Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

V lete zamieril k nováčikovi zo Žiliny s vidinou priestoru na palubovke. Ten napokon aj dostal, ako člen základnej zostavy si Roman Skvašik začína budovať meno v Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy.

Bývalý reprezentant Slovenska do 20 rokov strávil väčšinu svojej basketbalovej kariéry v pozícii striedajúceho hráča. Prvá výraznejšia šanca prišla až v predchádzajúcom ročníku, keď počas rozbehnutej súťaže zamieril k trápiacej sa Nitre. Tam prvýkrát naznačil svoje možnosti, v desiatich zápasoch mal priemerne na svojom konte 6,4 bodu a 1,7 doskoku. „Pôsobenie v Nitre mi pomohlo. 'Mexo' mi dal priestor po tom, čo som sezónu a pol odsedel vo Svite. Nadobudol som prvé hráčske sebavedomie, čo mi hlavne chýbalo. Som si istý, že som oproti predchádzajúcej sezóne ukázal a urobil progres,“ uviedol na úvod Skvašik.

Krátka zastávka v Nitre mu otvorila počas leta ďalšie možnosti, nakoniec sa 21-ročný krídelník rozhodol hrať v drese nováčika aktuálneho ročníka Eurovia SBL - PP & TV Raj Žilina. Pod vedením trénera Maroša Moravčíka sa z neho stal člen základnej päťky, po 12 odohraných dueloch má zatiaľ na konte priemerne 6,1 bodu a 1,6 doskoku. „Je to pozícia, na ktorú nie som zvyknutý, ale snažím sa ju zvládať tak, že do každého zápasu idem na sto percent. Pri pohľade na štatistiky je síce vidieť, že mám kolísavé výkony, ale pracujem na tom, aby bol každý zápas lepší a lepší. Raz tá šanca musela prísť. Trochu vypočítavo som išiel preto aj do Žiliny. Mal som aj ponuky z iných klubov, ale pozeral som sa hlavne na minutáž. Preto som sa napokon rozhodol prísť aj sem. Som spokojný so svojou pozíciou v tíme, aj keď nie sme teraz spokojní s výsledkami z predchádzajúcich zápasov,“ zhodnotil svoj doterajšie pôsobenie krídelník Žiliny.

Vyššia minutáž v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi tiež odhaľuje veci, na ktorých Skvašik musí ešte popracovať. Strelecky sa jeho úspešnosť za dva body pohybuje okolo 38%, za tri body je to len o jedno percento horšia úspešnosť. Aj z tohto pohľadu vníma pozitívne fakt, že teraz je na takmer čisto slovenskom kádri oveľa väčšia zodpovednosť. „Musím makať na tých veciach, ktoré vidím v zápase. Nedostatky je počas sezóny ťažko odstrániť, skôr sa budem musieť počas letnej prípravy o to tvrdšie pripravovať. Pre nás je to len plus, pretože každá minúta a sekunda pre mladého hráča je dobrou školou,“ myslí si Skvašik.

Žilinský mladík má vo svojich cieľoch v kariére jasno: „Mám najvyššie ambície, každý hráč by ich mal mať. Chcel by som sa presadiť v Eurovia SBL, skúsiť zahraničie a dostať sa do reprezentácie.“  Teraz však musí sledovať počínanie svojich spoluhráčov len z lavičky, od stretnutia proti Interu laboruje s drobným zranením.

Foto: Jakub Ruman