• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ukončenie čakania na víťazstvo a zároveň odlepenie sa z posledného miesta tabuľky. Tréner Handlovej Krunoslav Krajnovič dokázal nájsť aj napriek zdravotným problémom v tíme správny recept na zisk dvoch bodov do tabuľky. Podarilo sa im to proti Komárnu, ktoré zdolali v siedmom kole Eurovia SBL 92:75.

Po dvoch ťažkých prehrách (53:104 proti Interu a 72:102 so Svitom) to bol v sobotu úplne odlišný „Baník“, na aký boli doteraz priaznivci Handlovej zvyknutí. Zatiaľ totiž platí formulka, že ak dá Handlová viac ako 79 bodov, tak získa víťazstvo. „Konečne sme hrali agresívnejšie v obrane, boli sme zodpovednejší a dodržiavali sme to, čo máme robiť. Potom sa nám darilo aj v útoku, lebo podľa mňa sa sebavedomie získava najmä obranou. Mali sme dobré percentá v úspešnosti streľby. Podstatnou vecou bolo aj nasadenie, agresívna hra, bojovnosť. To bol najväčší rozdiel medzi zápasom proti Svitu a proti Komárnu,“ ohliadol sa za sobotňajším duelom tréner Handlovej Krunoslav Krajnovič.

Jeho zverenci mali zápas s Komárnom rozohraný dobre, po polčase viedli o jedenásť bodov (39:28), ale v tretej štvrtine dovolili vicemajstrovi prinavrátiť nádej na triumf. Lenže potom prišla záverečná desaťminútovka, v ktorej zaznamenali až 38 bodov a ukončili sériu štyroch prehier v rade. „Ukázali sme dobrú fyzickú kondíciu. Je to dobrý signál, že naša letná príprava bola kvalitná. Predchádzajúce prehry boli spôsobené aj zlým mentálnym nastavením, chlapci si po prvých prehrách neverili. Je jasné, že o fyzickej kondícii to nebolo. Skôr to bolo o psychike. Vyrozprávali sme si to, verím, že už to bude len lepšie. Receptom je tvrdá práca. Už počas týždňa som cítil, že robíme zodpovedne. Aj preto som veril, že to môže vyjsť. Lavička žila so zápasom, aj atmosféra v šatni bola oveľa lepšia. Verím, že to bude tak pokračovať,“ uviedol chorvátsky kormidelník.

Aktuálny vicemajster zatiaľ „rozdáva“ vonku body ako na bežiacom páse, Handlová je už tretím tímom, s ktorým v tejto sezóne prehrala. Pri pohľade na ambície Komárna, tak má pre Krajnoviča toto víťazstvo veľkú dôležitosť: „Znamená to veľa. Odohrali sme najlepší zápas sezóny. Boli sme disciplinovaní, koncentrovaní. V zápase sme robili to, na čom sme sa dohodli. Treba spomenúť aj to, že sme neboli v optimálnom zdravotnom stave. V sezóne sme zatiaľ odohrali v kompletnom zložení len jeden zápas. Tímovo sme však stretnutie proti Komárnu zvládli. Možno to bolo aj preto, že sme veľa analyzovali, rozprávali sme sa v tomto týždni. Mohol by to byť dobrý signál do budúcnosti. Vidíme, že určite máme na lepšie umiestnenie akým je priebežné deviate miesto, na ktorom sme v tejto chvíli.“

Výhra nad „obuvníkmi“ by mohla naštartovať Handlovú k lepším výsledkom, aké doteraz dosiahla. „Ak budeme hrať tak, ako proti Komárnu, keď na ihrisku necháme všetko, tak sa o naše výsledky nebudeme musieť obávať. Dúfam, že v budúcnosti bude podobných zápasov čo najviac,“ vyhlásil Krajnovič.

Jediné, čo trénera Handlovčanov mrzelo, bol fakt, že na domácom stretnutí chýbal tradičný fanklub: „Až po stretnutí som si všimol, že na súboji neboli. Počas zápasu som bol koncentrovaný na vedenie tímu, takže som ani nevedel, že tam nie sú. Je mi ľúto, že neprišli, lebo fanklub má stáť za družstvom aj keď sa nedarí. Nikomu sa v živote nedarí po celý čas. Raz si hore, raz si dole. Myslím si, že hráči si zaslúžia podporu aj v horších časoch.“

Foto: Peter Jesenský, Vladimír Dorňák