• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aktuálne výsledky basketbalistov BK 04 AC LB Spišská Nová Ves nemôžu tešiť asi žiadneho fanúšika, mladý tím okolo trénera Ericha Korfantu prehral po dobrom vstupe do sezóny už trinásť zápasov v rade. Pozitívom sú môžu byť výkony ich pivota Michela-Ofika Nzegeho.

Dvadsaťpäťročný švajčiarsky basketbalista sa okamžite etabloval medzi „Novovešťanmi“ a v lige si hneď od úvodu vybudoval dobré meno. V družstve zastúpil z pohľadu produkcie dlhodobo zraneného pivota Viktora Juríčka. Nzege sa pripojil k tímu len na konci októbra, po desiatich zápasoch má vynikajúci priemer 20,3 bodu (4. miesto v lige), 9,6 doskoku (4. miesto v lige), 1,0 asistencie a 1,1 zisku na duel. „V každom tíme, do ktorého prichádzam, sa snažím byť čo najviac efektívny a nápomocný pre družstvo. Ak odo mňa tréner chce, aby som podporoval hráčov, tak to robím. Ak chce odo mňa, aby som bol najlepší v doskokoch, tak sa snažím aj o to. Tu je mojou zodpovednosťou dávať čo najviac bodov a získavať čo najviac doskokov. Teší ma to,“ uviedol na úvod hráč Spišskej Novej Vsi.

Aj keď sú jeho výkony na vysokej úrovni, tak spolu so spoluhráčmi mu stále uniká vytúžený triumf. Vo veľkej miere môže za to početná maródka, ktorá stále neopúšťa Spišiakov. Dlhodobo v zápasoch absentuje Juríček a Marshall, zranenia neobišli ani Bennetta, Bulatoviča či Majerčáka. Nedávno sa pri tom museli rozlúčiť so službami rozohrávača Michaela L'Africaina. „Je to náročné, keďže nevyhrávame. Pracujeme však tvrdo na každom tréningu a zápase. Sme veľmi mladé družstvo, stále nám v porovnaní s ostatnými tímami v lige chýbajú skúsenosti. Mrzieť nás môžu hlavne zápasy proti Handlovej a Žiline, ktoré sme viedli po polčase, ale nakoniec sme ich prehrali. Jednou zo slabín nášho tímu tiež je, že začiatky zápasov nemáme také presvedčivé. Bojovať začneme až v druhom polčase, ale to je už väčšinou neskoro. Do každého zápasu proste musíme ísť hladní po víťazstve a držať si čo najdlhšie vedenie, ak ho máme. Tím je talentovaný, je to len otázka času, kedy prídu aj víťazstvá,“ prezradil Nzege svoj pohľad na vec.

Jeho aktuálna sezóna však mohla mať úplne iné smerovanie, Švajčiar ju totiž začínal vo Veľkej Británii, kde sa dohodol na kontrakte s tímom Leeds Force. Napokon však nastúpil len do troch zápasov. K jeho príchodu na Slovensko prispel aj jeho krajan a hráč Handlovej Jeremy Landenbergue. „Najvyššia súťaž vo Veľkej Británii bola veľmi dobrá. Bola na mne veľká zodpovednosť, ale celkovo klub nefungoval tak, ako som si predstavoval. Bolo najlepšie sa posunúť inde, Spišská Nová Ves spĺňala v tomto smere tieto parametre. S Jeremym sme veľkí kamaráti. Často spolu hovoríme a pomáhame si navzájom. Pred mojim príchodom som práve jeho kontaktoval, aby mi dal informácie o lige a tiež o tom, ako to tu chodí. Som mu za to veľmi vďačný. Na Slovensku sa mi zatiaľ veľmi páči. Ochutnal som už viaceré tradičné jedlá, snažím sa zžiť s miestnou kultúrou,“ povedal švajčiarsky pivot.

S európskym basketbalom sa Nzege skamarátil veľmi rýchlo, výrazne mu v tomto smere dopomohlo pôsobenie v reprezentácii Švajčiarska. „Sedem rokov som hral v USA, hra tam bola úplne odlišná. Počas leta som však hral vo Švajčiarsku s reprezentáciou, takže som mal možnosť učiť sa európskemu basketbalu. Nečakal som, že sa tak rýchlo adaptujem na európsky štýl hry. Rád sa učím, preto mi to asi tak rýchlo trvalo (úsmev),“ vyjadril sa Nzege.

Spolu s Adamom Antonim budú mať Spišiaci na Eurovia SBL All Star Game až dvojnásobné zastúpenie. Nzegeho potešila nominácia od Radoslava Rančíka: „Úprimne, nominácia na All Stars zápas ma prekvapila. Každý sleduje NBA, kde sa tejto pocty nedostáva hráčom, čo síce dávajú mnoho bodov, ale sú v tímoch, ktoré nevyhrávajú. Tento tím tiež nevyhral mnoho zápasov, preto som to ani nečakal. To, že si ma vyhral Radoslav Rančík, znamená pre mňa veľa. Je to hráč s vynikajúcou kariérou, mám ju naštudovanú. Je to veľký hráč.“

Foto: Jakub Ruman, Oliver Búza