• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V predchádzajúcom ročníku nevzbudzoval srbský krídelník Nemanja Barač prílišnú pozornosť, ale svojimi výkonmi v drese Interu Bratislava patril ku kľúčovým osobnostiam na ceste za majstrovským titulom. Žlto-čierny dres oblieka aj v aktuálnom ročníku Eurovia SBL, jeho herný progres je pod taktovkou trénera Olivera Vidina viditeľný už od úvodného kola.

Dvadsaťsedemročný Barač sa dočkal s Interom svojho druhého majstrovského titulu v kariére, okrem toho ho označil špecializovaný portál eurobasket.com za najlepšieho obrancu sezóny 2016/2017. Preto bolo príjemným prekvapením a správnym rozhodnutím, keď si jeho služby dokázal klub z Pasienkov udržať. Srbský basketbalista začal splácať dôveru už v prvom súťažnom zápase proti Prievidzi, keď zaznamenal 21 bodov, šesť doskokov, tri asistencie a dva zisky, čím si vyslúžil ocenenie „Osobnosť kola“. „Je obrovským prínosom pre tím. V predchádzajúcej sezóne nehral na Slovenskom pohári, a aj preto sa nám nedarilo tak, ako by sme chceli. Bez neho je to iné. Bol desať dní na dovolenke, inak na sebe pracoval počas celého leta. Mal dvojfázové tréningy, kondičnú prípravu, každý deň strieľal. Takto trénoval, to viem aj preto, že Nemanja je z Belehradu a často sme spolu telefonovali. Ten, čo pracuje na sebe, nemôže byť neúspešný,“ pochválil herný progres svojho zverenca tréner Interu.   

Barač zostáva aj v druhom roku na Pasienkoch členom základnej päťky, jeho herný progres sa už odrazil aj na číslach. Po troch kolách má priemer 13,7 bodu, 5,7 doskoku, 2,7 asistencie a 1,7 zisku na stretnutie. Aj jeho zásluhou zostáva Inter jediným nezdolaným tímom v súťaži. „Niektorí hovoria, že som motorom tímu. Chcem vynikať v obrane aj v útoku. Snažím sa byť komplexným hráčom. Počas leta som pracoval na všetkom, najviac som sa zaoberal tréningom trojkovej streľby. Mal som len desať dní voľna. Naozaj som sa svedomito pripravoval na novú sezónu. Vždy však môžem podať lepší výkon. Keď stratím v zápase loptu, rozmýšľam tak, aby som to vylepšil a vyvaroval sa chyby. Je mi jasné, že zlepšovať sa môže hráč neustále. V Interi som preto, lebo mám rád ľudí, ktorí sú v klube. Majiteľov, manažérov, trénerov, spoluhráčov, všetkých, s ktorými prichádzam do styku. Máme v tíme dobré vzťahy. Myslel som si, že budeme hrať aj európsku súťaž. Nehráme ju, snáď sa to podarí v budúcej sezóne. V Bratislave som šťastný,“ vyjadril sa basketbalista Interu k svojej forme a zotrvaniu v klube.

Vidin sa dokonca nebál prirovnať basketbalové kvality Barača k hráčovi Crvenej Zvezdy Belehrad a srbskému reprezentantovi Brankovi Lazičovi: „Je to podobný typ ako Branko Lazič, vynikajúci obranca. Vyhlásili ho za najlepšieho obrancu Euroligy. Mal som ho aj v reprezentácii a viem, že ich štýl hry je veľmi podobný. Podľa mňa je Barač lepší v útoku ako Lazič. Mal však menej šťastia, tak sa nedostal do kvalitnejšej ligy. Pre mňa je v Eurovia SBL suverénne najlepší obranca. Aj v útoku na sebe pracuje, vylepšil streľbu a podľa mňa sa bude ešte zlepšovať. Pomôže mu aj to, že môže hrať s Rančíkom a Vlahovičom. Uvidíme, či zostane v našej lige, bude ťažké ho udržať.“

Foto: Vladimír Dorňák