom súťaže Interom Bratislava, úradujúcim majstrom a víťazom Slovenského pohára Levicami, ale rovnako aj na cenné víťazstvo na horúcej komárňanskej pôde. Napriek tomu, že všetci v klube robíme pre dobré výsledky maximum, na to, aby sme špičkové tímy porážali pravidelne, sme zatiaľ nedozreli ani skúsenosťami a ani finančným rozpočtom. Našou prvoradou snahou, na ktorej pracujeme deň čo deň, je, aby sme sa aj v terajšej zostave vedeli postaviť popredným tímom, súperiť s nimi a zbierať cenne skúsenosti. Každý jeden zápas je totiž pre nás veľkou školou."

- Sobotný zápas s Handlovou bol pre diváka zaujímavý, ale pre vás skončil tesnou prehrou. Ako ste ho videli vy?

"Odohrali sme kvalitný zápas. Súper mal výraznú druhú štvrtinu, my tretiu a vo štvrtej štvrtine sme zápas v jednej chvíli dokonca otočili. Vyrovnaný duel rozhodli v prospech Handlovej v závere trojky Čekovského a Tresača. Kto videl zápas naživo, či už v hale alebo na internete, musí uznať, že nehráme v nejakej kríze, ale že sme reálne bojovali o víťazstvo proti súperovi, ktorý sa netají ambíciou stúpania v tabuľke. Málokto pritom vedel, že pre zdravotné problémy nemohol celý týždeň trénovať náš prvý rozohrávač Oliver Tot, ktorý aj na zápas nastúpil so sebazaprením, aby pomohol kolektívu. Preto sme na rozohrávke začínali s Jacksonom. Sú to pre nás veľmi citlivé situácie, s ktorými sa musíme vyrovnať. Vyhovárať sa však nechceme. Zápas sa rozhodol napokon až na konci a tentoraz sa výhra priklonila na stranu súpera. Taký je šport, my ideme bojovať ďalej."

Zdroj: bkzilina.sk, Foto: Jakub Ruman