• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Základná časť Eurovia SBL speje pomaly, ale isto ku svojmu koncu. Pre väčšinu klubov sa blíži prvý vrchol sezóny – Slovenský pohár, po ktorom už je za rohom play off. Aktuálnym lídrom a veľkým favoritom na zisk oboch trofejí sú hráči BK Inter Bratislava. S trénerom „žlto-čiernych“ Oliverom Vidinom sme sa zhovárali na rôzne zaujímavé témy.

Do konca základnej časti zostáva už len päť kôl a vzhľadom na žreb, môžu Inter o prvenstvo pripraviť už len nečakané okolnosti. Na druhé Košice majú totiž náskok troch víťazstiev. „Myslím si, že náskok nie je podstatný. Pre nás je podstatné play off, na ktoré sa pripravujeme. Stále opakujem, cez sezónu sa treba pripravovať na play off, pretože je to hlavná časť sezóny. Záverečnú štvrtinu základnej časti by mal každý využívať ako prípravu na play off,“ zamyslel sa kormidelník Interu.

Len dve prehry doma a rovnaký počet vonku, druhá najlepšia ofenzíva v lige a rovnako aj druhá najlepšia defenzíva. Spolu s menšou početnosťou zranení v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom, sú práve tieto faktory základom k tomu, že „žlto-čierni“ okupujú v podstate celú sezónu prvú pozíciu v tabuľke. „Je to veľmi dôležité, z toho vyplývajú výsledky. V predchádzajúcich zápasoch sme hrali bez Michala Baťku, pre nás je to veľmi dôležitý hráč. Tiež nám istý čas chýbal Radoslav Rančík. Ak bude kompletný tím, budeme hrať zodpovedne a dodržiavať zápasový plán, tak by sme nemali mať obavy o výsledky. Ale keď to tak nebude, tak to bude veľmi ťažké,“ vyjadril sa k zdraviu tímu Vidin.

V porovnaní s majstrovskou sezónou, sa ako najväčšia zbraň tímu ukázala stabilita. Počas leta síce zamierili do iných klubov Martin Bílik, Aleksandar Radukič, Márton Domsitz, Lukáš Hoferica, James Kinney a William Walker, ale do kádra pribudli viac ako adekvátne náhrady. Z Košíc prišlo osvedčené podkošové duo Michal Baťka a Stefan Matovič. „Prejav sa oproti predchádzajúcej sezóne o čosi zlepšil, to je však hlavne vďaka Baťkovi a Matovičovi. Radukič s Walkerom boli síce dobrými hráčmi, ale boli staršími a tiež po stránke kvalite sa to nedá porovnávať s týmito hráčmi. Tým, že sme spolu takmer rok a pol, tak sa poznáme, vieme signály a mali sme oveľa času pracovať na tímovej hre v obrane a v útoku,“ myslí si tréner Interu.

Z vlastných radov pribudol do tímu 19-ročný krídelník Tomáš Praženka. Ten zatiaľ dostal možnosť v desiatich zápasoch. „Tomáš Praženka je veľmi poctivý chalan, každý tréning sa snaží brať zodpovedne. Trénuje na sto percent, podobne ako aj Alex Ondruš. Obaja sú veľmi dobrí chalani a ja dúfam, že sa v budúcnosti presadia v SBL a dostanú šancu. Možno to nebude tento rok, ale v ďalšej sezóne môžu byť ligovými hráčmi,“ vyhlásil Vidin. Zaujímavosťou je, že Inter a Karlovka zostávajú jedinými tímami v rámci Eurovia SBL, ktoré od začiatku ročníka nezasiahli do svojich tímov. „Ja dúfam, že takto zostaneme,“ praje si skúsený kouč.

Dlhodobo sa vedenie Interu spolu s Vidinom bude snažiť udržať gro aktuálneho kádra: „Každý tím, ktorý je dlhšie pokope, môže podávať vyrovnanejšie, lepšie a sústredenejšie výkony. Budeme sa snažiť aj toto leto spraviť lepší tím, možno jedného – dvoch hráčov vymeniť, možno nikoho. Mám ešte zmluvu a mal by som tu zostať. Je to ešte ďaleko, ale chcem udržať svojich hráčov a snažiť sa o čo najlepšie výsledky, či už v rámci domácej súťaže alebo v Európe.“

Nemalý podiel na výsledkoch Interu má okrem Vidina aj jeho asistent Roman Ivan. „Roman sa venuje najviac skautingu. Pripravuje naše zápasy na analýzu a tiež stretnutia súperov. Myslím si, že si veľmi dobre rozumieme vďaka tomu, že som bol tréner a on mojim kapitánom. Pozná môj basketbalový štýl a rozumie mojej filozofii. Dobre si rozumieme a tak potom vyzerá aj naša kvalitná spolupráca. Myslím si, že v tomto tíme je Roman veľmi dôležitý ako asistent,“ vyjadril sa kormidelník na adresu svojho asistenta.

Na záver sme sa pristavili pri tradičnej téme, ktorou je porovnanie úrovne ligy s predchádzajúcou sezónou: „Je to podľa mňa rovnaké, niektoré tímy sú lepšie, niektoré slabšie, ale je to viac-menej to isté. Myslím si, že predchádzajúca sezóna bola trochu viac dramatickejšia, ale to neznamená, že je jej úroveň slabšia. Uvidíme, keď príde play off. Som zvedavý, ako to bude vyzerať. Hlavne chcem, aby môj tím hral lepšie ako pred rokom a od prvej do poslednej sekundy odovzdával najkvalitnejší možný výkon.“

Foto: Vladimír Dorňák