• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po niekoľkých rokoch mala najvyššia mužská basketbalová súťaž opäť desať účastníkov. S novým ročníkom a vynovenou ligou prišiel aj nový tím, VŠEMvs Karlovka Bratislava.

Filozofiou nováčika ligy je hrať čisto iba so slovenskými hráčmi a pred samotným začiatkom súťaže sa hrdo prezentoval myšlienkou dať šancu prioritne mladým basketbalistom, ktorí už predtým pôsobili v Karlovke, a takisto aj hráčom z bratislavských vysokých škôl. „Naším cieľom je postupne vybudovať konkurencieschopný vysokoškolský tím,  ktorý si vydobyje svoje miesto na extraligovej mape, a to čisto zo slovenských hráčov,“ uviedol šéftréner František Kubala v tlačovej správe Karlovky ešte v letných mesiacoch.

Premiérový ročník má nováčik súťaže za sebou, a veru sa nemá za čo hanbiť. Partia mladých slovenských basketbalistov sa prebojovala do najlepšej osmičky Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy a umiestnila sa na šiestej priečke, keď z 39 zápasov, vrátane základnej časti a štvrťfinále, zvíťazila v pätnástich. „Túto sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Nikto nečakal, že môžeme hrať o stred tabuľky. My sme maximálne spokojní. Myslím si, že 15 víťazstiev je skvelá bilancia,“ hodnotí sezónu hlavný tréner Milan Černický.

Už niekoľko sezón bývajú lídrami v každom mužstve prevažne legionári, ktorí na Slovensko prichádzajú či už z Balkánu, Ameriky alebo iných krajín. V zápase môže za každé družstvo nastúpiť maximálne sedem zahraničných hráčov, a práve Karlovka sa ako jediná rozhodla túto možnosť nevyužiť. „Taká je filozofia klubu – žiadny zahraničný hráč. My sme tiež boli zvedaví, ako to dopadne. Trošku sme si aj verili, respektíve sme boli v očakávaní, že ten hlad po basketbale bude u našich hráčov veľký. A to sa aj prejavilo. Veľmi chceli víťaziť, konfrontovať sa so zahraničnými hráčmi a chceli hrať slovenskú extraligu,“ hovorí Milan Černický. Kto bol však podľa hlavného trénera lídrom družstva? „Nakoľko sme mladé mužstvo, tak sa to striedalo. Pod košom podával stabilné výkony Lukáš Hoferica. Na obvode sa to striedalo, raz podal lepší výkon jeden, raz druhý. Hlavná bola tímovosť, nakoľko u nás fungovala aj nejaká tá chémia.“

Ako sme už spomínali, Bratislavčania sa počas tejto sezóny tešili z víťazstva až 15 krát. Deväťkrát zvíťazili doma a šesťkrát si dva body vybojovali na súperovej palubovke. „Výhry v Handlovej, Leviciach alebo vo Svite boli pre nás také menšie šoky. Čo mi však utkvelo v pamäti bol zápas, keď sme sa vyrovnali jednému z tímov prvej trojky a boli celkom blízko k víťazstvu, čiže domáci zápas s Prievidzou,“ spomína na najväčšie úspechy nováčika tréner.

Karlovka mala slušné šance na umiestnenie sa pred play-off na piatom mieste, o ktoré bojovala spoločne so Svitom a Banskou Bystricou. Do štvrťfinále však napokon postúpila zo šiesteho miesta, a natrafila tak na svojho mestského konkurenta – BK Inter Incheba Bratislava. Bratislavské derby, ktoré malo v tomto zložení svoju premiéru až v tejto sezóne, sme tak počas šiestich mesiacov mali možnosť sledovať dovedna osemkrát. Okrem štyroch stretnutí v základnej časti a troch vo štvrťfinále, sa bratislavské družstvá stretli aj vo štvrťfinále Budiš Slovenského pohára. Tak ako v predchádzajúcich zápasoch, ani v play-off sa basketbalistom Karlovky nepodarilo nad Interom zvíťaziť. „Myslím si, že prvý zápas bol ešte celkom v poriadku. Nebol tam až taký veľký rozdiel, chceli sme hrať hlavne agresívne a tvrdo, aby sme im boli vyrovnaným súperom. Oni však boli veľmi efektívni a my sme nedávali koše z voľných pozícií. V tom poslednom zápase som už dal šancu zahrať si všetkým hráčom, aby si vychutnali tú atmosféru play-off.“

Sezóna sa pre nováčika za stavu 0:3 na zápasy skončila 14. marca a my môžeme povedať, že aj napriek tomu, že zverenci Milana Černického nepostúpili do semifinále, premiéra v najvyššej mužskej súťaži sa im vydarila. Málokto totiž pred samotným začiatkom súťaže predpokladal, že by Karlovka postúpila do play-off, nie to ešte, že by sa umiestnila na výbornom šiestom mieste. A podarilo sa jej aj čosi v slovenskom športe nevídané: ako klub z hlavného mesta si pre sympatickú filozofiu získala priazeň fanúšikov naprieč Slovenskom.  

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK